Trends en ontwikkelingen autoverhuur

Autohuur in het buitenland lijkt aan populariteit toe te nemen. Jaarlijks voert autoverhuurder Sunny Cars een trendonderzoek uit. De afgelopen twee jaar gaf nog een derde van de respondenten aan de afgelopen drie jaar een auto te hebben gehuurd in het buitenland. Dit jaar is dit aandeel doorgegroeid naar 36%.

Waarom huren we een auto?

Vorig jaar huurde ik een auto in Portugal om een mooie roadtrip door het noorden te maken. Optimale vrijheid zonder beperkingen. Meer dan 60% van de respondenten van het onderzoek noemt dit gevoel van vrijheid en flexibiliteit als voornaamste reden om een auto te huren of leasen op vakantie in het buitenland. Iets minder dan de helft geeft aan op plekken te kunnen komen waar je anders niet kunt komen. Andere redenen zijn om het lokale openbaar vervoer te vermijden of om gewoon snel van A naar B te komen. Ook het aspect comfort wordt genoemd. Niet opgepropt in een te klein en bloedheet busje samen met dertig anderen te moeten zitten. Dus bagage inladen, airco aan, muziekje op en gaan.

huurauto malaga

Optimale vrijheid zonder beperkingen

Wat gaan we dan doen?

Op vakantie een week op een strandbedje van hetzelfde hotel doorbrengen is niet voor iedereen weggelegd. We willen steeds vaker wat zien, wat beleven. En we reizen graag rond. Iets minder dan de helft van de respondenten huurt een auto voor een flydrive. Vooral huurders in de categorie 30 tot 40 jaar zijn fervente roadtrippers die graag op verschillende locaties overnachten. De helft van de ondervraagden stippelt de route thuis alvast uit en boekt voor vertrek alle accommodaties. Een deel boekt alleen de eerste en laatste overnachtingen. Volledig op de bonnefooi reist iets meer dan een tiende van de respondenten. Zo avontuurlijk zijn we dus ook weer niet.

Wat zijn onze favoriete landen?

Onlangs huurde ik nog een wagen op Tenerife. En dat ik niet de enige Nederlander was blijkt wel. Spanje is al drie jaar op rij veruit het populairste land om een auto te huren. Liefst 37% van de respondenten geeft aan er een auto te hebben gehuurd. Een stabiele nummer twee is Griekenland (19%), op de voet gevolgd door Italië en de Verenigde Staten. De top vijf, die al drie jaar uit dezelfde landen bestaat, wordt gecompleteerd door Portugal.

Portugal is al jarenlang een populair land om een auto te huren

De populairste reisbestemmingen voor autohuur bevinden zich rond de Middellandse Zee en de Verenigde Staten

Toch durven we niet overal zelf achter het stuur plaats te nemen. Zo durft vier op de tien respondenten niet in elk land in een huurauto te stappen. Thailand met haar enigszins chaotisch verkeer wordt daarbij het vaakst genoemd. Ook Zuid-Afrika, Turkije en het Verenigd Koninkrijk zijn niet populair om zelf een auto te huren. Links rijden vinden we niet leuk. Druk verkeer en slechte wegen zijn andere argumenten om zich te laten rijden. Het meest verontrustend vinden we toch wel de rijvaardigheid van de lokale bewoners. De helft van de respondenten geeft aan hier geen enkel vertrouwen in te hebben.

Links rijden en schakelen is toch altijd wat lastiger

Welke auto huren we?

Het beeld van de zuinige Nederlander wordt bevestigd. Iets meer dan een kwart van de respondenten kiest het liefst een huurauto in de goedkoopste klasse. Ook al wordt het proppen. Een iets ruimere auto kiest een vijfde van de ondervraagden. Een tiende grijpt de kans aan om eens een weekje op stand in een dikkere bak dan thuis of in bijvoorbeeld een cabrio te rijden.

huurauto australie

Om kosten te besparen kiest 27% voor de goedkoopste klasse

Terwijl je soms net even een wat leukere auto dan thuis wilt rijden

huurauto nevada: vakantiekiekjes zijn belangrijk!

Een derde is bereid een duurdere auto te huren voor die extra bijzondere ervaring of leuke vakantiefoto

Om meer kosten te besparen huurt ongeveer de helft van de respondenten geen navigatiesysteem. Scheelt vaak toch zeker weer minstens een euro of vijf per dag. De eigen Tomtom kastjes worden afgestoft. Of steeds vaker wordt de smartphone met apps zoals Google Maps of Waze ingezet als navigator. Door het vervallen van de roaming toeslagen bij het gebruik van mobiel internet binnen de EU vormt dit, in ieder geval in de aangesloten landen, een prima alternatief. Een kinderstoel hebben we ook zelf. Dus neemt een kwart van de respondenten het eigen stoeltje mee. Een vijfde koopt ter plekke zelfs een stoeltje of booster omdat dat goedkoper is dan er eentje te huren voor die periode.

Kaarsrecht dwars door Dubai is navigatie niet echt nodig

Welke keuzes maken we?

De autoverhuurder wordt door bijna drie op de vier respondenten geselecteerd op basis van de prijs. En die is niet altijd even transparant om uiteindelijk te kunnen beoordelen wat de goedkoopste keuze is. Bij een all in-pakket weet je wat de prijs is. Zo’n 40% van de respondenten kiest voor zo’n pakket. Dat is overigens wel een opvallende daling ten opzichte van vorig jaar toen nog 60% voor een dergelijk volledig pakket koos. Bij het all in-pakket van bijvoorbeeld Sunny Cars zit de afkoop eigen risico bij schade en diefstal, ongelimiteerde kilometers en dekking van glas-, banden-, bodem- en dakschade standaard inbegrepen. Een lekke band onderweg, een sterretje in de ruit of een schade door een aanrijding met een dier; allemaal verzekerd.

Van de overige 60% die geen all in-pakket neemt, sluit vervolgens wel weer 70% extra’s ten opzichte van de basis af. Bijvoorbeeld voor afkoop eigen risico bij schade of diefstal, voor een extra bestuurder of voor ongelimiteerde kilometers. Zo besparen we kosten op creatieve manieren, maar wordt de prijs uiteindelijk zelfs nog duurder dan een all in-pakket. Niet erg handig dus. Voorkom daarom dat je achteraf toch duurder uit bent of onvoldoende dekking blijkt te hebben.

Meer informatie

Het rapport met trends en ontwikkelingen autoverhuur buitenland 2018 vind je bij Sunny Cars. In het trendrapport vind je nog meer ins en outs, leuke weetjes en handige informatie.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>