Marokko

Geurige souks, kleurrijke leerlooierijen en een adembenemend landschap; dat zijn slechts enkele aspecten van het prachtige Marokko die je sowieso tegen zult komen op je ontdekkingstocht door dit intrigerende en bovenal fotogenieke land!

Marokko wordt door de slechts 15 kilometer brede Straat van Gibraltar gescheiden van Spanje. Het land wordt omringd door de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan, Mauritanië en Algerije. Het landschap is voornamelijk een afwisseling tussen gebergtes en woestijnlandschap.

In het noordoosten van het land vind je het Rifgebergte. Centraal Marokko wordt getekend door het Atlasgebergte, dat je op z’n beurt weer kunt indelen in de Hoge Atlas, Midden Atlas en Anti Atlas. In de Hoge Atlas kunnen de toppen tot wel 4000m reiken en zijn ze bedekt met een laag eeuwige sneeuw. Het zuiden van Marokko wordt gekenmerkt door de Sahara Woestijn.

Ourika

De Ourika-vallei is absoluut een van de hoogtepunt van een bezoek aan de Atlas

Bezienswaardigheden

Een reis door Marokko staat garant voor een prachtige afwisseling tussen imposante berggebieden, prachtige woestijnlandschappen en authentieke (konings)steden.

Essaouira

Dit vissersdorp aan de kust van Marokko heeft prachtige vestingwallen en uitkijktoren en is vooral bekend van de typerende blauwe bootjes. Het centrum is prachtig authentiek en het is dan ook geen wonder dat dit een bekende locatie is voor film- en serie opnames.

Koningssteden

Marokko is een koninkrijk en de steden die in het verleden als hoofdstad hebben gediend, worden ook wel aangeduid als de Koningssteden. Dit zijn Fèz, Marrakech, Meknès en Rabat. Een tocht langs deze vier imposante steden is een culturele ervaring die je nooit zult vergeten!

Slapen in de woestijn

Omringd door enkele zand en steen met een adembenemende sterrenhemel boven je. Slapen in de Sahara is als een sprookje uit 1000-en-1 nacht!

Struinen door de souks

Niets is fijner dan door de smalle straatjes van de medina’s en souks te struinen. Je zult hier zonder twijfel gaan verdwalen, maar dat is juist het charmante ervan. Kooplui willen je graag hun spullen verkopen en afdingen is een must, maar de opdringerigheid valt veelal reuze mee. Geniet gewoon van de overweldigende geuren, smaken en kleuren die de steden te bieden hebben!

Mierzoete muntthee

Een absolute must! Het lijkt misschien raar om in een warm land continue aan de thee te zitten, maar juist dankzij de hete thee voelt de omgevingswarmte minder onaangenaam aan. Bovendien valt het eigenlijk gewoon niet te missen, want zelfs als je niet van suiker in je thee houdt is dit heerlijk!

Medina marrakesh

De steegjes van Marrakech

Klimaat en beste reistijd

Qua klimaat heeft Marokko veel te bieden. In het Atlasgebergte van Marokko valt in in de winter en het vroege voorjaar vaak sneeuw. Van november t/m april kan het in het noorden van Marokko behoorlijk nat zijn, zelfs natter dan in Nederland. Het zuiden is in diezelfde periode aan de droge kant.

Over de periode mei t/m oktober geldt voor heel Marokko dat het vaak droog is, maar tegelijk ook erg warm kan worden. Van juni t/m augustus zijn temperaturen van 40 graden en hoger eerder regel dan uitzondering. Voordeel is wel dat dit geen drukkend warmte is, aangezien de relatieve luchtvochtigheid laag ligt.

De meest ideale maanden voor een vakantie in Marokko zijn over het algemeen april, mei, september en oktober. November t/m april zijn vooral goede vakantiemaanden voor de zuidelijke helft van Marokko, in het noorden is het dan wel vrij koud. De zomermaanden zijn veelal extreem heet.

Geschiedenis en cultuur

Marokko kent een rijke geschiedenis. De oorspronkelijke bevolking werd gevormd door de berbers, die zeer verspreid in stammen over het land leefden. Andere volken wisten dan ook relatief gemakkelijk het land binnen te vallen en na de Carthagiërs en de Romeinen, wisten dan ook de Arabieren voet aan wal te zetten. Verschillende dynastieën regeerden vervolgens in Marokko, voordat ook de Spanjaarden en Moren zich in het land gingen vestigen. Deze rijkheid aan invloeden is nog steeds terug te vinden in het hedendaagse Marokko.

De steden worden gekenmerkt door prachtige -religieuze- gebouwen met een mengelmoes van invloeden. Je raakt hierdoor nooit uitgekeken terwijl je door de smalle straatjes van de medina aan het dralen bent.

Bahiapaleis

De vele culturele invloeden zijn nog steeds zichtbaar in Marokko

Reisgids voor Marokko

Een trip door Marokko is een waar sprookje. Je zult verrast worden door de enorme fotogeniekheid van het land en de afwisseling die het te bieden heeft.

Vanuit Nederland en België wordt er dagelijks door meerdere maatschappijen gevlogen op de grotere steden in Marokko. Rondreizen gaat prima per bus. Deze zijn soms even lastig te vinden, maar het kost bijna niks en je kunt zo gemakkelijk van stad naar stad reizen. Het is in de grotere steden ook mogelijk om een auto te huren. Wel wil men nogal eens wat roekeloos rijden door de smalle bergdorpjes, dus dit is wel echt oppassen geblazen. Voor speciale ervaringen als overnachtingen of trektochten door de woestijn zijn veel bedrijfjes in de steden te vinden waar je een gids en materiaal kunt huren.

Overnachtingen kun je in de steden prima ter plaatse regelen, maar vooraf plannen is soms wel iets gemakkelijker omdat je de hotels niet altijd snel kunt herkennen in de medina. De traditionele riads zijn oude huizen of paleizen met een binnenplaats. Dit zijn de meest voorkomende overnachtingslocaties, maar de deuren vinden zich meestal in smalle straatjes zonder bord, naamplaat of huisnummer. Een ware padvinderstocht dus!

Muntthee wordt hier ook wel 'Berberwhisky' genoemd

Muntthee wordt hier ook wel ‘Berberwhisky’ genoemd

Wil jij ook op reis naar Marokko?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Marokko in de reisshop.

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Stedentrip Marrakech: markten, oude paleizen en betoverende straten

Marrakech is een stad als geen ander. Het is een plek waar oude bezienswaardigheden zich vermengen met de levendige moderne wereld. Marrakech, de stad van de vele markten, oude paleizen en betoverende straten die tot leven lijken te komen in de ondergaande zon. Elke hoek heeft een geheim – van de chaotische souks van de oude medina tot de rustige oasetuinen van de Jardin Majorelle. Ga jij mee op stedentrip naar Marrakech?

Lees verder  

Rondreis langs alle highlights van Marokko

Een rondreis Marokko is bijzonder, indrukwekkend, cultureel en actief. Een land met een uiterst vriendelijke bevolking, een zonnig klimaat en een veelzijdige cultuur. Zo dichtbij, maar zo exotisch. Je wordt verrast door de meest betoverende landschappen. Door prachtige paleizen en moskeeën in de kleurrijke souks van de vier koningssteden Rabat, Meknes, Fès en Marrakesh. Door eeuwenoude kasbahs, imponerende oases en spectaculaire bergkloven. Ga mee op een betoverende rondreis langs alle highlights van Marokko!

Lees verder  

Vijf verborgen watervallen

Van een smal, lieflijk smeltbeekje dat zijn weg naar beneden vindt tot het woeste gedonder van enorme watermassa’s die van honderden meters hoogte op een rotsbedding stukslaan: het fenomeen ‘waterval’ blijft reizigers boeien. Booking.com onthult vijf verborgen watervallen die het omrijden waard zijn.

Lees verder  

Rabat on a budget

Rabat is de hoofdstad van Marokko waar de tijd heeft stilgestaan. De extreem goedkope taxi’s, de historische stadsmuur, de lage prijzen voor voedsel en de oude krakkemikkige huizen zijn hier een goed voorbeeld van. Rabat biedt ook genoeg bezienswaardigheden waar elke toerist van zal smullen. Daarom mijn tips voor Rabat on a budget!

Lees verder  

Ontdek de woestijn van Marokko

Marokko heeft genoeg waanzinnige gebieden, steden en dorpen om naartoe te gaan. Maar welke plekken je ook aandoet, één hoogtepunt mag je sowieso niet overslaan tijdens een rondreis door Marokko. En dat is de woestijn. Want als je Marokko zegt, zeg je de Sahara en die vind je bijvoorbeeld in de buurt van Zagora, waar je vanaf Marrakech gemakkelijk naartoe kunt reizen. Er zijn verschillende manieren om de woestijn te ontdekken. Ga op avontuur met een 4×4 of stap op een mountainbike. Maak een rit op een kameel en overnacht in een nomadenkamp.

Lees verder  

Met de motor door Marokko

Marokko, land van hete woestijnen en besneeuwde bergtoppen, steden vol onbekende geuren, geluiden en kleuren, mannen in djellaba’s, vrouwen met sluiers, en op je bord couscous, veel smakelijke kruiden en tajines gevuld met lamsvlees of kip. Het is een fantastisch land om per motor te verkennen, zeker als je voor de all road versie kiest.

Lees verder