Macedonië

Helder blauwe meren, bergen, prachtige natuur en sprookjesachtige stadjes, dat is Macedonië. Het wordt ook wel het land van de rode aarde en de zon genoemd. Macedonië is een ideale bestemming voor wie natuur en cultuur wil combineren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de hoofdstad Skopje, laat je betoveren door het schitterende meer van Ohrid of ga hiken in een van de natuurparken.

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië is een onafhankelijk land sinds 1991. Het ligt geheel omsloten door land en grenst aan Albanië, Griekenland, Kosovo, Servië en Bulgarije. Het herbergt meer dan vijftig meren en kent zestien bergen hoger dan 2.000 meter. Het land, dat een oppervlakte heeft van 25.713 km2, heeft een inwoneraantal van ruim twee miljoen. Het landschap is overwegend bergachtig: het grootste gedeelte van het land bestaat uit een plateau met een hoogte tussen de 600 en 900 meter.

Skopje

De hoofdstad van Macedonië is Skopje. In 1963 is het overgrote deel van deze stad verwoest door een aardbeving, maar de stad is tegenwoordig voor een groot deel gerestaureerd. Sommige gebouwen zijn in oude glorie herstelt. Op andere plekken zijn er pompeuze nieuwe bouwwerken voor in de plaats gekomen.

Door het midden van de stad stroomt de rivier de Vardar. Deze deelt de stad op in als het ware een islamitisch en een christelijk deel. Allebei zijn een bezoek waard. In het islamitische deel kun je heerlijk struinen door de smalle straatjes en genieten van de vele winkeltjes en eetgelegenheden. Ook bevindt zich daar het badhuis Daut Pasha dat is omgedoopt tot Museum van de Moderne Kunsten. In het christelijk deel zijn het grote plein met de fontein van Alexander de grote, het fort van Skopje en het huis van Moeder Theresa een aanrader. Vanuit de stad zie je ook de berg Vodno met het lichtgevende milleniumkruis. Bij het busstation kun je hier een bus naartoe nemen.

Skopje Macedonië Alexander de Grote

Het standbeeld van Alexander de Grote in Skopje

Ohrid

Het bekendste meer van Macedonië is het prachtig blauwe meer van Ohrid. Dit meer vormt ook voor veel Macedoniërs een populaire vakantiebestemming in de zomer. Er liggen verschillende kleine stadjes aan het meer, waarvan het gelijknamige Ohrid de bekendste is. Niet voor niets staat Ohrid op de UNESCO-lijst voor Werelderfgoed. De stad kent een rijke historie en cultuur. Er wordt gezegd dat er meer dan 365 kerken staan, voor elke dag van het jaar één.

De stad is dus rijk aan prachtige bouwwerken. Het antiek theater bijvoorbeeld. Ook zijn er Byzantijnse monumenten terug te vinden, zoals de kerk van Sveti Sophia. Andere bekenden kerken zijn die van Sveti Jovan. Wat ook leuk is, is een (gratis) bezoek aan het piepkleine papiermuseum. Als je geluk hebt laat de eigenaar je zien hoe hij zelf verschillende soorten papier maakt. In de zomer viert men het Ohrid Summer Festival, een festival dat geheel is gewijd aan klassieke muziek.

Macedonië Ohrid Meer Natuur

Het Meer van Ohrid

Natuur

Macedonië kent ook een aantal natuurparken. Tussen het meer van Ohrid en het meer van Prespa in liggen drie nationale parken: Galicica, Pelisten en Mavrovo. Deze nationale parken kennen een mooie natuur, met veel inheemse plantensoorten. Mocht je er gaan wandelen is het wel verstandig om een GPS mee te nemen. Of ga met een gids. De routes staan namelijk niet altijd even goed aangegeven, dus je verdwaalt snel.

Bergen Macedonië Natuur Vodno

Bergachtig Macedonië

Wanneer gaan?

De beste tijd om te gaan is van mei tot en met oktober. Macedonië heeft een gematigd landklimaat, met warme zomers en koele winters. De zomers zijn wel vrij warm. Omdat het land hoog ligt, is er vrij veel sneeuw. In de winter kan je er dan ook skiën.

Tekst en foto’s: Heleen Janssens

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Skopje: de meest unieke hoofdstad van Europa

Skopje, vele negatieve verhalen over deze “grote bouwput” beïnvloeden mijn enthousiasme over de hoofdstad van Macedonië. Ik zou een weekend in Skopje zijn en vroeg me terwijl ik de stad inreed af, of dit niet te lang zou zijn. In travelblogs wordt er niet veel aandacht geschonken aan deze stad en dat is zonde; iedereen moet weten wat voor een unieke en leuke stad Skopje is.

Lees verder  

Ohrid: stiekem een ontzettende must-see

Voor wie op zoek is naar een vakantiebestemming met lekker weer, prachtige natuur, heerlijk eten en vele culturele hoogstandjes: opgelet! Macedonië heeft dit allemaal, alleen dan zonder al te veel toeristen en voor een lekker laag prijsje. Klinkt goed, toch?!

Lees verder  

Pelgrimstocht langs het Meer van Ohrid

In het zuidwesten van Macedonië, vlak aan de grens met Albanië, ligt Ohrid, één van de mooiste steden van de Balkan. Dit stadje, dat zich bevindt aan de oever van het gelijknamige Meer van Ohrid, wordt met meer dan 300 kerken ook wel het “Jeruzalem van de Balkan” genoemd.

Lees verder