Van twee naar drie personen. Een uitbreiding van het gezinsleven met een kleintje is op veel vlakken een nogal ingrijpende verandering. De kleine spruit heeft een grote invloed op de agenda, in ieder geval de eerste paar maanden. Je hebt andere voorzieningen nodig en bekijkt situaties vanuit een ander perspectief. Of iets kindveilig is of kinderwagen toegankelijk bijvoorbeeld. Ook het jarenlange reisgedrag met zijn tweeën past niet feilloos in het nieuwe plaatje.

Vroeger ergerde je groen en geel aan die krijsende baby die je tijdens een trans-Atlantische nachtvlucht uit je slaap hield. Je was één van de vele omstanders die de radeloze ouders een kwade blik toewierp, met de duidelijke boodschap dat het jankvolume danig moest worden bijgesteld. Of wat te denken van dat gesleur met al die bagage, buggy’s en snotneuzen. Stiekem lachte je in je vuistje. Die sukkels. Tot je zelf een kindje hebt.

Niet alles is handig

Het reizen hoeft natuurlijk niet op te houden. En niet ieder kind is hetzelfde. Wel pas je misschien je bestemmingen en vliegroutes aan. Een jungletrek door malariagebied kun je beter een aantal jaren uitstellen. Een tussenstop van vijf uur in Addis Ababa is ook niet zo handig. Het is fijn om van te voren te weten hoe een luchtvaartmaatschappij is ingesteld op reizen met kinderen. Emirates is jaarlijks terug te vinden in de top tien lijst van beste luchtvaartmaatschappij. Hoe zijn zij eigenlijk met kinderen?


Vliegen met kinderen vereist een goede voorbereiding

Vliegen met kinderen vereist een goede voorbereiding

Emirates met kids

Geïnteresseerd zit Anna op de balie te kijken te naar de statige dame in haar gestreepte beige jasje. Het haar strak in een knot. Haar charmante hoofddeksel met zijden sjaal is toch wel erg interessant. De glimlach die Anna krijgt toegeworpen maakt haar verlegen. Ze strekt haar armpjes en reikt naar moeders hals. Meteen na de twee meest luxueuze klassen is het boarden geblazen. Twee plaatsen op de eerste rij achter een wandje van de kolossale Airbus A380 krijgen we toebedeeld. In het wandje zitten twee gaatjes waarin een babybedje kan worden vastgeklikt. Kindjes tot 11 kilo hebben hiermee hun eigen businessclass bedje. Met haar 10 kilo voldoet Anna aan de voorschriften. Ze neemt plaats in het bedje en probeert tevergeefs haar voetjes binnen boord te houden. Dat gaat niet passen. De extra beenruimte biedt echter wel de nodige beweeg- en speelruimte.

Nachtvlucht Amsterdam Dubai met Emirates

De zon gaat net onder voor vertrek van de nachtvlucht

De twee verdiepingen hoge A380 is werkelijk reusachtig

De twee verdiepingen hoge A380 is werkelijk reusachtig

Met kinderen kun je meteen doorlopen, al vlieg je economy class

Met kinderen kun je meteen doorlopen

Verwennerij

De rode messenger bag wordt opengeritst. Daar verschijnt Savannah de blauwe olifant, een knuffel annex kleedje. Ook een digitaal tekenbordje en een verzorgingskitje met slabbetje, vochtige doekjes, verschoningsmatje en een lepeltje komen tevoorschijn. Anna neemt ze hartelijk in ontvangst en gaat meteen op de grond aan het spelen. Even later wordt de herinnering aan de vlucht bij ouders met klein kroost vastgelegd met een Polaroid camera. Een leuke herinnering.

Emirates met kids: bij het vliegen krijgen de kinderen allemaal leuke spulletjes voor onderweg

Allemaal leuke spulletjes voor onderweg

Prinsesje

Bij het diner krijgt Anna de altijd lastige keuze tussen drie soorten fruitpotjes voorgelegd. Nadat de banaan is weg gelepeld overvalt de slaap haar. Soms heb je er geen kind aan. Bulgarije, Turkije en Irak schuiven langzaam onder ons langs. Als we net boven de Perzische Golf hangen wordt de anderhalf jaar oude dame vrolijk als altijd wakker. Eerst nog even één van de vele tekenfilms kijken op het entertainment systeem. Dan wandelt ze wat in het gangpad naast de keuken. ‘Hi princess’, wordt ze begroet door het personeel dat doorgaans uit vele landen afkomstig is. Dan ze stuit op Shirley-Ann, één van de flight attendants van Nederlandse komaf, die haar een appelsapje aanbiedt. En tijd maakt voor een fotomomentje. Welk meisje wil nou niet dat charmante hoedje op?

Kindvriendelijk

De kist die meer dan 500 passagiers kan vervoeren zet zijn wielen voorzichtig op het asfalt na een rustige vlucht van 6,5 uur. Alhoewel vroeg in de ochtend, hangt het kwik al rond de 30 graden. Dubai International Airport ligt ingeklemd in de stad. Meteen na binnenkomst in het moderne luchthavengebouw lopen we tegen een rek met rode buggy’s aan. Scheelt toch weer tien kilo tillen tot aan de bagageband. Een ander aardigheidje dat in de terminal opvalt zijn de speciale incheckbalies voor gezinnen met kinderen. Emirates én het vliegveld van Dubai zijn aardig ingesteld op het vliegen met kinderen.

Speciaal voor gezinnen met kinderen is een incheck area ingericht op Dubai International Airport

Speciaal voor gezinnen met kinderen is een incheck area ingericht

Lekker door reizen

Gewoon lekker doorreizen. Na zo’n fijne vlucht besef ik weer eens dat vliegen met kinderen eigenlijk helemaal niet erg hoeft te zijn. Tien jaar terug stonden we op dit vliegveld met zijn tweeën. Nu trekken we met zijn drieën Dubai in. Op zoek naar zwembaden, pretparken en speeltuinen.

Op uitnodiging van Emirates vloog ik van Amsterdam naar Dubai om te ervaren hoe kindvriendelijk de maatschappij en de stad Dubai zijn.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>