Griekenland

Azuurblauwe zeeën, verlaten stranden en het beste eten; ook Europa kent zulke prachtige paradijsjes. Griekenland blijft een van de topbestemmingen van Europa en dat is niet zonder reden. De prachtige combinatie van eeuwenoude cultuur en fantastische natuur gaat namelijk nooit vervelen!

Griekenland is gelegen in het zuidoosten van Europa en grenst aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Griekenland wordt omringd door de Middellandse, Ionische en Egeïsche Zee en bestaat voor 20% van het totale landoppervlak uit eilanden. Van deze ruim 3000 eilanden zijn er slechts 150 bewoond. Het vasteland van Griekenland is qua flora en fauna weer totaal anders dan de wisselende eilanden. Van het groene Samos tot het droge Kos, ieder eiland kent zijn eigen speciale natuur en uitstraling.

Bezienswaardigheden

Griekenland staat natuurlijk bekend om de oude cultuur en daarvan is nog ontzettend veel bewaard gebleven. Dat in combinatie met de afwisselende natuur maakt dat er ongelofelijk veel bezienswaardigheden en activiteiten zijn die de moeite waard zijn om te bezoeken.


Athene

Hoofdstad van Griekenland en bakermat van de westerse beschaving; Athene moet je gewoon ooit als stedentrip aangedaan hebben! Van hypermoderne winkelstraten tot het oude Parthenon, Athene heeft ongelofelijk veel te bieden.

Eilandhoppen

Niets is leuker dan in een vakantie meerdere eilanden combineren. Doordat ze allemaal hun eigen uitstraling en natuur hebben, is het elke keer weer een feest om een nieuw eiland te bezoeken.

Auto huren

Griekenland verken je het beste met een huurauto of scooter. Op deze manier kan je zelfs in het hoogseizoen de meest prachtige strandjes voor jezelf hebben. Gewoon rijden en ontdekken!

Zicht op de Akropolis vanuit de weelderig begroeide Agora van Athene

Zicht op de Akropolis vanuit de weelderig begroeide Agora van Athene

Ontdek Griekenland stap voor stap

Al die verschillende eilandengroepen maken dat je Griekenland niet gemakkelijk kunt samenvatten. Deze eilanden zijn veelal wel in te delen in eilandengroepen met allemaal hun eigen typerende kenmerken.

Ionische eilanden

De Ionische eilanden liggen aan de westkant van Griekenland en deze eilanden zijn veelal gekenmerkt door groene landschappen en mooie bergdorpjes. Tot deze eilandengroep behoren onder meer Zakynthos, Kefalonia, Corfu, Lefkas en Paxos.

Sporaden

Deze eilandengroep ligt aan de oostkust van Griekenland en liggen dicht bij het Griekse vasteland. Skiathos, Skopelos en Skyros behoren tot de Sporaden.

Egeïsche eilanden

Deze groep omvat enkele grote eilanden in het noordoosten van Griekenland. Samos en Thassos zijn de groenste eilanden van deze groep, terwijl Chios, Lesbos, Limnos en Ikara wat ruiger en droger zijn qua natuur.

Cycladen

Dit is waarschijnlijk de meest tot de verbeelding sprekende eilandengroep van het land. Met de witte dorpjes en blauwe koepelkerkjes zijn ydillische plaatjes gegarandeerd. Naxos, Paros, Santorini, Mikonos en Syfnos zijn onder meer onderdeel van deze groep. Deze eilanden zijn ideaal om te eilandhoppen, niet heel groot qua formaat en onderling per boot bereikbaar. De relatief droge lucht maakt dat het klimaat hier veelal aangenaam is, ook in de zomers.

Dodekanesos

Bergen, stranden, grotten en vulkanen; dat is het landschap van de Dodekanesos. Deze eilandengroep in het zuidoosten is vooral bekend van de eilanden Rhodos en Kos, maar ook Karpathos, Patmos en Chalki behoren ertoe.

Kreta

Het grootste eiland van Griekenland is Kreta. Hoewel Kreta bekend staat als partybestemming, is dat maar een heel klein stuk van het eiland. Het is verder een prachtige bestemming voor de natuur- en cultuurliefhebber.

Karpathos

Witte straten en azuurblauwe zee op Karpathos

Klimaat en beste reistijd

Griekenland worden vooral in de zomer aangedaan als vakantieland, zeker door de strand- en zonaanbidders. Het is dan vaak warm en droog en het vasteland en Kreta en eilanden van de Dodekanese kunnen dan zelfs geplaagd worden door zeer warme periodes, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden.

Het klimaat van de meer westelijk gelegen eilanden zoals Corfu is meer gematigd. Zeer warme periodes komen hier veel minder vaak voor, maar alsnog zijn ook hier tropische temperaturen in de zomer goed mogelijk.

Vanwege de hete zomers geldt voor vrijwel het gehele land dat zowel het voor- als naseizoen het meest aangenaam is qua temperatuur. In mei/juni en september/oktober zijn de temperaturen zo rond de 22 tot 26 graden en op de eilanden zorgt een frisse zeebries voor een fijn klimaat.

De winter in Griekenland kan flink koud zijn, op een zo zuidelijk gelegen eiland als Kreta is winters weer zeker geen uitzondering. De eilanden zijn meestal ook gesloten voor toeristen vanaf eind oktober tot half april. Voor een stedentrip naar bijv. Athene of Thessaloniki is de winter echter een prima periode.

Geschiedenis en cultuur

Griekenland is natuurlijk zeer bekend geworden vanwege de oude Griekse beschaving. Deze is begonnen rond 4000 voor Christus en over heel Griekenland vind je hier nog de sporen van terug. In latere tijden werd Griekenland onderdeel van Romeinse en Byzantijnse imperia, om uiteindelijk tot het Ottomaanse Rijk te gaan behoren. In de 19e kwam de Griekse bevolking in opstand tegen de Turkse overheersing en zo’n 100 jaar later kwamen de landen tot een overeenkomst en werden de grenzen getrokken zoals die nu zijn.

Zoals gesteld, waar je ook bent in Griekenland, overal kom je de historie tegen. Oude opgravingen, indrukwekkende mozaïeken of fantastisch bewaarde bouwwerken zoals in Athene. Afhankelijk van welk eiland je bezoekt, kent het z’n eigen historie en eigen bijbehorende Griekse goden en mythologieën. Het is dan ook uitermate interessant om voorafgaand aan je trip je te verdiepen in deze verhalen.

Buiten de eeuwenoude historie, heeft Griekenland ook op andere vlakken veel te bieden. De heerlijkste wijnen, verse fetakaas en andere beroemde gerechten mogen natuurlijk niet ontbreken gedurende je trip. En het is zeker dat dit alles gewoon nog lekkerder smaakt in de prachtige Griekse setting aan het water!

Skopelos

De pittoreske, witte dorpjes op Skopelos

Reisgids

Griekenland is een absolute topbestemming binnen Europa. Het is vanuit Nederland en België gemakkelijk te bereizen. Vanaf april tot en met oktober zijn er dagelijks vluchten naar verschillende eilanden. Het hele jaar door wordt er gevlogen op het Griekse vasteland. Op de eilanden zelf kan je prima rondreizen door een auto of scooter te huren, maar er worden ook veel excursies aangeboden zoals boottochtjes langs de kust. Het is gemakkelijk om zelf van eiland naar eiland te reizen. Als je voor een bepaalde eilandengroep kiest, gaan er dagelijks ferries tussen de eilanden die je voor een paar euro naar het volgende eiland brengen. Op deze manier haal je het meeste uit je Griekenland trip, en een ding is zeker: als je eenmaal een eilandengroep hebt ontdekt, smaakt dat sowieso naar meer!

Zakynthos

Het beroemde ‘Shipwreck Bay’ op Zakynthos

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Zomer 2020 in Griekenland

Sinds 1 juli heeft Griekenland de blauwe lucht weer geopend voor Nederlanders en kan er weer naar iedere Griekse luchthaven gevlogen worden. Reishonger spreekt met Eleni Skarveli, directeur van het Grieks Verkeersbureau in de BeNeLux, over hoe zo’n vakantie er anno 2020 uitziet. Hoe beïnvloeden de COVID-19 maatregelen het reizen in Griekenland?

Lees verder  

Mani regio in Griekenland op haar mooist

Griekenland. Paradijselijke eilanden, palmbomen, ongerepte havenplaatsjes met kleine vistavernes aan azuurblauwe baaitjes en een rustgevende en relaxte sfeer. Voor de doop van een nichtje mocht ik naar Griekenland. Enorm enthousiast ben ik dit avontuur gestart in een land dat voor mij nog onbekend was.

Lees verder  

Griekenland anders – sportief in Delphi

Het orakel van Delphi is dood. Bedolven bij een alles verwoestende aardbeving in 300 voor Christus. En toch is Delphi springlevend! Sinds begin 1900 is het een bruisend middelpunt van historici, toeristen, archeologen en andere nieuwsgierigen. Toeristen uit Athene komen een dagje op en neer, liefhebbers van mythologie blijven iets langer. En ik? Ik ben hier vier dagen: geschiedenis snuiven, …

Lees verder  

Blue cruise: avontuurlijk niks doen in de Egeïsche Zee

De wind bepaalt Het avontuurlijke van een blue cruise is dat je van tevoren nooit weet waar je die dag zult uitkomen. Wind, weer en stroming bepalen de route en het programma. Een blue cruise is een comfortabele all-inclusive zeilcruise, veelal langs de Turkse en Griekse kust. Geen grote schepen en massatoerisme, maar alles juist kleinschalig. Op een gulet of …

Lees verder