Costa Rica - Pura Vida

Natuur natuur natuur! Geen land ter wereld is zo divers en rijk aan natuur als Costa Rica. Mystieke nevelwouden, hagelwitte stranden en machtige vulkanen: Costa Rica heeft het allemaal. Geen wonder dan ook dat de bewoners van dit land als motto ‘Pura Vida’ hebben: geniet van het pure leven! Want dit pure leven is hier in overvloed aanwezig.

Geografie en landschap

Met een oppervlak van slechts 51.000 km2 moge het een wonder heten dat er zoveel natuur in dit kleine landje gestopt kan worden. Grenzend aan zowel de Grote Oceaan als aan de Caribische Zee en met in het midden een vulkanisch gebergte, is Costa Rica gegarandeerd een afwisselende locatie om te bezoeken. Ruim 25% van het landoppervlak is beschermd natuurgebied en daarmee vormt Costa Rica een positieve uitzondering wat betreft natuurbescherming.

Qua biodiversiteit is het een van de rijkste landen ter wereld en dat wordt voornamelijk veroorzaakt door hoogteverschillen. De hoogste piek in de bergketen die het midden van het land doorkruist is 3800 meter en beïnvloedt het klimaat dus op drastische wijze. Costa Rica kan worden opgedeeld in 6 verschillende klimaatzones, van regenwouden tot nevelwouden en van tropische stranden tot kolkende hotsprings.


Nevelwouden in Costa Rica

Weinig locaties zijn zo mystiek als de nevelwouden in Costa Rica.

Bezienswaardigheden

Costa Rica bezoek je voor de ongelofelijke natuur en het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral de natuurparken hoogtepunten zijn. Het land loopt voorop in natuurbescherming en het is dan ook een fijn idee om te weten dat je volledig kunt genieten van de natuur zonder deze al te veel te verstoren.

Monteverde

In deze mystieke nevelwouden is het mogelijk om door de boomtoppen te lopen. Je waant je echt in een magische wereld wanneer je vanuit vogelperspectief deze wouden kunt bewonderen en de meest kleurrijke vogels onder je door ziet vliegen. In Monteverde tref je meerdere ‘canopy walks’ aan die een absolute aanrader zijn. De durfal heeft ook de mogelijkheid om te gaan ziplinen.

Arenal/La Fortuna

Arenal is werkelijk een schoolvoorbeeld van een vulkaan en de nog enige, continu actieve vulkaan in Costa Rica. Er zijn in deze regio vele natuurlijke hotsprings te vinden. Het nationaal park rondom de vulkaan is grotendeels gevormd uit nevelwouden en helaas is de vulkaan een groot deel van de tijd ook zelf in nevelen gehuld. Desalniettemin kan je geluk hebben en op een mooie dag dan ook deze vulkaan in volle glorie aanschouwen.

Tortuguero

Alleen per boot bereikbaar en daardoor al een bijzondere locatie om te bezoeken. Tortuguero ligt diep verscholen in de jungle en is een van de broedlocaties van schildpadden in Costa Rica. Het dorpje zelf is niet zo indrukwekkend, maar de mini-schildpadden die zich door het mulle zand een weg naar de zee banen des te meer! Ook hier geldt dat het toezicht streng is en men er absoluut voor wil zorgen dat het natuurlijke proces van de schildpadden niet verstoord zal worden.

Babyschildpaje op Tortuguero, Costa Rica

Babyschildpad op weg naar de vrijheid van de zee in Tortuguero.

Puntarenas

Deze provincie omvat onder meer het Manuel Antonio Nationaal Park, een perfecte plek om de luiaard te kunnen spotten. Verder zijn er in dit gebied prachtige strand te vinden en in het juiste seizoen bestaat er ook de mogelijkheid om walvissen te zien.

Activiteiten

Er zijn vele manieren waarop je op en top van de prachtige natuur kunt genieten. Hiken door de natuurparken, kanoën door de jungle of ziplinen door de nevelwouden, overal kan je dit soort activiteiten boeken. Bezoek een koffieplantage, ga paardrijden in de nevelwouden of raften over kolkende rivieren. In Costa Rica moet je de natuur vooral ervaren in plaats van bekijken!

Paardrijden in Monteverde, Costa Rica

Een absolute must-do: paardrijden in Monteverde.

Klimaat en beste reistijd

De vele verschillende klimaatzones maakt dat het niet gemakkelijk is om één perfecte reisperiode voor Costa Rica aan te wijzen. Over het algemeen is tussen januari en maart een goede reistijd voor het gehele land. De temperaturen liggen dan tussen een aangename 25-30 graden en de lucht is vrij droog. Van juni tot en met november is het regenseizoen en is de lucht dus soms erg benauwd en vochtig en kan je een fikse regenbui verwachten. Het klaart echter ook vrijwel altijd weer snel op, dus je hoeft je hierdoor niet te laten weerhouden.

De temperaturen kunnen per regio wel flink van elkaar verschillen en met name in het hooggebergte kan het soms beduidend kouder zijn dan aan de kust. Pak dus ook altijd wat warme vesten in om je tegen deze wisselingen te beschermen.

Geschiedenis en cultuur

Hoewel Costa Rica van oudsher werd bewoond door de Chorotega en Huetares, is daar sinds de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw niet veel meer van overgebleven. In tegenstelling tot de meeste andere landen in Centraal-Amerika is het in Costa Rica al erg lang zeer rustig gebleven en heeft men er vrij weinig gemerkt van het geweld dat de buurlanden zo lang heeft geteisterd. Kenmerkend is dan ook dat Costa Rica een van de weinige landen ter wereld is dat geen eigen leger heeft.

De toestroom aan toeristen maakt dat veel dorpjes en steden vooral ook hier op gericht zijn. Er zijn maar weinig echt authentieke locaties te vinden en voor een traditionele Gallo Pinto (gerecht van rijst met bonen) moet je langer zoeken dan naar een cheeseburger.

San Jos, de hoofdstad van Costa Rica

De kleurrijke chaos van hoofdstad San Jose.

Reisgids voor Costa Rica

Costa Rica is een van de landen die qua toerisme voorop loopt in Latijns-Amerika. Vooral Amerikaanse toeristen weten dit land goed te vinden en je zal dan ook snel merken dat je vrijwel overal ook in dollars kunt betalen in plaats van in de Costa Ricaanse colón. Vanzelfsprekend is de wisselkoers echter minder gunstig en de prachtige plaatjes van apen, haaien en luiaarden zijn al meer dan de moeite waard om toch de lokale munteenheid te pinnen.

Dat Costa Rica zo ingesteld is op toeristen maakt wel dat het rondreizen er uitermate gemakkelijk gaat. Zeker tussen de beroemde natuurgebieden is er veel mogelijk. Het openbaar vervoer is goedkoop en vanwege de beperkte oppervlakte van het land zijn de reistijden ook niet extreem. Stelregel is dat elke busreis om en nabij vier uur duurt. Centrale hub is de hoofdstad San Jose, waarvandaan bussen naar elke uithoek van het land vertrekken. Wel is het zo dat de meeste bussen in de vroege ochtend vertrekken en dat je dus soms rekening moet houden met een extra nacht in de hoofdstad als je naar de andere kant van het land wilt reizen.

Een alternatief hiervoor is het boeken van een gedeelde bus. Deze minibusjes rijden ook tussen de grote natuurgebieden en vertrekken veelal wel op gunstigere tijden, of vereisen geen overstap. Nadeel is dat je hiervoor ook de toeristenprijs moet betalen en van bijvoorbeeld Tortuguero naar Arenal ben je dan ook al snel $50 kwijt.

Het meest flexibel ben je als je zelf een auto huurt. De grote wegen zijn goed te berijden en de auto’s over het algemeen van prima kwaliteit. Dus als je in een korte periode veel wilt kunnen zien, is dit wellicht de meest praktische optie.

Accommodaties zijn er in alle soorten en maten en je kan op locatie vaak gemakkelijk iets vinden dat past bij je budget. Ook de bijzondere locaties zoals een boomhut in het regenwoud hoeven niet veel te kosten en voegen absoluut een unieke ervaring toe aan je reis.

Sloth in Costa Rica

Wie komt er niet naar Costa Rica voor het spotten van deze dieren..?

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Toeren met een e-bike over Bonaire

Wil je gewoon lekker een stukje fietsen, op je eigen tempo de omgeving verkennen, dan is er een behoorlijk uitgestrekte route over de verharde wegen op Bonaire. Er is een route van een kleine 50 kilometer die vanaf Kralendijk naar het Gotomeer, en over Rincon weer terug naar de hoofdplaats Playa-Kralendijk voert. En er is een route, ook ongeveer 50 …

Lees verder  

6x ‘Van het strand af’ op Curaçao

#1 Beklim de Christoffelberg Voor actievelingen is de beklimming van de Christoffelberg de absolute nummer één op Curaçao. Met 372 meter is de Christoffelberg het hoogste punt van het Caribische eiland. Het pad omhoog is avontuurlijk; de laatste meters klauter je met handen en voeten over de rotsen. Eenmaal op de top kijk je niet alleen over een zee van …

Lees verder  

Welkom terug in Midden-Amerika

Wij interviewden het hoofd van de Central America Tourism Agency (CATA), Carolina Briones, en vroegen haar alles over reizen in deze regio vanaf begin 2021. Als hoofd van CATA is Carolina de aangewezen persoon om meer te vertellen over toerisme in de gehele regio, wat er inmiddels allemaal weer mogelijk is qua reizen, en om natuurlijk haar favoriete bestemming binnen …

Lees verder  

4x te water op Curaçao

Duiken op Curaçao Het water rondom Curaçao is prachtig blauw en zeer helder. Er zwemmen tientallen soorten tropische vissen tussen het adembenemende koraal en ook kun je schildpadden spotten of zwemmen tussen de haaien! Heb jij nog nooit gedoken? Dan kun je bij één van de vele PADI-duikscholen op het eiland je duikbrevet halen. PADI staat voor Professional Association of …

Lees verder  

Het andere Bonaire

Ik ben voor familiebezoek op Curaçao wanneer het idee ontstaat om ‘ook even een dagje Bonaire’ te doen. Bonaire ligt op nog geen 50 km dus dat kan makkelijk. Met de vroegste vlucht heen en de laatste terug, een sportief autootje huren en je hebt een leuke dag. Want dat werd het! Een leuke dag op een prachtig, schoon eiland, …

Lees verder