Vier tips voor de fraaie Vlaamse Westhoek

Het zuidelijkste stukje België aan de westelijke zijde staat bekend als de Westhoek. Een regio waar Vlaanderen laat zien hoe divers ze is. We delen vier tips voor de Westhoek.

#1 Traplopen in Veurne

Geen appelbomen aan het Appelmarkt. Wel restaurant het Oogappeltje en bistro het Klokhuis. En natuurlijk de Sint Niklaaskerk. De kerkdeur staat altijd open. Overdag kan je de toren beklimmen. Als er minder dan 60 mensen in de toren zijn, gaat het poortje open en mag je aan de bak met de klim van 214 treden. Het eerste deel via een ijzeren trap, daarna een krap wenteltrapje. Vlak voor de top hangt een alarmbel. Om het kwartier gaat het carillon los en loeit het alarm als waarschuwing. Snel door naar de top om van het mooie uitzicht te genieten. De IJzertoren van Diksmuide, de Kemmelberg en op een heldere dag is de haven van het Franse Duinkerken zichtbaar. Ook leuk; de toegang tot de toren is gratis.

Sint Niklaaskerk Veurne in de Vlaamse Westhoek
Uitzicht Sint Niklaaskerk Veurne

#2 Last post in Ieper

Iedere avond om 20.00 is het een paar minuten doodstil onder de Menenpoort, die de vorm van een Romeinse triomfboog heeft. Dag in, dag uit. Op een druilige winterdag staat er een handjevol mensen te kijken. Een fraaie zomeravond is goed voor wel duizend mensen die vier rijen breed staan. De poort draagt de namen van alle vermiste soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog afkomstig van het toenmalige Britse Rijk. Dat zijn meer dan 50.000 soldaten. Al sinds 1928 worden de vermisten iedere avond herdacht. Het is best een indrukwekkende ceremonie.

Vlaanderen Westhoek - Last Post, dagelijks onder de Menenpoort in Ieper
Gedenkteken Menenpoort
Al sinds 1928 wordt elke avond om 20u stipt de

#3 Garnalen vissen in Oostduinkerke

Oostduinkerke is één van de badplaatsen van de Westhoek waar zoals overal langs de Belgische kust de hoogbouw domineert. Het is ook de thuishaven van de garnalenvissers te paard. Meerdere keren per jaar komen ze samen op het plein voor het Rewind Hotel. Tien tot vijftien prachtige Brabantse trekpaarden staan geduldig te wachten tot ze aan het werk mogen om de traditionele manier van de garnalenvissers te demonstreren. Onder veel belangstelling trekt de stoet richting de zee. Bij de vloedlijn worden de dieren ontkoppeld van het karretje en vervolgens gespannen. Netten worden bevestigd en een mand aan iedere kant van het zadel.

De garnalenvisser, vaak gehuld in een geel regenpak, maakt een flinke zwaai met zijn been om plaats te nemen op het zadel. Mens en dier trekken samen de zee in. De paarden stappen een halfuurtje stevig door de branding, het net achter zich aan slepend. Daarin komen de garnaaltjes terecht. Terug op het strand worden de netten geleegd en de vangst bekeken. Niet alleen garnaaltjes, maar ook wat visjes en krabjes belanden vaak in het net. De vangst is meestal wat mager, maar dat maakt niet uit. Het traditioneel vissen op garnaaltjes leeft voort in Oostduinkerke.

Vlaanderen Westhoek - Garnalen vissen in Oostduinkerke
Garnalenvissers in Oostduinkerke
De garnalenvissers in Vlaanderen, vaak gehuld in een geel regenpak
De garnalenvissers in Westhoek, vaak gehuld in een geel regenpak

#4 Crossen door de bossen in Ieper

België doet als fietsland weinig onder aan ons eigen land. Met prima fietspaden, mooie en duidelijk aangegeven routes en een prachtige omgeving is het een must de tweewieler te pakken. Ook de Vlaamse Westhoek barst van de fietsroutes. Rondom Ieper loopt de route Crossen door de bossen met Jaek en Nink. Het is een kindvriendelijke route met een afstand van iets meer dan 26 kilometer. Op de Grote Markt voor de imposante Lakenhallen bevindt zich het officiële startpunt.

Het is geen slecht idee om eerst een bezoekje te brengen aan het Flanders Fields Museum. Je krijgt hier een goede indruk van het verhaal rondom de Eerste Wereldoorlog. Al na enkele kilometers fietsen passeer je net buiten Ieper bij het Kraterbosje het eerste gedenkmonument. De eerste van vele herinneringen. Even verderop kom je aan bij kasteeldomein Zonnebeke. Het kasteel, dat in gebruik is als museum, wordt omringd door een prachtig bos. Ook hier staat informatie over en nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog centraal. Door het Polygoonbos en via het Nonnenbos vervolg je je weg naar Hill 60 en Caterpillar. Dit is de plek waar stevige gevechten plaatsvonden en mijnen het landschap hebben gevormd. Langs de langgerekte Zillebekevijver fiets je weer terug in de richting van Ieper.

Vlaanderen Westhoek - Crossen door de bossen in Ieper
Vlaanderen Westhoek
Kasteeldomein Zonnebeke
Fietsen: crossen door de bossen

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>