Rusland

Een land dat enorm tot de verbeelding spreekt, maar waar je eigenlijk als buitenstaander ook maar heel weinig van begrijpt. De enorme omvang van Rusland, de ingewikkelde politiek, het moeilijke verleden en het intrigerende heden maakt echter dat je in Rusland nooit uitgekeken raakt. De Russen blijven je verrassen!

Geografie en landschap

Met een landoppervlak van 17 miljoen vierkante kilometer is Rusland het grootste land ter wereld. Het land strekt uit van Oost-Europa tot aan Azië en beslaat dus twee continenten. Desalniettemin wordt Rusland voornamelijk als Europees gezien, omdat de grootste steden, inclusief hoofdstad Moskou, op het Europese continent liggen.

Het oostelijke deel van Rusland, vanaf de stad Omsk, is Siberië. Hoewel Siberië bijna 60% van het Russische oppervlak beslaat, woont hier nog geen 30% van het aantal inwoners van Rusland. Verder bestaat het land uit zo’n 46 provincies, maar ook ruim 20 republieken. Een deel van deze republieken zijn autonoom, zoals Noord-Ossetië, maar enkelen beschouwen zich ook als onafhankelijk, bijvoorbeeld Tsjetsjenië. Zoals welbekend wil dit nog wel eens leiden tot gewapende conflicten en het valt dus met recht te zeggen dat Rusland een land in beweging is.


Baikalmeer

Wissel de steden af met wat prachtige natuur aan het Baikalmeer

Bezienswaardigheden

Een land zo groot als Rusland kent natuurlijk ontelbare fantastische plekken en bestemmingen. Toch zijn er een aantal hoogtepunten aan te duiden die je echt niet mag missen!

Sint-Petersburg

De meest Europese stad van Rusland, niet alleen qua ligging maar vooral ook qua opbouw. Brede kanalen en imposante architectuur, maar allemaal toch ook weer echt typisch Russisch. Struin over de rommelmarkten met oude Sovjet-memorabilia, bezoek de onovertroffen musea en vergaap je aan de kleurrijke kathedralen; je verveelt je geen seconde in Sint-Petersburg.

Jekaterinaburg

Een absolute must-see is Jekaterinaburg. Deze qua formaat bescheiden stad is onontdekt door toeristen en je zult je met enkele woorden Russisch en handgebaren verstaanbaar moeten maken. In tegenstelling tot wat veel mensen vaak vinden van de Russen, zijn ze hier uitermate behulpzaam en vereerd dat je hun stad aan doet en ze zullen je dan ook op alle mogelijke manieren willen helpen. De kosten liggen laag (€2 voor een taxi inclusief toeslag voor grote bagage) en je waant je even in het échte Rusland.

Baikalmeer

Een topbestemming voor iedereen die met de Trans-Siberië Express door het land reist. Dit grootste zoetwaterreservoir heeft een compleet eigen ecologie en vormt een welkome afwisseling van de drukte in de Russische steden. In de zomer is het hier een aangename 20 graden, terwijl het meer in de winter compleet bevriest.

Sint-Petersburg

De mooie chaos van Sint-Petersburg

Klimaat en beste reistijd

Rusland kent overwegend een landklimaat met hete zomers en strenge winters. In Siberië kan het extreem koud worden, maar de zomers zijn hier gewoon zeer aangenaam en zonnig. In het zuiden bij de Kaukasus en de kust van de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat.

Afhankelijk van wat je zoekt, is Rusland het hele jaar door goed te bezoeken. De grote steden zijn prima voorbereid op zowel de koude winters als de hete zomers en dus het gehele jaar door goed te bezoeken. Het plein voor de Hermitage is zowel in de zon als onder een laag sneeuw sprookjesachtig! Ook de treinen blijven gewoon rijden gedurende het jaar, dus een winterse trip door Siberië is zeker mogelijk. Laat je niet afschrikken door de soms wat extreme voorspellingen!

Geschiedenis en cultuur

Dat Rusland een roerige geschiedenis kent, is geen geheim en deze valt dan ook nauwelijks in het kort samen te vatten. Van onderdeel van het Mongoolse Rijk is Rusland via een Tsarenperiode, keizerrijk en de Sovjet-Unie uiteindelijk geworden tot het Rusland van Poetin zoals we dat nu kennen. Van al deze perioden is nog voldoende terug te vinden in de grote steden, maar ook op het platteland (denk aan het graf van de vermoorde Tsarenfamilie Romanov).

Deze roerige geschiedenis heeft natuurlijk ook een grote weerslag gehad op de Russische cultuur en het dagelijks leven. Russen hebben de naam behoorlijk afstandelijk en onbeschoft te (kunnen) zijn. Deels is dat misschien waar, ervaring leert dat je in Rusland in de meest bizarre situaties terecht kunt komen waarvan iedere Rus ze heel normaal lijkt te vinden. Punt is dat de Russen over het algemeen dingen accepteren. Als iets niet efficiënt is, is dat niet iets waar per definitie verandering in aangebracht hoeft te worden. Je zal echter al snel merken dat de ervaren afstandelijkheid niet per se onaardig is, maar wellicht meer een houding uit zelfbescherming is en als je een klein beetje Russisch leert, tover je al heel snel een grote lach bij de Russen tevoorschijn!

Het land kent een enorm rijke cultuur, zowel op het vlak van beeldende- als podiumkunsten. Als je een grotere stad bezoekt, is het dan ook ten zeerste aan te raden om hiervan gebruik te maken en een ballet- of operavoorstelling bij te wonen. Zelfs als je niet van deze genres houdt, is het een geweldige ervaring om tussen de opgedofte Russen wat kaviaar weg te happen. Mocht je er echt weinig trek in hebben, bezoek dan een (staats)circus. Niet voor de tere dierenliefhebber misschien, maar een goed inkijkje in de Russische cultuur!

Bijzondere ontmoetingen gegarandeerd in Rusland

Bijzondere ontmoetingen zijn gegarandeerd in Rusland

Reisgids voor Rusland

Reizen door Rusland is een avontuur! Niet alleen de barrière van taal en schrift, maar ook de enorme grootte en leegte van het land zijn indrukwekkend. Desalniettemin is het uiteindelijk ook goed te doen. In de grotere steden zijn gemakkelijk hotels, hostels of guesthouses te vinden. Bovendien kan je er ook prima gebruik maken van AirBnB. In de grotere steden is Uber ook fijne wijze van vervoeren. De soms lange trip van het vliegveld kost je zo bijna niks terwijl je voor de deur van je verblijfplaats wordt afgezet. Bovendien scheelt het een hoop gedoe met betalingen en fooi, omdat de meeste chauffeurs ook geen Engels spreken.

In het westen van Rusland kan je vrij gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. De afstanden zijn nog relatief overzichtelijk en het begrip van het Engels is nog redelijk. Hoe dieper je Rusland in gaat, hoe moeilijker het wordt. Uiteindelijk lukt het echter altijd wel om het juiste ticket te bemachtigen, bijvoorbeeld voor het volgende deel van je traject. Zorg voor voldoende beeldmateriaal om duidelijk te maken wat je wilt.

De meeste toeristen reizen door Rusland met de trein en dat is ook een zeer prettige wijze van reizen. De coupes zijn schoon en als je een wat ruimer budget hebt, kun je ook een privé coupé afhuren voor wat extra privacy. Bovendien zie je op deze wijze enorm veel van het uitgestrekte landschap. Voor de Russen zelf is dit echter ook de budgetwijze van reizen en zij prefereren vaak de binnenlandse vluchten.

Als je wel in bent voor een avontuur, kunt genieten van bizarre situaties en niet vies bent van veel kilometers maken, dan is Rusland de perfecte reisbestemming voor jou!

Trans-Siberië Express

Reizen door Rusland gaat het beste per trein

Brigitte

Artikelen

Lees Meer  

Russische banja – honing, zout en berkentakken

Banja als bittere noodzaak Zoals zoveel tradities is ook de Russische banjacultuur niet uit luxe, maar uit noodzaak geboren. Niet vreemd ook, aangezien Rusland niet direct een land is dat geassocieerd wordt met luxueuze spa’s. Hoewel nu lang niet iedere Rus nog een banja zal bezoeken, hadden deze vroeger een belangrijke functie in het dagelijks leven van veel Russen. Zelfs …

Lees verder  

De leugen van Transnistrië

Dat niet iedereen het eens is met zijn stelling blijkt 200 meter verderop. Eenmaal aangekomen bij de Transnistrische kant van de grens, wachten 15 personen gekleed in warme legerkledij, kisten en bontmutsen ons op. Het ritueel waarbij de inhoud van auto en de bagage tevoorschijn wordt gehaald, herhaalt zich en na de nodige documenten ingevuld te hebben, lacht een van …

Lees verder  

Крещение: ijszwemmen in Rusland

In Rusland en de omringende landen zijn vele zwemclubjes te vinden die het ijszwemmen mogelijk maken. Maar er is een dag per jaar waarop een veel groter deel van de bevolking aan deze activiteit meedoet: Kreshenie. Kreshenie – een onorthodoxe orthodoxe feestdag Крещение, ook wel bekend als epiphany, is specifiek een Russisch orthodoxe feestdag. Het herdenkt de doop van Jezus …

Lees verder  

Onze highlights van een stedentrip Sint-Petersburg

De stad werd in 1703 gesticht door Peter de Grote en vormt het culturele hoogtepunt van Rusland. Sint-Petersburg is opgebouwd uit 42 eilanden en wordt middels 600 bruggen over de rivier de Neva met elkaar verbonden. En dankzij een jonge bevolking en een altijd groeiend cultureel landschap, hangt er een bijzondere sfeer in deze relaxte stad! Historisch centrum van Sint-Petersburg …

Lees verder  

De 5 mooiste metrostations van Moskou

De metro van Moskou heeft stations vormgegeven als paleizen. Het zijn parels verborgen onder de grond! Een middagje metro hoppen in Moskou hoort dan ook gewoon bij een bezoek aan deze bijzondere stad. Dit zijn de 5 mooiste metrostations van Moskou: Majakovskaja, Teatralnaja, Plosjtsjad Revoljoetsi, Beloroesskaja en Kievskaja.

Lees verder  

De Gouden Ring in Rusland per motor

Met de motor rijden we langs de Gouden Ring in Rusland. Een reis van 7.500 kilometer in ruim 3 weken tijd. Een reis langs kremlins, berkenbossen, beren, borsjtsj en torens met gouden uien. Een uitgebreid verslag van mijn tsarenrit door Rusland.

Lees verder