Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Een land van extremen. Extreme hoge bergen, extreem blauwe rivieren, extreme sporten, maar vooral extreem veel schoonheid. De natuur heeft bijzondere taferelen gecreëerd in het prachtige Nieuw-Zeeland.

In 1642 voer de Nederlander Abel Tasman “per ongeluk” tegen Nieuw-Zeeland aan. Hij was eigenlijk onderweg naar Australië maar raakte enigszins van koers. De heer Tasman vond de lokale bewoners echter wat te agressief en zag geen toekomst in het recent ontdekte land. Pas 100 jaar later trad Captain Cook in zijn voetsporen en wist Nieuw-Zeeland op de kaart te zetten. Er volgde een bloederige strijd met de Maori bevolking maar vandaag de dag leven de Engelse bevolking en de Maori vredig zij aan zij.

Bij aankomst in Auckland kun je je nog niet goed voorstellen dat dit land zoveel gezichten heeft. Auckland is de grootste stad van het land en heeft een indrukwekkende skyline. Je merkt al snel dat er een grote Aziatische nederzetting is want overal zie je Aziatische restaurantjes. Leuk voor later want waar wij veel meer zin in hebben is pie! Steak and cheese of chicken en mushroom. Wat mij betreft typeren pie en fish and chips de Nieuw-Zeelandse keuken. Er worden landelijke competities gehouden en de goudenmedaillewinnaars zijn absoluut lekker.


Rainbow Falls, Bay of Islands

The Rainbowfalls bij Keri Keri in The Bay of Islands. Met de zon op de juiste plek doet zij haar naam eer aan

Wij kozen ervoor om zelf een campertje te kopen in Auckland. Als je van plan bent om minimaal 6 weken te gaan rondtrekken, is een tweedehands auto kopen vaak goedkoper dan een campertje huren. Aan het eind van de rit krijg je er altijd nog wel iets voor terug en haal je de kosten van een huurauto er makkelijk uit. Je neemt natuurlijk wel een klein risico, want als er iets gebeurt met de auto dan draai je helaas zelf voor de kosten op. Een andere goede mogelijkheid is het openbaar vervoer. Alles is goed bereikbaar per bus. Treinen zie je hier niet of nauwelijks. Het is hier bijvoorbeeld gebruikelijk om een buskaart voor een bepaald aantal uur te kopen. Zeker een goede optie als je alleen reist want je ontmoet volop interessante mensen onderweg. Houd er echter wel rekening mee dat slapen in hostels of hotels dan wel weer aardig aantikt in plaats van (gratis) campings. Binnenlandse vluchten zijn redelijk betaalbaar, maar zou ik persoonlijk niet aanraden. Nieuw-Zeeland biedt zoveel mooie natuur en het voornaamste deel hiervan vind je niet rondom te grote steden maar juist ver erbuiten. De afstanden moeten niet onderschat worden, maar je krijgt er zoveel moois voor terug!

Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland

Grote kans dat ook jij je reis in Auckland begint, en de verleiding is groot om meteen af te zakken naar het zuiden, maar vergeet alsjeblief het deel ten noorden van Auckland niet. The Bay of Island is haast paradijselijk met haar witte strandjes, en honderden eilandjes. Toch ging onze voorkeur uit naar de regio bij Matakana. Op wat lokale dagjesmensen uit Auckland na, zul je er verder weinig toeristen zien. De wijnen zijn er fantastisch en Goat Island is een unieke snorkelspot. Het doet me er een beetje denken aan het Franse platteland.

Het Noordereiland biedt veel verschillende natuurwonderen. De thermische bronnen in de buurt van Rotorua zijn indrukwekkend. Het lijkt wel een verfpallet met alle verschillende kleuren die het water hebben. Niet alleen een plaatje voor het oog maar ook nog eens gezond. In de omgeving zijn verschillende thermische baden die een goed effect hebben op huid en spieren. Het nadeel van dit thermische gebied is de geur die de zwavel veroorzaakt, het doet ons denken aan rotte eieren.

Wai-o-Tapu

Wai-o-Tapu of terwijl Thermal Wonderland. Een palet van kleuren en stomende baden

Niet ver van Rotorua ligt het nationaal park Tongariro. Het gebied bestaat uit drie verschillende actieve vulkanen. In ongeveer 8 uur kun je één van ’s werelds mooiste wandelroutes lopen. Van bijna buitenaards maanlandschap tot emerald blauwe meren. Een flinke fysieke inspanning maar woorden doen te kort, en het is elke stap waard. Wat een pracht! Het contrast van de vulkanen en de meren is onbeschrijfelijk.

Emerald Lakes, Tongariro Crossing

Het uitzicht tijdens de Tongariro Crossing. De inspanning van het beklimmen van de Devils Staircase wordt rijkelijk beloond met een onbetaalbaar uitzicht over de Emerald Lakes

Wij vervolgen onze roadtrip richting het zuiden. De bijzondere wijnen volgen we als een rode draad en we bezoeken verschillende wijnhuizen. Naarmate we zuidelijker reizen proeven we ook de verschillen in de druiven terug in de wijn. Van het friszure in het noorden tot steeds fruitiger in het zuiden. Voor wijnliefhebbers is Nieuw-Zeeland absoluut een aanrader. Waar wij Europeanen Nieuw-Zeelandse wijnen vooral kennen als Sauvignon Blanc, die zich onderscheid door grasachtige en soms zelfs kattenpis (!) achtige tonen, ontdekken we dat Nieuw-Zeeland veel meer te bieden heeft. De Pinot Noir laat ons absoluut verrassen door zijn kruidige noten.

Vinyard Churchroad

De wijnvaten van Vinyard Churchroad. Wijn te kust en te keur in Nieuw-Zeeland, elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, en er is een hoop meer te ontdekken dan de Sauvignon Blanc

Tja, eten en drinken bepaalt zoals je merkt enigszins de route van onze reis door Nieuw-Zeeland. Hoofdstad Wellington mag dan ook niet achterwege blijven voor een uitgebreid bezoek. Naast het feit dat deze stad barstensvol zit met cultuur, is het ook met recht dé foodiestad van Nieuw-Zeeland. Alle nationaliteiten zijn goed vertegenwoordigd en wij ontdekken al snel de ene na de andere parel. Van dimsums, tot fantastische koffie. Wellington is tevens ook de haven om de overtocht naar het Zuidereiland te maken. Geen straf want na een aantal uur open zee, heet het Zuidereiland je welkom met een prachtig vergezicht over de fjorden van Picton.

Het Zuidereiland

Mocht je denken dat het noorden af en toe wat uitgestorven was, dan zul je je verbazen over het Zuidereiland. Urenlang kom je geen enkel dorpje of ander bewijs van civilisatie tegen. Groen. Dat is het woord wat als eerste bij me opkomt als ik denk aan dit eiland. Oneindig veel groen in alle soorten en mate. Ongerept en ruig. Prachtige kustlijn. Abel Tasman Nationaal Park kent prachtige stranden waar je met een beetje geluk een kolonie zeehonden kunt spotten. Met een watertaxi laat je je afzetten op één van de strandjes, en vanaf daar vervolg je je weg naar de volgende baai. De een nog mooier dan de ander.

Wij kiezen ervoor om via de westkust af te zakken naar het zuiden. Queenstown is onze voorlopige eindbestemming, en staat ook wel bekend als de avonturenhoofdstad van de wereld. Bungeejumpen, parachutespringen, mountainbiken, raften, jetboating en wintersport zijn hier dagelijkse kost. Alles is mogelijk, al moet je wel een flinke portemonnee hebben om alles te kunnen betalen, mocht je het al durven.

Karawau Bridge

Karawau Bridge. ‘s Werelds eerste commerciële bungeejump. A.J. Hackett sprong hier voor het eerst 47 meter naar beneden

Mocht je nog niet genoeg hebben van dit prachtige overweldigende land. Vergeet dan het uiterste zuiden niet. In Bluff eet je misschien wel de beste oesters ter wereld, en in Curio Bay kun je een duik nemen met de bedreigde Hector dolfijnen. Studentenstad Dunedin bruist, en in elke kroeg vind je ’s avonds livemuziek en craft biertjes van de tap. Verken de kust verder omhoog via Christchurch. Het lijkt haast wel een spookstad maar wel eentje met een verhaal. Na de aardbeving in 2011 voelt de ingestorte stad nog elke dag naschokken, daarom is wederopbouwing een lastig verhaal. Toch doen de inwoners in uiterste best en ontstaan er steeds meer hippe alternatieve oplossingen zoals boetiekjes en kroegjes in containers.

Zelf reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is misschien niet naast de deur, maar het is de lange vliegreis meer dan waard. Hier vindt je rust, ruimte en overweldigende natuur. De Kiwi’s zullen je vriendelijk begroeten en de wijnen zijn subliem! Ben jij al eens in Nieuw-Zeeland geweest? En wat vond je er van?

Tekst en foto’s: Anne Westerbos

Latest posts by Dionne (see all)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Daarom reizen met een camper door Nieuw-Zeeland!

Iedereen kent het standaardbeeld wel. Een verliefd stelletje, reizend door een land met adembenemende uitzichten, in een Volkswagen camperbusje. De test hebben we doorstaan en we zijn na drie maanden samen door Nieuw-Zeeland reizen gelukkig nog steeds bij elkaar. Ja, de uitzichten waren meer dan we ooit hadden durven dromen en het busje was geen Volkswagen, maar een Toyota. Ach, dat is bijzaak. Nieuw-Zeeland is te gek!

Lees verder  

Zuidereiland like a local

Ben je van plan af te reizen naar het Zuidereiland om al het pracht en praal te gaan bekijken? Dan heb ik dankzij een campertrip met mijn Kiwi een paar only-local-known plekken die ik jou niet wil onthouden!

Lees verder  

Sweet as, mate!

Dan heb ik het over Aotearoa, het land van de lange witte wolk. Maori voor Nieuw-Zeeland. Het land met oneindige reismogelijkheden. Hier een paar tips om je reis onvergetelijk te maken en een boel foto’s om je lekker te maken.

Lees verder  

Nieuw-Zeeland per heli

Het borrelt en het sist om me heen. ‘Keep out’ staat bij een hekje midden in het park. De kokende modder is levensgevaarlijk. De stad stinkt naar zwavel, maar inmiddels, na drie dagen, ben ik eraan gewend. Varens zijn zo groot als palmbomen (ja echt) en het is hier zo vulkanisch als het maar kan. De aarde spuugt van alles omhoog …

Lees verder  

Baldwin Street, Dunedin

Baldwin Street, gelegen in een buitenwijk van Dunedin in Nieuw-Zeeland, staat in het Guinness Book of Records als de steilste straat ter wereld. Op het steilste punt heeft de weg een stijgingspercentage van 35%! Het hogere gedeelte van de straat is bedekt met beton, aangezien asfalt op hete dagen naar beneden zou stromen.

Lees verder