Tanzania

Een dierentuin bezoeken zonder een dierentuin te hoeven bezoeken; dat is Tanzania. Met een ongeëvenaarde combinatie van prachtige natuur met een indrukwekkende hoeveelheid wildlife, heeft Tanzania de X-factor voor perfecte vakantiebestemming zeker in handen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist op deze natuur Disney-klassieker ‘the Lion King’ is geïnspireerd! Karibu Tanzania!

Geografie en landschap

In het oosten van Afrika ligt de Verenigde Republiek Tanzania. Het land grenst aan een fiks aantal landen, namelijk Kenia, Oeganda, Congo, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique. Met een oppervlakte van bijna 1 miljoen km2 kan het niet anders dan dat er verschillende regio’s en gebieden zijn die zeker een bezoekje waard zijn. De hoofdstad van Tanzania is het relatief onbekende Dodoma, maar de bekendere steden zijn Dar Es Salaam en Arusha.

Tanzania

Bezienswaardigheden Tanzania

Tanzania heeft qua natuurlijke trekpleisters ongekend veel geluk gehad. Hoewel de steden vooral aan de chaotische kant zijn, wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de prachtige natuur.


Zanzibar

Een waar tropisch paradijs voor de kust van Tanzania. Het is de perfecte plek om na een actieve safari op het vasteland nog even helemaal tot rust te komen en te genieten van de azuurblauwe zee en hagelwitte stranden!

Kilimanjaro

Tanzania heeft de eer de hoogste berg van Afrika te mogen herbergen, de Kilimanjaro. De berg is 5895m hoog en ligt relatief geïsoleerd, waardoor er een bijzondere ecologie is ontstaan. Het is voor (getrainde) toeristen mogelijk om deze berg te beklimmen, al wordt de heftigheid ervan soms flink onderschat. Desalniettemin is het een prachtige berg die vanuit de wijde omgeving zichtbaar is!

Serengeti

De naam alleen al betekent ‘eindeloze vlaktes’ en dat is precies wat je krijgt bij een bezoek aan het Serengeti Nationaal Park. De uitgestrektheid is overal voelbaar en je bevindt je er letterlijk in the middle of nowhere. Het park loopt voor een klein stuk ook nog door in buurland Kenia, en is het toneel voor de beroemde migratie van wildebeesten in oktober.

Ngorongoro Krater

Deze ingestorte krater vormt een bijzondere ecologische omgeving. Door de relatief hoge wanden kunnen bijvoorbeeld giraffes hier niet afdalen en vormt zich hier een compleet eigen cultuur aan dieren en planten. Een bezoek aan deze krater staat garant voor het spotten van enorm veel wildlife.

Tanzania Wildlife

Het Serengeti diende als inspiratiebron voor Disneyfilm ‘the Lion King’

Klimaat en beste reistijd

Tanzania heeft een tropisch savanneklimaat en wordt gekenmerkt door het hele jaar door hoge temperaturen. Het warmt tussen oktober en december flink op met ook een kleine regenperiode in het westen van het land. Tussen januari en maart is het veelal droog, om vervolgens tussen maart en mei weer een tweede regenseizoen te hebben. Van juni tot oktober zijn veelal de behaaglijkste maanden, evenals januari en februari met een droge en wat koelere lucht.

Afhankelijk van wat je wilt zien, is oktober natuurlijk een prachtige maand in verband met de migratie in het Serengeti. Mocht je liever de duizenden roze flamingo’s in Lake Manyara aanschouwen, dan is april of mei een goede periode voor je bezoek.

Geschiedenis en cultuur

Sinds 1964 bestaan Tanzania in haar huidige staatsvorm. De naam van het land is een samentrekking van de twee landen waaruit het is gevormd: Tanganyika en Zanzibar. Al eeuwenlang was Tanzania een vestigingsplek voor handelsvolken en zowel de Perzen, Arabieren, Portugezen en Britten hebben dan ook hun sporen nagelaten.

Huidige voertaal in Tanzania is Swahili en Engels en de munteenheid is de Tanzaniaanse shilling, al is men vaak zeer blij met (kleine) coupures dollars.

De Tanzaniaanse cultuur kenmerkt zich door de vele stammen die er leven allemaal met hun eigen tradities. Hoewel maar een klein deel van de bevolking tot die groep behoort, zijn de Masai veruit de bekendste stam die hier leeft. Zij zijn ook als enige stam vrijgepleit van een paspoort om de grens met Kenia over te mogen steken. Iedere stam heeft nog een eigen regio, taal en tradities en dans en muziek speelt overal nog een belangrijke rol. Het is zeer de moeite waard om naast een natuurbezoek, ook wat van deze kleine nederzettingen met een bezoek aan te doen om de verschillen te ervaren.

De Ngorongoro krater is een unieke locatie, zowel qua flora als fauna

Reisgids Tanzania

Tanzania is een prima bereisbaar land. Vanaf Amsterdam of Brussel vlieg je direct naar Arusha of Dar-es-Salaam en vanuit deze twee grote steden kan je gemakkelijk de rest van je trip regelen.

Zeker buiten het hoogseizoen is het aan te raden om pas lokaal je tours of safari’s te boeken. Als je dit vooraf in Nederland wilt regelen heb je natuurlijk wat meer zekerheid, maar de prijzen liegen er niet om. Lokaal is het vaak net iets betaalbaarder, voldoende beschikbaarheid en als je alleen reist is het vaak gemakkelijker om een safaritour met anderen te delen om het qua prijs aantrekkelijk te maken.

Sowieso is het goed om je te realiseren dat Tanzania absoluut geen goedkoop land is. Sinds het toerisme hier begon op te komen heeft de regering besloten om voor duurzaam, hoogwaardig toerisme te gaan om de natuur te beschermen. Dat betekent dat er in de grote natuurgebieden maar relatief weinig accommodaties zijn gebouwd en dat bijv. wildkamperen niet is toegestaan. Kamperen kan wel op aangewezen camp sites, waar ook altijd ‘beveiligers’, vaak zijn dat Masai, aanwezig zijn om het gebied te beschermen tegen de dieren in de buurt. Dit alles maakt wel dat je iets meer gebonden bent aan de beperkte aantallen locaties en dat de prijzen veelal ook hoger liggen dan in andere landen.

Om de kosten te drukken kun je grote afstanden prima met de bus doen. Dit kost je maximaal enkele dollars en veelal zijn het nachtbussen die de lange afstanden afleggen.

Al met al is een reis naar Tanzania absoluut de investering waard. De ongekende schoonheid van de natuurgebieden is goed bewaard gebleven en uiteindelijk kun je je reis zo luxe of budget maken als je wilt! En het allerfijnste is nog wel dat je in Tanzania gewoon kunt genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

Hakuna Matata!

Migratie in het Serengeti

De grote migratie van wildebeesten in het Serengeti

Wil jij ook op reis naar Tanzania?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Tanzania in de reisshop.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

More Africa NGO & Guesthouse

More Africa is een school voor kinderen met een beperking op Zanzibar. Wij spraken met de oprichtster Ellen van Beers. Zij geëmigreerde in 2015 naar Tanzania om dit prachtige project op te starten.

Lees verder  

10 natuur records op naam van Tanzania

Superlatieven schieten tekort voor Tanzania als het gaat om de natuur en dieren. Van de hoogste berg tot het diepste meer en de meeste wilde dieren per vierkante meter. Om je een beter idee te geven, hierbij een top 10 van natuur records die het grootste land van Oost-Afrika bezit.

Lees verder  

Serengeti: Afrika’s beste safaripark 2019

Serengeti – het beste safaripark Op basis van 2.372 reviews, geschreven door safaritoeristen en -experts uit 83 landen, heeft Safaribookings.com een top 50 – lijst opgesteld van Afrika’s beste safariparken en wildreservaten. Met een score van 4.9 op de schaal van 5, is Serengeti National Park wederom gekroond tot Afrika’s beste safaripark. Op de voet gevolgd door Mana Pools Nationaal …

Lees verder  

Anders Tanzania: bezoek aan Lake Eyasi

Lake Eyasi ligt net niet in de buurt van de grote nationale parken. Hierdoor valt het buiten de meeste standaard rondreizen door Tanzania. Heerlijk natuurlijk, want daardoor ben je ook echt op klein avontuur wanneer je deze bijzondere locatie bezoekt. Barre omstandigheden bij Lake Eyasi Afhankelijk van de regen neemt het meer toe in omvang. Wanneer wij aankomen is het …

Lees verder  

Ontdek Zanzibar als een local!

Zanzibar! Alleen al de naam klinkt paradijselijk! En dat is het ook. Een eiland met zoveel culturele invloeden kan alleen maar machtig interessant zijn en als de natuur dan ook nog eens prachtig is, dan heb je natuurlijk een geweldige combinatie te pakken.

Lees verder