Tanzania

Een dierentuin bezoeken zonder een dierentuin te hoeven bezoeken; dat is Tanzania. Met een ongeëvenaarde combinatie van prachtige natuur met een indrukwekkende hoeveelheid wildlife, heeft Tanzania de X-factor voor perfecte vakantiebestemming zeker in handen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist op deze natuur Disney-klassieker ‘the Lion King’ is geïnspireerd! Karibu Tanzania!

Geografie en landschap

In het oosten van Afrika ligt de Verenigde Republiek Tanzania. Het land grenst aan een fiks aantal landen, namelijk Kenia, Oeganda, Congo, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique. Met een oppervlakte van bijna 1 miljoen km2 kan het niet anders dan dat er verschillende regio’s en gebieden zijn die zeker een bezoekje waard zijn. De hoofdstad van Tanzania is het relatief onbekende Dodoma, maar de bekendere steden zijn Dar Es Salaam en Arusha.

Tanzania

Bezienswaardigheden Tanzania

Tanzania heeft qua natuurlijke trekpleisters ongekend veel geluk gehad. Hoewel de steden vooral aan de chaotische kant zijn, wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de prachtige natuur.

Zanzibar

Een waar tropisch paradijs voor de kust van Tanzania. Het is de perfecte plek om na een actieve safari op het vasteland nog even helemaal tot rust te komen en te genieten van de azuurblauwe zee en hagelwitte stranden!

Kilimanjaro

Tanzania heeft de eer de hoogste berg van Afrika te mogen herbergen, de Kilimanjaro. De berg is 5895m hoog en ligt relatief geïsoleerd, waardoor er een bijzondere ecologie is ontstaan. Het is voor (getrainde) toeristen mogelijk om deze berg te beklimmen, al wordt de heftigheid ervan soms flink onderschat. Desalniettemin is het een prachtige berg die vanuit de wijde omgeving zichtbaar is!

Serengeti

De naam alleen al betekent ‘eindeloze vlaktes’ en dat is precies wat je krijgt bij een bezoek aan het Serengeti Nationaal Park. De uitgestrektheid is overal voelbaar en je bevindt je er letterlijk in the middle of nowhere. Het park loopt voor een klein stuk ook nog door in buurland Kenia, en is het toneel voor de beroemde migratie van wildebeesten in oktober.

Ngorongoro Krater

Deze ingestorte krater vormt een bijzondere ecologische omgeving. Door de relatief hoge wanden kunnen bijvoorbeeld giraffes hier niet afdalen en vormt zich hier een compleet eigen cultuur aan dieren en planten. Een bezoek aan deze krater staat garant voor het spotten van enorm veel wildlife.

Tanzania Wildlife

Het Serengeti diende als inspiratiebron voor Disneyfilm ‘the Lion King’

Klimaat en beste reistijd

Tanzania heeft een tropisch savanneklimaat en wordt gekenmerkt door het hele jaar door hoge temperaturen. Het warmt tussen oktober en december flink op met ook een kleine regenperiode in het westen van het land. Tussen januari en maart is het veelal droog, om vervolgens tussen maart en mei weer een tweede regenseizoen te hebben. Van juni tot oktober zijn veelal de behaaglijkste maanden, evenals januari en februari met een droge en wat koelere lucht.

Afhankelijk van wat je wilt zien, is oktober natuurlijk een prachtige maand in verband met de migratie in het Serengeti. Mocht je liever de duizenden roze flamingo’s in Lake Manyara aanschouwen, dan is april of mei een goede periode voor je bezoek.

Geschiedenis en cultuur

Sinds 1964 bestaan Tanzania in haar huidige staatsvorm. De naam van het land is een samentrekking van de twee landen waaruit het is gevormd: Tanganyika en Zanzibar. Al eeuwenlang was Tanzania een vestigingsplek voor handelsvolken en zowel de Perzen, Arabieren, Portugezen en Britten hebben dan ook hun sporen nagelaten.

Huidige voertaal in Tanzania is Swahili en Engels en de munteenheid is de Tanzaniaanse shilling, al is men vaak zeer blij met (kleine) coupures dollars.

De Tanzaniaanse cultuur kenmerkt zich door de vele stammen die er leven allemaal met hun eigen tradities. Hoewel maar een klein deel van de bevolking tot die groep behoort, zijn de Masai veruit de bekendste stam die hier leeft. Zij zijn ook als enige stam vrijgepleit van een paspoort om de grens met Kenia over te mogen steken. Iedere stam heeft nog een eigen regio, taal en tradities en dans en muziek speelt overal nog een belangrijke rol. Het is zeer de moeite waard om naast een natuurbezoek, ook wat van deze kleine nederzettingen met een bezoek aan te doen om de verschillen te ervaren.

De Ngorongoro krater is een unieke locatie, zowel qua flora als fauna

Reisgids Tanzania

Tanzania is een prima bereisbaar land. Vanaf Amsterdam of Brussel vlieg je direct naar Arusha of Dar-es-Salaam en vanuit deze twee grote steden kan je gemakkelijk de rest van je trip regelen.

Zeker buiten het hoogseizoen is het aan te raden om pas lokaal je tours of safari’s te boeken. Als je dit vooraf in Nederland wilt regelen heb je natuurlijk wat meer zekerheid, maar de prijzen liegen er niet om. Lokaal is het vaak net iets betaalbaarder, voldoende beschikbaarheid en als je alleen reist is het vaak gemakkelijker om een safaritour met anderen te delen om het qua prijs aantrekkelijk te maken.

Sowieso is het goed om je te realiseren dat Tanzania absoluut geen goedkoop land is. Sinds het toerisme hier begon op te komen heeft de regering besloten om voor duurzaam, hoogwaardig toerisme te gaan om de natuur te beschermen. Dat betekent dat er in de grote natuurgebieden maar relatief weinig accommodaties zijn gebouwd en dat bijv. wildkamperen niet is toegestaan. Kamperen kan wel op aangewezen camp sites, waar ook altijd ‘beveiligers’, vaak zijn dat Masai, aanwezig zijn om het gebied te beschermen tegen de dieren in de buurt. Dit alles maakt wel dat je iets meer gebonden bent aan de beperkte aantallen locaties en dat de prijzen veelal ook hoger liggen dan in andere landen.

Om de kosten te drukken kun je grote afstanden prima met de bus doen. Dit kost je maximaal enkele dollars en veelal zijn het nachtbussen die de lange afstanden afleggen.

Al met al is een reis naar Tanzania absoluut de investering waard. De ongekende schoonheid van de natuurgebieden is goed bewaard gebleven en uiteindelijk kun je je reis zo luxe of budget maken als je wilt! En het allerfijnste is nog wel dat je in Tanzania gewoon kunt genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

Hakuna Matata!

Migratie in het Serengeti

De grote migratie van wildebeesten in het Serengeti

Wil jij ook op reis naar Tanzania?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Tanzania in de reisshop.

Brigitte

Als het om reizen gaat, kan Brigitte er geen genoeg van krijgen. Haar motto is dat er in elk land wel iets moois te beleven valt, dus dat je elke kans ook aan moet grijpen om dat te ontdekken. Haar hart heeft ze verloren aan Groot-Brittannië en Ierland, maar gelukkig is er nog genoeg ruimte voor alle andere landen over.
Brigitte

Latest posts by Brigitte (see all)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Ontdek Zanzibar als een local!

Zanzibar! Alleen al de naam klinkt paradijselijk! En dat is het ook. Een eiland met zoveel culturele invloeden kan alleen maar machtig interessant zijn en als de natuur dan ook nog eens prachtig is, dan heb je natuurlijk een geweldige combinatie te pakken.

Lees verder  

Extreme omstandigheden bij Lake Natron

Op reis door Tanzania. Al snel denk je dan aan de beroemde parken zoals Ngorongoro en natuurlijk de Serengeti. En eerlijk gezegd, in die laatste kun je jezelf ook al behoorlijk alleen op de wereld voelen, te midden van die eindeloze landschappen en het overweldigende wildlife. Maar het noorden van Tanzania heeft meer te bieden dan alleen de Big 5. …

Lees verder  

De Big Five mooiste landen van Afrika

Overweeg je een rondreis in Afrika te maken? Welk land kies je? Afrika is het op een na grootste continent en bestaat uit maar liefst 54 landen. Namibië verschilt net zo veel van Oeganda als Spanje van Noorwegen. Om je toch een beetje op weg te helpen geven wij onze vijf mooiste landen van Afrika prijs. Welk Afrikaans land is jouw favoriet?

Lees verder  

Maak je ultieme safari droom waar in Tanzania

Als het om safari’s gaat, dan is Tanzania misschien wel dé droombestemming. Met een gigantisch landoppervlak, enorme diversiteit aan natuur en met een regering die behoud van natuur en wildlife hoog in het vaandel heeft staan, is Tanzania een bestemming waar je je als reiziger nog echt kunt laten verpletteren door de schoonheid van de wilde natuur. En dat zonder …

Lees verder  

De grote migratie in de Serengeti

En hoewel de grote migratie van de wildebeesten er in werkelijkheid wel wat rustiger aan toe gaat dan in de Disneyklassieker, is het nog steeds een machtig spektakel om te aanschouwen en een hoogtepunt van iedere safari in Tanzania. Wat is de grote migratie? Het hele jaar door migreren de enorme kuddes wildebeesten van het zuiden van de Serengeti tot …

Lees verder  

African Touch: verknocht aan Oost-Afrika

Manon van Oldenbarneveld is verknocht aan Oost-Afrika. In 2010 startte ze haar off the beaten track reisbureau African Touch op. Haar diversiteit in reizen is een klein eerbetoon aan Afrika: de geweldige nationale parken, de imposante bergen, de betoverende kust en de zinderende inheemse cultuur.

Lees verder