Aruba, Caribbean

Welkom op de tropische oase in de Caribische zee, welkom op Aruba, ‘One Happy Island’! Of zoals de Arubanen zeggen: ‘Bonbini’!

Onbegrensd genieten op Aruba

Droom weg aan de brede witte zandstranden van Druif Beach, Eagle Beach en Palm Beach. In de zon of in de schaduw van een dividivi-boom, met een koele pina colada. Ga snorkelen of duiken, of doorkruis de helderblauwe Caribische wateren. Ga de uitdaging van een jeeptour aan, spring op een Segway of verover je eigen stuk ivoorwit strand.

'Bon Bini' is Papiaments voor 'Welkom'.

‘Bon Bini’ is Papiaments voor ‘Welkom’.

“Bonbini Aruba! De naam alleen al roept beelden op van prachtige hagelwitte stranden, een helderblauwe zee en zonovergoten dagen.”

ABC-eilanden

Aruba behoort tot de zogenaamde ‘ABC-eilanden’, samen met Bonaire en Curaçao. Deze ‘Benedenwindse Eilanden van de Kleine Antillen’ (of kortweg de ‘Benedenwindse Eilanden’) liggen voor de kust van Venezuela, ver buiten de Atlantische orkaanzone. Deze Nederlandse eilanden bieden een wonderlijke mix van prachtige stranden en baaien, woestijnlandschappen, spectaculaire koraalriffen, historische architectuur en eersteklas hotels.

Adembenemende zonsondergang op Aruba.

Adembenemende zonsondergang op Aruba.

Geschiedenis Aruba

Elk van de eilanden – Aruba, Bonaire en Curaçao – werd gevormd door vulkanische uitbarstingen onder de zeespiegel, nog voor de tijd van de dinosauriërs. Deze rotsen dreven langzaam maar zeker weg van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Miljoenen jaren verder groeiden koraalriffen rond de rotskernen; een veilig leefgebied voor talloze zeewezens en zodoende een eldorado voor duikers was ontstaan!

Aruba anno nu

Aruba maakte tot 1986 deel uit van de Nederlandse Antillen; sindsdien is het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Circa 80% van het BNP wordt verdiend in het toerisme. Andere belangrijke industrieën zijn financiële dienstverlening en de bouw. Ondanks de eenzijdige economie en het grote overheidstekort is het gemiddelde inkomen van de Arubaan het hoogste van het hele Caribische gebied. De werkloosheid is laag en het levenspeil is er dankzij het goede onderwijs en de stabiele overheid hoger dan op de andere Caribische eilanden.

“You’re Happier At The Beach, en dat geldt zeker voor tropisch Aruba. Want of je nu met een boek wilt relaxen, culinair wilt genieten of actief bezig zijn met (kite-)surfen, duiken of mountainbiken: in Aruba kan het allemaal!”

Stranden van Aruba

Aruba heeft de mooiste stranden van het Caribische gebied. Het bekendst zijn Palm Beach en Eagle Beach. Palm Beach, een lang strand met wit zand, superdeluxe resorts, restaurants, loungebars en talrijke watersportactiviteiten, wordt gerekend tot de allermooiste stranden ter wereld.

Palm Beach is de populairste badplaats van Aruba.

Palm Beach is de populairste badplaats van Aruba.

Eagle Beach is veel rustiger dan Palm Beach. Gemotoriseerde watersport is hier niet toegestaan en je vindt op het strand uitsluitend locals en gasten uit de nabijgelegen laagbouwresorts (hoogbouw is hier niet toegestaan). Het zandstrand is breed, de zee kalm en ideaal om te zwemmen. Bar en restaurants zijn veel minder talrijk dan op Palm Beach en de hotels niet hoger dan de palmbomen. Veel hotels nemen hier deel aan het Green Globe Program, zoals bijvoorbeeld het Amsterdam Manor Beach Resort. Deze hotels streven naar een duurzame, milieuvriendelijke toeristische industrie.

Activiteiten op Aruba

Aruba is zoveel meer dan luieren op het strand. Huur een auto en ga zelf het binnenland in. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Arikok Nationaal Park. Hier liggen grillige bergen, betoverende baaien en verassende blowholes. En voor de sportievelingen zijn er mountainbikes te huren voor het verkennen van het Nationale Park en het beklimmen van de Hooiberg.

“Touroperators op Aruba bieden allerlei opwindende excursies aan als nachtkajakken door de mangrovenbossen, snorkelen in grotten aan de kust of een zonsondergangtour op een segway.”

Of ontdek de prachtige onderwaterwereld rondom het eiland met een snorkeltour of duikexcursie. Aruba staat bekend om de scheepswrakken, waaronder enkele tijdens de Tweede Wereldoorlog getorpedeerde schepen en twee vliegtuigen die opzettelijk werden afgezonken om kunstmatige riffen te vormen.

Aruba is zeer geliefd bij snorkelaars en diepzeeduikers vanwege de prachtige koraalriffen.

Aruba is zeer geliefd bij snorkelaars en diepzeeduikers vanwege de prachtige koraalriffen.

Liever nog meer actie? Wat dacht je van windsurfen en kitesurfen? Een continu straffe wind uit het Noordoosten en het zonovergoten strand maken Aruba tot een kite- en windsurfparadijs. Surfers op Aruba ontmoeten elkaar over het algemeen op twee plekken op het eiland: het ruige Boca Grandi en de Fisherman’s Huts aan het Hadicurari strand. Hier vindt jaarlijks Aruba Hi-Winds plaats.

Hi-Winds is een van de grootste sportevenementen op Aruba. Het is een internationale wedstrijd voor wind- en kitesurfers die jaarlijks plaatsvindt.

Het strand van Hadicurari Beach, ofwel de Fisherman's Huts, locatie van de 29ste Aruba Hi-Winds in 2015.

Het strand van Hadicurari Beach, ofwel de Fisherman’s Huts, locatie van de 29ste Aruba Hi-Winds in 2015.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Beleef de Cunucu van Aruba

Cactussen, grillige rotsformaties en de goudkoorts. Ah, dat moet British Columbia zijn! Niet? Oh, dan San Diego? Nee, Aruba! Dit prachtige eiland in de Caraïbische zee heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand. Het uitgestrekte platteland, de “Cunucu”, nodigt je uit om op verkenningstocht te gaan. Wij namen de uitnodiging aan en ontdekten de ruige kant van “one happy island” Aruba.

Lees verder  

Screaming Eagle

Ook al groeit er niets vers op het eiland, koken kunnen ze op Aruba als de beste. Onbegrensd culinair genieten op Aruba bij de Nederlandse chef-kok Erwin Hüsken, eigenaar van het restaurant Screaming Eagle aan het strand van Eagle Beach.

Lees verder  

Gloednieuw hotel aan Palm Beach

Het nieuwe resort op Aruba ligt aan het paradijselijke Palm Beach op Aruba en is afgelopen woensdag officieel geopend als Hilton hotel. Het Hilton Aruba Caribbean Resort & Casino is gehuisvest in het voormalige Radisson hotel, naast het machtige RIU Palace. Tropische charme en een luxe ambiance begroeten je zodra je binnenkomt!

Lees verder  

60 jaar carnaval op Aruba

Het carnaval op Aruba geldt als een van de grootste en meest kleurrijke binnen het Caribisch gebied. Elk jaar worden inwoners en toeristen getrakteerd op een spektakel vol kleur, muziek, verkiezingen en parades met oogverblindende kostuums en praalwagens.

Lees verder  

Beach Tennis op Aruba

Van 11 tot 17 november vindt het internationale Beach Tennis op Aruba plaats, het grootste toernooi wereldwijd. Beach tennis is uitgegroeid tot de grootste sport op het eiland. Dit jaar wordt het toernooi groter en beter dan ooit, met wel 800 deelnemers uit landen als Aruba, Brazilië, België, Bermuda, Canada, Chili, Tsjechië, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Italië, V.S., Spanje, Sint Maarten, Martinique, Mexico, Nederland, Venezuela en Puerto Rico.

Lees verder