Benin

Benin ligt in West-Afrika, tussen Togo en Nigeria. De hoofdstad is Porto-Novo, maar de regering zetelt in Cotonou, wat ook de grootste stad van het land is. Hoewel het land nog weinig door toeristen wordt bezocht, heeft het veel te bieden.

Benin

Benin, het oude Dahomey, is een langgerekt en voor Afrikaanse begrippen een relatief klein land (hoewel toch bijna 3x Nederland). De meeste van de ruim 10 miljoen inwoners van Benin wonen in het zuiden langs de kust, waar zich dan ook de grootste steden bevinden. In het noorden vind je verschillende natuurparken en de Atakora Mountains, het land van de Somba en de Tamberma, volkeren met een bijzonder geavanceerde bouwstijl. Laat je niet misleiden door de naam, want de bergrug heeft een hoogte van slechts 500 meter. Het is een prachtig afgelegen gebied met verschillende Somba dorpen waar je nauwelijks met de auto kunt komen. Park W en het Pjendjari park worden gezien als twee van de beste wildparken van West-Afrika.

Benin is ideaal om het authentieke Afrika te leren kennen, want op slechts een kleine oppervlakte vind je bijna alle Afrikaanse facetten terug. Van traditionele stammen tot prachtige ongerepte stranden en van kleurrijke inlandse markten tot natuurlijk het Afrikaanse wild.

Wortels van voodoo in Benin

Benin staat het meest bekend om zijn voodoo cultuur. Het land was ooit de zetel van het legendarische koninkrijk Abomey en van hieruit werden honderdduizenden slaven vervoerd. Het land is nu een thuis voor een aantal zeer verschillende stammen, variërend van Yoruba’s uit Nigeria tot Peul uit de Sahel en de Fon uit het Abomey-gebied. De meeste van deze groepen hebben hun eigen taal. Toch is Frans, dat vooral in de grote steden wordt gesproken, de officiële taal.

Het woord Vodun komt uit de Fon en Ewe talen en het betekent ‘Geest’. Voodoo gebruikt geesten en andere organische elementen (aarde en zee, dieren) in riten. In voodoo zijn de werelden van de levenden de doden en de geesten met elkaar verweven. En hoewel Benin de geboorteplaats van de voodoo is, wordt de religie beoefend in heel West-Afrika, van Ghana tot Nigeria. En in landen in Noord- en Zuid-Amerika.

Als je door Benin reist zul je, net als in buurland Togo, zeker geconfronteerd worden met elementen van de voodoo cultuur.

Benin: Fetish op de kruidenmarkt in Porto Novo

Fetish op de kruidenmarkt in Porto Novo

The Door of No Return

Ouidah staat bekend als het historisch centrum van het voodoo geloof. In januari wordt hier het belangrijkste voodoo festival van Benin en misschien de wereld gehouden, op het strand bij het monument voor de slaven. The Door of No Return. Dit festival trekt duizenden voodoo aanbidders uit Benin, maar ook uit andere West-Afrikaanse landen, het Caribisch gebied en Amerika.

Theo

Artikelen

Lees Meer  

Het Voodoo festival in Ouidah, Benin

Jaarlijks vind op een strand aan de Atlantische Oceaan een groot en kleurrijk festival plaats; het Voodoo festival van Ouidah. Het wordt gehouden bij de ‘gate of no return’, een monument op de plek waar slaven het Afrikaanse continent verlieten. Voor de deelnemers en veel van de bezoekers het hoogtepunt van het net gestarte jaar en een spirituele ervaring.

Lees verder  

Highlights en lowlights van Benin

We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s in Benin (de highlights) en wat minder bekende plekken (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn. Highlights Benin Highlight #1: Bohicon-Abomey Abomey is de voormalige hoofdstad van het oude koninkrijk Dahomey. Dit koninkrijk werd opgericht rond 1625. De koninklijke paleizen van Abomey zijn gebouwd …

Lees verder