Sri Lanka

Sri Lanka, officieel de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, wordt door haar vorm ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd. Het is een van de meest veelzijdige en bijzondere landen op aarde, met hagelwitte stranden, groene theeplantages, rijstvelden, watervallen en dichte regenwouden.

Klimaat

Het is er tropisch met temperaturen van ± 30 graden, maar er kan ook flink wat regen vallen. Gelukkig zijn de seizoenen niet in heel het eiland hetzelfde. Waar het in het Westen en binnenland van december tot april droog is, krijgt de oostkust tegelijkertijd de moesson over zich heen. Van april tot september is het droger in het oosten. Laat je dus niet weerhouden door de seizoenen, na regen komt altijd weer zon! Een bui op een hete dag kan ook best verfrissend zijn en de wolken zorgen weer voor prachtige foto’s!

Sri Lanka is het enige land waar het boeddhisme ononderbroken levend is gehouden.

Sri Lanka is het enige land waar het boeddhisme ononderbroken levend is gehouden.

Informatie Sri lanka

Sri Lanka is een multi-religieus land met 21.866.445 (2014) inwoners. Het is ongeveer zo groot is als Nederland en België samen. Er heerst een Boeddhistische denkwijze onder 69% van de bevolking. De overige religies zijn Hindoeïsme, Islam en Christendom. De hoofdstad Colombo ligt aan de westkust van het eiland en hier is ook het internationale vliegveld. Door zijn belangrijke grote haven en ligging wordt Colombo gezien als de belangrijkste handelsstad van de Indische Oceaan.

Sri Lanka heeft ook een culturele hoofdstad, Kandy. Deze stad ligt in een vallei rondom het kunstmatige Kandymeer. Het is een stad vol geschiedenis met veel tempels, waaronder de belangrijkste tempel in Sri Lanka: de Tempel van de Tand. Hierdoor staat Kandy op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vind je hier de Royal Botanical Garden, de grootste botanische tuin in Sri Lanka.

"The Temple Of The Tooth" in Kandy.

“The Temple Of The Tooth” in Kandy.

Op 26 december 2004 werd Sri Lanka getroffen door tsunami’s als gevolg van een zware zeebeving, waardoor veel doden en gewonden vielen. De golf kostte aan ruim 35.000 mensen het leven. Tot de dag van vandaag zie je langs de kust overblijfselen van de tsunami terug, zo zijn er huizen verlaten of nog niet herbouwd en zie veel verschoven koraal in de branding van de zee.

Geschiedenis

Vermoedelijk arriveerden de eerste Singalezen in de 6e eeuw v. Chr. vanuit Noord-India. Het Boeddhisme werd in de 3e eeuw v. Chr. geïntroduceerd. Het eiland is eeuwenlang in handen geweest van de Europeanen. Zo kwamen eerst de Portugezen in de 16e eeuw aan land, gevolgd door de Nederlandse VOC, die vooral geïnteresseerd waren in de handel. Dit zie je terug in de aangelegde “Dutch Canals” die ze gebruikten om handel te vervoeren. De bekendste Nederlandse vestiging is het fort van Galle. In de 18e eeuw namen de Britten het eiland over en werd Sri Lanka, dat toen Ceylon heette, een Engelse kolonie.

Pas in 1948 werd het eiland onafhankelijk en in 1972 is de Britse naam veranderd naar Sri Lanka, wat letterlijk “eerbiedig land” betekent.

Flora en Fauna

Hoeveel diversiteit kan een land bieden? Door het hooggebergte in het binnenland zijn er verschillende klimaten en landschappen ontstaan. De kustlijn is tropisch met witte stranden, palmbomen, mangroves en helder warm water. Landinwaarts wisselt het landschap zich af van tropische regenwouden tot aan kale vlaktes. Het oosten heeft weer meer iets weg van Afrikaanse savanne met veel laaggroei, cactussen, droogte en natuurlijk: wilde olifanten!

Sri Lanka heeft een overweldigende hoeveelheid aan verschillende landschappen en natuurgebieden.

Sri Lanka heeft een overweldigende hoeveelheid aan verschillende landschappen en natuurgebieden.

Naast vrije natuur heeft Sri Lanka ook een tiental beschermde natuurparken waar veel wilde dieren voorkomen. De bekendste zijn de Aziatische olifant, de luipaard, de krokodil, de schildpad en heel veel tropische vogels en trekvogels.

Yala Nationaal park is de beste bestemming  voor het spotten van luipaarden in Sri Lanka (en misschien wel van de wereld).

Yala Nationaal park is de beste bestemming voor het spotten van luipaarden in Sri Lanka (en misschien wel van de wereld).

Reisinformatie Sri Lanka

Voor een reis naar Sri lanka heb je een geldig paspoort nodig dat minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland nog geldig is. Tevens heb je een toeristenvisum (www.eta.gov.lk/slvisa/) welke je online kunt aanvragen voor circa $ 35,- per visum. Kinderen onder de 12 zijn gratis. Het toeristenvisum is 90 dagen geldig vanaf de uitgiftedatum, je mag dan 30 dagen reizen binnen deze periode. Wanneer je je visum (eTA) liever in het Nederlands aanvraagt kun je kiezen voor een Nederlandse bemiddelaar (e-visums.nl/sri-lanka). Hier kan je met iDeal betalen, het is dus geen probleem als je geen creditcard hebt. Nog een voordeel is dat dit bureau dagelijks telefonisch bereikbaar is voor vragen over je visumaanvraag.

De meeste reizigers verblijven niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka. Voor deze reizigers is er de mogelijkheid een digitale variant van het visum aan te vragen. Deze variant wordt ook wel het e-visum of ETA genoemd. Het voordeel van deze digitale versie van het visum is dat je deze eenvoudig online kan aanvragen. Wanneer je minder dan 30 dagen in Sri Lanka wilt blijven hoef je dus niet naar het Consulaat in Den Haag. U kunt de aanvraag volledig online indienen. Nu het visum / eTA Sri Lanka aanvragen (online).

Ook worden er enkele inentingen geadviseerd. Dit kan je het beste navragen bij de GGD of online op www.thuisvaccinatie.nl/bestemmingen/sri-lanka.

Op reis naar Sri Lanka

Bouw je eigen Sri Lanka reis met de handige bouwstenen van Riksja. Of reis georganiseerd met de groepsreizen van FOX Verre Reizen (ANWB) naar Sri Lanka.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Met de trein door kleurrijk Sri Lanka

Sri Lanka is zo groot als Nederland en België samen, maar zo veelzijdig als de wereld. Gelegen voor de oostkust van India is de keuken vergelijkbaar, zijn de geuren net zo overweldigend maar is de cultuur een tikje minder chaotisch. En dat merk ik ook in de trein. Sri Lanka is de milde versie van India. Minder vies, veel minder …

Lees verder  

De Jungle van Ella

Het Ella Jungle Resort is echt een belevenis: heel bijzonder neergezet, afgezonderd van de rest van de wereld. Er wacht een scala aan outdoor activiteiten, maar ook rust, stilte en de ideale omgeving voor kleine geluksmomentjes.

Lees verder  

Olifanten spotten in Sri Lanka

Een safari in Sri Lanka. In de verschillende natuurparken kun je veel wildlife zien. Toch kan een Sri Lanka safari een beetje een teleurstelling zijn. Je bent namelijk bepaald niet de enige die de olifanten wil bewonderen.

Lees verder  

Op safari met kinderen: drie handige tips

Op safari met kinderen: drie handige tips! We houden allemaal van onvergetelijke belevenissen die we met onze kinderen kunnen delen. Een safari in Sri Lanka is zo’n fantastische belevenis. Dieren spelen tijdens onze reizen sowieso een belangrijke rol. Niet alleen de grote bekende, maar juist ook de insecten en vogeltjes. Wij hebben dan ook niet getwijfeld of we wel met …

Lees verder  

10 hoogtepunten van Sri Lanka

Sri Lanka is absoluut één van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest. Het land is landschappelijk veelzijdig: je vindt er rijstvelden, theeplantages, jungle, mooie stranden en hoge bergen. Daarnaast is Sri Lanka met zijn vele tempels, ruïnes en kerken cultureel ook aantrekkelijk. De vriendelijke bevolking en het heerlijke eten maken Sri Lanka tot een prachtige bestemming.

Lees verder