Denemarken

Veel mensen zien Denemarken als een (nog) onbekende bestemming. Ze denken dat het vooral een ‘familie vakantieland’ is. Zo’n trip waarbij je een lunchpakket maakt, de kinderen op de achterbank stopt, de achterbak vol laadt met van alles en nog wat en vervolgens in de TomTom typt: Legoland, Billund. Ruim zeven uur later sta je al voor dit welbekende pretpark. Het is dan ook praktisch om de hoek. Maar wat als ik je vertel dat Denemarken naast het hele LEGO gebeuren ook bijna 450 grote en kleine eilandjes heeft met een kustlijn van ruim 7.000 kilometer? Dat klinkt al meteen een stuk interessanter of niet?

Hygge in Denemarken

Denemarken is van alle Scandinavische landen het kleinste. Dat is verder helemaal geen probleem, want ze zeggen wel eens: klein, maar fijn! En daar is zeer zeker niet over gelogen. Hoewel het weer soms vrij somber kan zijn en je in de wintermaanden minder daglicht ziet, wordt het Deense volk beschouwd als ’s werelds gelukkigste. En dat al bijna drie jaar op rij! Tijdens het onderzoek wordt er rekening gehouden met een aantal factoren zoals gezondheid, werkzekerheid en politieke vrijheid. Maar zou het ook echt aan al deze factoren liggen, of komt het eerder door het woord ‘Hygge’? Hygge is voor de Denen een belangrijke uitdrukking. Volgens hen is het onmogelijk om het begrip te vertalen, maar het komt aardig in de buurt van ‘gezelligheid’. De Denen streven telkens naar hygge. Is het niet tijdens een picknick in het park, dan is het wel op een koude winternacht voor de kachel.

Beachparty in Kolding

Beachparty in Kolding

Mijn eerste ervaring met Denemarken was ook hygge. Ik woonde er nog geen week, maar ik voelde mij er al direct thuis. Het scheelt dat er geen enorme cultuurshock bij kwam kijken. Anyway, het zijn niet alleen de gebakjes, de architectuur of de lange zomernachten die Denemarken zo leuk maken. Het zijn voornamelijk de inwoners zelf. Ze zijn simpel, vriendelijk, maar ook erg open-minded. En ondanks dat Deens een lastige taal is, spreken de Denen zelf allemaal verbazingwekkend goed Engels. Natuurlijk niet allemaal, maar het is tegenwoordig wel een verplicht vak op school. Dus je moet vooral niet versteld staan, dat wanneer jij in je gebrekkige Deens iets probeert te vragen, dat ze gewoon in het Engels reageren.

Kopenhagen

Naast het feit dat de Denen het meest gelukkig zijn en ze ook nog eens allemaal goed Engels spreken, is het ook nog zo dat Denemarken een van de meest fietsvriendelijke landen in de wereld is. What about that, Netherlands? Het helpt natuurlijk ook mee dat het land net zo plat is als een dubbeltje. Zelfs in de hoofdstad København (Je moet vooral de laatste letters inslikken) kan je nog beter de tweewieler pakken dan met het openbaar vervoer gaan. Dan kan je lekker langs de kleurrijke pakhuizen op Nyhavn, the Little Mermaid en Christiania fietsen. In de meeste opzichten lijkt Kopenhagen dan ook op Amsterdam, al heeft Kopenhagen zijn eigen hygge sfeertje. Misschien komt dat ook door Hans Christian Andersen, de bedenker van veel bekende sprookjes. Veel plekken in Kopenhagen, zoals natuurlijk The Little Mermaid, maar ook Nyhavn, The Round Tower en H.C. Andersen Fairy-Tale House laten je in de voetstappen treden van de meest bekende man van Denemarken.

Nyhavn, Kopenhagen

Nyhavn, Kopenhagen

Denemarken leren kennen

Kopenhagen is boven alles een damn fine city, maar mocht je Denemarken nou écht willen leren kennen, dan zal je toch ‘far far away’ moeten gaan van deze stad. Maar wat moet je dan doen vraag je je af? Bezoek eens het adembenemende landschap van Jutland. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je kan genieten van de zonnige dagen en de lange, lichte avonden, is dit schiereiland the place to be. Lekker wandelen over de zandstranden, fjorden, bossen en meren. Alles is er binnen handbereik. Probeer na zo’n intensieve dag eens aan te schuiven bij een Deense familie. Je proeft Denemarken pas echt als je het eten probeert wat op hun eettafel staat. Wat dacht je van Frikadeller (gehaktballen) met rugbrød (roggebrood) en augurken. Of drink een echte Carlsberg of Somersby.

Frederikshaven

Frederikshaven

Wil je naast al die strandwandelingen toch liever wat cultuur opsnuiven? Ga eens op avontuur in Aarhus, deze stad is in 2017 uitgeroepen tot ‘European Capital of Culture’. Denemarken heeft veel meer te bieden dan dat je denkt. Het stond in eerste instantie ook niet op mijn lijst met favoriete landen, maar Denemarken heeft zeker wel een speciaal plekje gekregen!

Lisanne

Lisanne

Online Marketeer at Gonect Online Marketing
Na een half jaar in Denemarken te hebben gewoond en een backpackreis door Down Under kan Lisanne niet meer zonder avontuur. Ze gaat dan ook regelmatig couchsurfen om de cultuur écht te leren kennen. 23/196 landen bezocht
Lisanne

Latest posts by Lisanne (see all)

  Artikelen

  Lees Meer  

  Tijdwandelen in Aarhus: Den Gamle By

  Aarhus kent verschillende parken, plaatsen om te luieren of te picknicken. Maar ook parken met educatie en zelfs een wandeling door de tijd in Den Gamle By, de oude stad. Het is de meest bezochte attractie in Aarhus, een openluchtmuseum met als onderwerp stedelijke geschiedenis en cultuur.

  Lees verder  

  Bruisend Aarhus, Denemarkens andere stedentrip

  Wie op Citytrip en Denemarken zoekt vindt voornamelijk reisjes naar Kopenhagen. En verder staat Denemarken vooral voor natuur, kamperen en gezinsvakanties. En Legoland natuurlijk. Maar er is meer. Ontdek Aarhus, ‘the city of smiles’, in 2017 culturele hoofdstad van Europa.

  Lees verder  

  Faeröer – voor overlevers

  De Faeröer eilanden. Het regent er 300 dagen per jaar, het is er mistig en het is er leeg. Dus ik ga! Het landschap om me heen verandert bij elke stap. Ik duizel boven steile kliffen, word vriendjes met papegaaiduikers en praat met de stoerste bewoner: Jóannes Patursson. Welkom in de leegte…

  Lees verder  

  Inspiratie: foto’s Faeröer

  De Faeröer eilanden zijn magisch. Het licht en de leegte, de kliffen en de zee, het oer-gevoel van opgaan in de natuur. En dan maak je dus foto’s. Veel foto’s. In mijn eerdere reportage vind je er een aantal. In deze special het tweede deel.

  Lees verder  

  Insider tips voor Møn

  Møns Klint met de hoge witte krijtrotsen en het oude beukenbos dat tot op de hellingen groeit, is één van de bekendste natuurgebieden in Denemarken. Een glooiend landschap van groene heuveltoppen, dichte bossen en aan het eind de witte krijtrotsen. Dat is wat je vindt op het Deense eiland Møn.

  Lees verder