Denemarken

Veel mensen zien Denemarken als een (nog) onbekende bestemming. Ze denken dat het vooral een ‘familie vakantieland’ is. Zo’n trip waarbij je een lunchpakket maakt, de kinderen op de achterbank stopt, de achterbak vol laadt met van alles en nog wat en vervolgens in de TomTom typt: Legoland, Billund. Ruim zeven uur later sta je al voor dit welbekende pretpark. Het is dan ook praktisch om de hoek. Maar wat als ik je vertel dat Denemarken naast het hele LEGO gebeuren ook bijna 450 grote en kleine eilandjes heeft met een kustlijn van ruim 7.000 kilometer? Dat klinkt al meteen een stuk interessanter of niet?

Hygge in Denemarken

Denemarken is van alle Scandinavische landen het kleinste. Dat is verder helemaal geen probleem, want ze zeggen wel eens: klein, maar fijn! En daar is zeer zeker niet over gelogen. Hoewel het weer soms vrij somber kan zijn en je in de wintermaanden minder daglicht ziet, wordt het Deense volk beschouwd als ’s werelds gelukkigste. En dat al bijna drie jaar op rij! Tijdens het onderzoek wordt er rekening gehouden met een aantal factoren zoals gezondheid, werkzekerheid en politieke vrijheid. Maar zou het ook echt aan al deze factoren liggen, of komt het eerder door het woord ‘Hygge’? Hygge is voor de Denen een belangrijke uitdrukking. Volgens hen is het onmogelijk om het begrip te vertalen, maar het komt aardig in de buurt van ‘gezelligheid’. De Denen streven telkens naar hygge. Is het niet tijdens een picknick in het park, dan is het wel op een koude winternacht voor de kachel.

Beachparty in Kolding

Beachparty in Kolding

Mijn eerste ervaring met Denemarken was ook hygge. Ik woonde er nog geen week, maar ik voelde mij er al direct thuis. Het scheelt dat er geen enorme cultuurshock bij kwam kijken. Anyway, het zijn niet alleen de gebakjes, de architectuur of de lange zomernachten die Denemarken zo leuk maken. Het zijn voornamelijk de inwoners zelf. Ze zijn simpel, vriendelijk, maar ook erg open-minded. En ondanks dat Deens een lastige taal is, spreken de Denen zelf allemaal verbazingwekkend goed Engels. Natuurlijk niet allemaal, maar het is tegenwoordig wel een verplicht vak op school. Dus je moet vooral niet versteld staan, dat wanneer jij in je gebrekkige Deens iets probeert te vragen, dat ze gewoon in het Engels reageren.

Kopenhagen

Naast het feit dat de Denen het meest gelukkig zijn en ze ook nog eens allemaal goed Engels spreken, is het ook nog zo dat Denemarken een van de meest fietsvriendelijke landen in de wereld is. What about that, Netherlands? Het helpt natuurlijk ook mee dat het land net zo plat is als een dubbeltje. Zelfs in de hoofdstad København (Je moet vooral de laatste letters inslikken) kan je nog beter de tweewieler pakken dan met het openbaar vervoer gaan. Dan kan je lekker langs de kleurrijke pakhuizen op Nyhavn, the Little Mermaid en Christiania fietsen. In de meeste opzichten lijkt Kopenhagen dan ook op Amsterdam, al heeft Kopenhagen zijn eigen hygge sfeertje. Misschien komt dat ook door Hans Christian Andersen, de bedenker van veel bekende sprookjes. Veel plekken in Kopenhagen, zoals natuurlijk The Little Mermaid, maar ook Nyhavn, The Round Tower en H.C. Andersen Fairy-Tale House laten je in de voetstappen treden van de meest bekende man van Denemarken.

Nyhavn, Kopenhagen

Nyhavn, Kopenhagen

Denemarken leren kennen

Kopenhagen is boven alles een damn fine city, maar mocht je Denemarken nou écht willen leren kennen, dan zal je toch ‘far far away’ moeten gaan van deze stad. Maar wat moet je dan doen vraag je je af? Bezoek eens het adembenemende landschap van Jutland. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je kan genieten van de zonnige dagen en de lange, lichte avonden, is dit schiereiland the place to be. Lekker wandelen over de zandstranden, fjorden, bossen en meren. Alles is er binnen handbereik. Probeer na zo’n intensieve dag eens aan te schuiven bij een Deense familie. Je proeft Denemarken pas echt als je het eten probeert wat op hun eettafel staat. Wat dacht je van Frikadeller (gehaktballen) met rugbrød (roggebrood) en augurken. Of drink een echte Carlsberg of Somersby.

Frederikshaven

Frederikshaven

Wil je naast al die strandwandelingen toch liever wat cultuur opsnuiven? Ga eens op avontuur in Aarhus, deze stad is in 2017 uitgeroepen tot ‘European Capital of Culture’. Denemarken heeft veel meer te bieden dan dat je denkt. Het stond in eerste instantie ook niet op mijn lijst met favoriete landen, maar Denemarken heeft zeker wel een speciaal plekje gekregen!

Lisanne

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Meivakantietip: LEGOLAND® Billund Resort

Weet je nog niet waar je naartoe wilt in de meivakantie? Denk dan eens aan het LEGOLAND® Billund Resort in Denemarken, want daar is ontzettend veel te beleven voor jong én oud! In dit artikel wil ik je vooral meenemen in het ontstaan van LEGO en LEGOLAND, en wat de ultieme LEGO fan moet ondernemen tijdens een bezoekje aan Billund.

Lees verder  

Top 5 LEGOLAND® Billund Resort

Achtbanen, klimparken, subtropisch zwemparadijs, safaripark, themahotels en natuurlijk heel veel LEGO. Legoland Billund Resort is hét startpunt voor een vakantie in het kindvriendelijke zuid-Denemarken. En je zit er zo! Reishonger tipt de vijf grootste attracties.

Lees verder  

De leukste kids tips voor Denemarken

De leukste kids tips Denemarken voor een vakantie met het hele gezin Zeg je Denemarken, dan zeg je hygge. Helemaal in het zomerseizoen, van mei tot oktober, met de allergrootste Vikingmarkt van Europa, geweldige festivals, actieve workshops bij verschillende musea, ringrijdersfeesten, smullen van zelfgebakken worstjes en eigengemaakte lolly’s en leuke speurtochten door historische kastelen. Tijd om te genieten van de …

Lees verder  

Denemarken – (h)eerlijk onthaasten

In Denemarken begint Scandinavië. Ik hou van de noordelijke landen: veel natuur, veel water, eerlijk eten en nuchtere vriendelijke mensen. Het voordeel van Denemarken? Het is zo lekker dichtbij. Én Denemarken is niet zo groot dus je combineert makkelijk een aantal zaken. Dit keer zoef ik met de trein naar Kopenhagen op het eiland Sjaelland, en neem daar een huurauto …

Lees verder  

Denemarken met kinderen

Wat Denemarken nog meer aantrekkelijk maakt, is de reis ernaartoe. Het land is makkelijk te bereiken met de auto. Ideaal wanneer je met jonge kinderen reist. Bepaal zelf hoe vaak je stopt en reis op jullie eigen tempo. Daarnaast is het fijn om tijdens je verblijf gebruik te maken van je eigen auto. Zo kun je makkelijk het land ontdekken. …

Lees verder