Veelzijdig Maleisië

Maleisië is een zeer toegankelijk land en een topbestemming in Azië. Luxe resorts, mooie stranden - die je in sommige delen van het land bijna voor jezelf hebt - wereldstad Kuala Lumpur, koloniale erfenissen in Malakka en Georgetown, rijke flora en fauna in de regenwouden en tropische eilanden met wit zand en palmbomen. En dan hebben we het eten nog niet genoemd, een mix van de Maleisische, de Chinese en de Indiase keuken. Welkom in Maleisië.

Maleisië – een topbestemming in Azië

Hieronder enkele hoogtepunten om je op weg te helpen naar dit veelzijdige land.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, de bruisende hoofdstad, heeft veel te bieden. Of je nu een stop-over maakt of aan het begin van een reis door Maleisië staat, trek een paar dagen uit voor Kuala Lumpur. Je kunt er heerlijk Aziatisch eten, of dat nu van een bananenblad in een Indiaas restaurant is of op straat in Chinatown, de keuze is enorm. Je kunt er ‘shoppen till you drop’ in hypermoderne winkelcentra, een bezoek aan de Petronas Towers van je bucketlist strepen of in het koloniale (Engelse) verleden duiken. Voor elk wat wils. Kuala Lumpur ligt op ongeveer een uur rijden van de luchthaven.

Skyline van Kuala Lumpur

Skyline van Kuala Lumpur

De veelzijdige keuken van Maleisië

De veelzijdige keuken van Maleisië

Streetfood in Maleisië

Streetfood in Maleisië

Cameron Highlands

De Engelsen hebben een aantal goede dingen achtergelaten in Maleisië. Eén daarvan zijn de Cameron Highlands. De Brit Edward Cameron ontdekte dit gebied eind 19e eeuw en vanwege het veel koelere klimaat werd het al snel een geliefde plek. De glooiende heuvels op 1.500 meter bleken ook zeer geschikt voor het verbouwen van thee. De groene theevelden maken het gebied zeer fotogeniek, het heeft een aantal zeer goede hotels en je kunt er heerlijk wandelen met aangename temperaturen van rond de 20 graden.

Theeplantages van Cameron Highlands

Theeplantages van Cameron Highlands

Taman Negara

Taman Negara betekent in het Maleis nationaal park en is het oudste regenwoud ter wereld. Je kunt hier diverse fascinerende jungletochten maken, zowel lopend als per boot. Centrum van het gebied en uitvalsbasis voor diverse tochten is Kuala Tahan, een dorpje midden in de jungle met verscheidene overnachtingsmogelijkheden en diverse restaurants.

Boottocht door de jungle van de Taman Negara

Boottocht door de jungle van de Taman Negara

Buffels in Taman Negara

Buffels in Taman Negara

Tropische eilanden

Langkawi staat op vele lijstjes in de top 10 van mooiste eilanden ter wereld. Wie een tropisch paradijs zoekt met witte stranden en palmbomen, komt hier niet bedrogen uit. Ook Penang wordt door velen gewaardeerd. Andere ‘bounty eilanden’ zijn de Tioman en de Perhentian eilanden aan de oostkant van Maleisië.

Paradijselijk Tioman

Paradijselijk Tioman

Poesjes op de Tioman eilanden

Poesjes op de Tioman eilanden

Borneo

Borneo is opgedeeld tussen drie landen. Een deel hoort bij Indonesië, waar het Kalimantan wordt genoemd, een deel is de ministaat Brunei en het noorden van Borneo is onderdeel van Maleisië. Grote trekpleister hier is het tropisch regenwoud met een aantal zeldzame dieren, zoals de orang-oetan, de Sumatraanse neushoorn en de dwergolifant. Vanaf het vasteland gaan dagelijks tientallen vluchten naar bestemmingen op Maleisisch Borneo.

Sportief in Maleisië

Ook de actieve vakantieganger kan zijn hart ophalen in Maleisië. Even ten noorden van Kuala Lumpur kun je raften op de Kampar rivier. Daarnaast worden rond Malakka mountainbike tochten georganiseerd waarbij je door de rubberplantages, langs kokosnootbomen en door dorpjes fietst.

Raften op de Kampar rivier

Raften op de Kampar rivier

Praktisch

KLM vliegt rechtstreeks op Kuala Lumpur. Daarnaast kan onder meer met Emirates, Singapore Airlines, Malaysia Airlines of Britsch Airways worden gevlogen, maar dan wel met een tussenstop.

De temperatuur is het hele jaar hetzelfde, zo rond de 30 graden. Wel is het raadzaam rekening te houden met het regenseizoen. In het westen van het land en op Borneo maakt dat geen groot verschil, maar een bezoek aan het oosten van het land is niet aan te raden in het regenseizoen. Het regent daar veel in de periode van oktober tot maart en niet alle plaatsen zijn bereikbaar.

De in Nederland gebruikte stekkers (tweepolig) passen niet in de stopcontacten in Malaise. Neem daarom een adapter/verloopstekker meer met drie pennen (zogenaamde Engelse stekker). Bij de GGD of bij thuisvaccinatie.nl kun je checken welke vaccinaties je voor welk gebied nodig hebt.

Twijfel je nog over Maleisië? Wij schreven eerder een artikel: waarom Maleisië ook op jouw bucketlist mag!

Tekst en foto’s: Kamiel Deinum

Team Reishonger
Follow us

Artikelen

Lees Meer  

Village in the clouds

Village in the clouds is een dorpje dat te vinden is in Borneo, het derde grootste eiland in de wereld, gelegen in Zuidoost-Azië. Borneo is opgedeeld onder Maleisië, Indonesië en oliestaatje Brunei. Eerder schreven we op Reishonger al over Maleisisch Borneo, waarbij we een bezoek brachten aan de Iban-bevolking, het Sepilok Orang Oetan Center en het idyllische Lankyan Island. Graag delen we nog een unieke lokale beleving op dit prachtige stukje aarde met jullie.

Lees verder  

Buitengewoon Bijzonder Borneo

Overnacht bij de Iban diep in de jungle Een van de stammen die op Borneo voorkomt is de Iban bevolking. Om bij deze bevolking te kunnen overnachten, gaat er nog wel een reis aan vooraf. Je mag eerst een prachtige route van 275 kilometer rijden vanaf Kuching naar het stuwmeer van Batang Ai. Hier reis je per boot af naar …

Lees verder  

Asia Music Festival

Sarawak Tourism Board (STB) heeft een vrijwilligersprogramma opgezet voor het eerste Asia Music Festival, dat op 4 en 5 oktober aanstaande plaatsvindt in Miri, de tweede grote stad in Sarawak op Maleisisch Borneo.

Lees verder  

Flavours of Malaysia

’s Avonds verschijnen overal op straat stalletjes en karretjes waar het eten vers wordt bereid. Ook bij de openluchtrestaurants, de zogenaamde hawker centers worden de tafels en stoelen tegen etenstijd uitgestald. De hygiëne staat in Maleisië op een zeer hoog peil, dus aanschuiven maar

Lees verder