Cuba, Caribbean

"Bij het openen van mijn ogen neem ik rustig een slok van de Mojito, het muntblaadje ondergedompeld in de witte rum. ‘Viva la vida’, ik vier het leven, ik ben in Cuba!"

Beoefen de levenskunst van de tropen

Cuba is een warm land. En niet alleen qua klimaat. De Cubanen zijn innemende en vriendelijke mensen. Cubanen houden van lachen, van contact, van mensen! Geniet van de prachtige koloniale stadjes, de weelderige natuur en witte zandstranden met koraalriffen die het geheel omlijsten. Verlies jezelf ook in live muziek, het lijkt wel alsof op elke hoek van de straat muziek wordt gemaakt. Eet bij de mensen thuis en probeer eens een sigaar of glas lokale rum. Beoefen de kunst van relaxen, beoefen de levenskunst van de tropen.

Een swingend volk in de Caribbean

“Ademloos droom ik weg op de ritmische klanken van de salsa. De ijsblokjes in mijn Mojito bewegen mee op het swingende repertoire van de plaatselijke band. Het is gezellig druk in Casa de la Trova, waar een mengelmoes van locals en toeristen hun avond doorbrengen en genieten van de nostalgische en levendige muziek. Het is waar de afgelopen eeuwen Spaanse gitaren en de ritmes van de Afrikaanse slaven zijn versmolten tot een dansbare sound vol passie, vreugde en emotie.”

Live muziek in koloniale bars

Geen land kent zoveel Spaanse koloniale pracht als Cuba. Het oude centrum van Havana is een wonder. Geschilderde façades, sierlijke balkons en overal bars met live muzikanten die zo op tournee zouden kunnen. Duik in Santiago de Casa de la Trova in, openbare muziekhuizen waar iedereen die het leuk vindt zijn muzikale talenten mag etaleren. Bestel een Mojito op de pleinen van Trinidad, waar de klinkerstraten en suikerrietplantages al eeuwen onveranderd lijken te zijn. Op het meest oostelijke gedeelte van het eiland, in Baracoa, zette Columbus voet aan land. Vergane glorie, tropische bloemen, de oceaan… fijn dat hier zo weinig toeristen komen!

Baracoa, foto van Theo Molenaar

Vergane glorie, tropische bloemen, de oceaan… fijn dat hier zo weinig toeristen komen! Foto van Theo Molenaar

In de voetsporen van Che Guevara

Bij de mensen thuis eten is in Cuba heel gewoon. De gastvrouw zet je haar maaltijden voor en spoort je aan goed te eten; je ontkomt er niet aan met een volle buik de paladares, eetkamerrestaurants met een speciale vergunning, weer te verlaten. Aan tafel kun je de Cubanen gerust vragen wat je wilt. Over hun leven, over Cuba, Fidel en Che. Over het huidige regimezijn de mensen over het algemeen meer terughoudend, dus heb daar respect voor. En de verhalen komen tot leven bij een bezoek aan de schuilplaats van die helden. Beklim daarvoor de Sierra Maestra.

De Varkensbaai en het mausoleum van Che: je voelt de revolutie tot leven komen!

sigaren vinales

Voor sigaren moet je in Viñales zijn. In de beeldschone vallei kom je aan de praat met de lokale (tabaks)boeren

Relaxen op witte stranden

En natuurlijk is Cuba ook genieten van een warme zee, wit zand, snorkelen, palmbomen en cocktails. Voor sigaren moet je in Viñales zijn. De vallei waar de tabak groeit is werkelijk beeldschoon. Te voet of te paard passeer je grillige rotsformaties en kom je aan de praat met de lokale (tabaks)boeren.

Martijn

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Authentiek Cuba

Iedereen wil NU nog wat meepikken van dat bijzondere Cuba! Maar met zoveel toeristen op de been, is het soms even zoeken waar je dat stukje authentiek Cuba nog vindt. We nemen je mee naar onze drie favoriete plekken waar je het ‘oude’ Cuba nog even kunt bewonderen – voorlopig.

Lees verder  

De highlights en lowlights van Cuba

Verspreid door het land vind je plekken die beroemd zijn bij toeristen, zoals charmant Havana Vieja met koloniale gebouwen en oldtimers, en schattig Trinidad met klinkerstraten en muziekklanken uit de open ramen. Maar er zijn ook een boel plekken die veel minder bekend zijn, maar minimaal net zo leuk!

Lees verder  

Als ik aan Cuba denk

Cuba is een land dat tot de verbeelding spreekt. Cuba, het land van de sigaren en de rum, de muziek en de dans. Langgerekte zandstranden en Amerikaanse oldtimers. Waar denk jij aan als je aan Cuba denkt?

Lees verder