Cyprus

Het eiland Cyprus moet het qua vakantiebestemming vaak nog afleggen tegen het populaire Griekenland of het goedkope Turkije. En hoewel het land met allebei veel overeenkomsten heeft, is Cyprus absoluut de moeite waard om eens apart met een bezoek te vereren.

Geografie en landschap

Cyprus is gelegen in de Middellandse Zee, onder Turkije en ter hoogte van Syrië. Geografisch gezien behoort het tot Azië, als land gelegen in het Midden-Oosten. Toch wordt Cyprus veelal vanwege politieke redenen tot Europa gerekend en het land is dan ook lid van de EU.

Het landschap van Cyprus is zeer afwisselend. In het midden van het land ligt het Troodosgebergte, dat groen, nat en koud kan zijn, terwijl het westen van het land gekenmerkt wordt door een ruig rotslandschap. De kustlijn is prachtig en kent vele natuurlijke zandstranden. Rondom het Troodosgebergte liggen vele vruchtbare valleien waar nog kleine, authentieke bergdorpjes te vinden zijn.

Cyprus

De grootste trekpleister van het land: de azuurblauwe zee

Bezienswaardigheden

Met de afwisselende natuur en historische bezienswaardigheden heb je gegarandeerd genoeg te doen bij een bezoek aan Cyprus.

Troodosgebergte

In de winter een geschikte locatie om te skiën en in de zomer een prachtige omgeving om te gaan wandelen.

Paphos

Het historische hart van het eiland. Het plaatsje zelf is gezellig met een kleine haven en veel restaurantjes, maar de omliggende historische opgravingen zijn prachtig om te bezoeken.

Noord-Cyprus

Staat gelegen in het noordelijke deel van het eiland Cyprus waar Turkije voet aan grond heeft gezet. Het is intrigerend om de culturele verschillen te zien die er zijn tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van het land.

Klimaat en beste reistijd

Cyprus is gelegen in de kom van Turkije en het kan daardoor in de zomer behoorlijk warm worden, met aan de kust temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Het centrale deel van het eiland is dan een stuk aangenamer met temperaturen van 24 tot 28 graden.

Gedurende het voor en naseizoen, in mei, juni, september en oktober, ligt het kwik meestal tussen de 23 en 28 graden. Het is dan dus heerlijk toeven op dit prachtige eiland. Ook in november kunnen de temperaturen nog een aangename 20 graden bereiken, maar daarna is het veelal toch te koud en nat als vakantiebestemming.

Paphos

Het culturele erfgoed ligt voor het oprapen op Cyprus

Geschiedenis en cultuur

Het eiland Cyprus heeft nogal een forse historische lading. Volgens de Griekse mythologie is het de geboorteplaats van de godin Aphrodite en verwijzingen naar haar tref je dan ook over het gehele eiland aan. In de loop van de tijd is Cyprus vaak een toneel van strijd geweest, vanwege de strategische ligging tussen de verschillende continenten. Deze strijd is nog steeds niet helemaal over, gezien de splitsing van het eiland in twee delen.

Toen Cyprus onafhankelijk werd van Groot-Brittannië moesten de Grieken en de Turken op het eiland samen een staat opbouwen. Dit bleek niet goed te werken. In 1970 verkeerde het land zelfs in de staat van een burgeroorlog. In 1974 viel Turkije binnen om de Turks-Cyprioten te beschermen, en zodoende namen zij beslag op het noordelijke deel van het eiland. Tot op de dag van vandaag is het eiland nog gesplitst in twee delen, waarvan de staat Noord-Cyprus officieel alleen wordt erkend door Turkije. Alle overige landen zien dit nog als bezet gebied.

Reisgids voor Cyprus

Cyprus staat vooral bekend als zonbestemming. Beide delen van het land zijn prima en veilig te bereizen en lenen zich perfect voor een relaxte vakantie. Het culturele erfgoed uit de oude Griekse tijd maakt dat het ook geweldig te combineren valt met wat interessante uitstapjes. Veelal valt het wel aan te raden deze vroeg in de ochtend te doen, omdat het dan nog een stuk koeler is en ook beduidend rustiger.

Over het algemeen valt er prima rond te reizen door Cyprus en is het zeer vergelijkbaar met een trip door Griekenland. Betalen kan gewoon met de euro en een auto of scooter huren geeft je de ultieme vrijheid om de ongerepte plekjes van het eiland te bezoeken. Steek je de grens over naar Noord-Cyprus, vergeet dan niet je paspoort mee te nemen. Enkele steden op Cyprus zijn puur op het toerisme ingesteld en kennen bijvoorbeeld veel Russische bezoekers. Afhankelijk van wat je zoekt is het dus fijn om daar vooraf even rekening mee te houden.

Noord-Cyprus

De gedemilitariseerde zone in de hoofdstad Nicosia

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Zomer 2024? Ga naar Zuid-Finland

Over Laatste berichten BrigitteAls het om reizen gaat, kan Brigitte er geen genoeg van krijgen. Haar motto is dat er in elk land wel iets moois te beleven valt, dus dat je elke kans ook aan moet grijpen om dat te ontdekken. Haar hart heeft ze verloren aan Groot-Brittannië en Ierland, maar gelukkig is er nog genoeg ruimte voor alle …

Lees verder  

Zomer in Zuid-Finland: paradijs voor de avonturier

Na een vlucht van minder dan drie uur, nog geen tien minuten hoeven wachten op je bagage en een taxirit van een klein halfuur, kwamen we helemaal relaxed aan in het stadje Savonlinna. Het is precies wat je verwacht van een Finse stad in de zomer met zo’n 33 duizend inwoners. Een hoop rust, een gezellige boulevard met tientallen bootjes, …

Lees verder  

Interlaken – winterpret voor niet-skiërs

Het is nog donker op het perron. Ik zie overal skiërs en snowboarders, maar geen sneeuw. De skiërs gaan vandaag van Interlaken naar Grindelwald, dan omhoog naar de Eiger-gletsjer en daar de piste op. Ik ga met ze mee omhoog. Hoewel ik niet van skiën houd, ben ik wél gek op sneeuw, winter en kou. Hoewel ik niet van de …

Lees verder  

5x waarom je naar Zuid-Finland wil deze zomer

Een houten huisje aan een kraakhelder meer vanwaar je zo het water instapt. Wakker worden met het geluid van vogels en de geur van dennenbomen. En urenlang wandelen, fietsen en kanoën. Zuid-Finland is een waar outdoorparadijs en een echt goede bestemming voor rustzoekers. Toch zin gekregen in gezelligheid en een lekker hapje met de locals? Dan zit je in de …

Lees verder  

Saarland in de winter: 5 hoogtepunten

#1 Saarschleife: een oogverblindende rivierlus Saarland is vernoemd naar de Saar, een vertakking van de Moezel. Als je van natuur en hiken houdt, is de Saarschleife een absolute must! Schleife betekent letterlijk lus. De Saarschleife is dus een rivierlus van de Saar. Er zijn diverse wandelingen om de Saarschleife van een hoogte te bekijken. Wij kiezen voor het Cloefpad. Het …

Lees verder  

Op zomervakantie in IJsland: een roadtrip langs alle hoogtepunten!

IJsland , ‘land van water en vuur’. Een onaangetast landschap van borrelende modderpoelen, spuitende geisers, machtige vulkanen, bulderende watervallen, ruige bergpassen en zwarte stranden. Er is geen land ter wereld dat zo tot de verbeelding spreekt als IJsland. Een zomervakantie in IJsland betekent een overweldigende reiservaring op nog geen drie uur vliegen. Ga mee op een magische roadtrip langs alle hoogtepunten van IJsland.

Lees verder