Legenden en spookverhalen

Het ruige Schotse landschap laat z’n schoonheid zeker zien, maar achter de vele kastelen en andere bezienswaardigheden verbergt zich steeds een verhaal, sommigen lang vergeten, anderen leven nog steeds voort in het levend geheugen.

Melrose-abbey-by-wolfgang-berger

Waag jij de overtocht naar Engeland om verder naar het noorden te trekken en de geheimen van Schotland te ontdekken? Wij helpen je alvast op weg.

Dunnottar Castle
Het middeleeuwse kasteel Dunnottar in Stonehaven wordt algemeen beschouwd als het meest spookachtige kasteel van Schotland. De ruïne is dus niet alleen prachtig gelegen, aan drie kanten omringd door een klif waartegen de golven van de zee kapotslaan, maar het kent ook een rijke geschiedenis en verbergt duistere geheimen. De locatie werd reeds bewoond door de Picten (tussen 5000 v.C. en 700 n.C.) en was belangrijk voor hen omwille van hun natuurreligie, die het mannelijke en het vrouwelijke verheerlijkt. Uit deze tijd spookt er nog steeds de Green Lady rond, symbool van de vrouwelijke natuur, die op zoek is naar haar “verloren kinderen”; de Picten die zich tot het christendom bekeerden.

Naar Schotland in het spoor van legenden en spookverhalen

De Green Lady zou zich voornamelijk in de brouwerij laten zien, maar ook de donkere kelder, bekend als de ‘Whig’s Vault’ huist z’n geesten. Niet verwonderlijk als je weet dat er in de 17de eeuw 160 mannen, vrouwen en kinderen van antiroyalistische families opgesloten tot ze stierven van de kou of verhongerden. Zij laten zich ’s nachts horen. In de wachtkamer aan de ingang wordt soms een Noors uitziende man opgemerkt, een overblijfsel van de vikinginvasie in de 9de eeuw, en soms toont zich ook een andere soldaat die uitkijkt over de zee.

Loch Ness
Loch Ness is het grootste meer qua volume in het Verenigd Koninkrijk en het is maar liefst 230 meter diep. Iedereen heeft ongetwijfeld al gehoord van het Monster van Loch Ness, maar wist je dat de eerste vermelding van een “waterbeest” in de omgeving dateert van 565? Je kan het hele verhaal, opgeschreven in een oud manuscript, erop nalezen op deze blog gewijd aan het Loch Ness-mysterie.

meer van lochness

Het Loch Ness-monster werd ontelbare keren gezien en gefotografeerd of gefilmd, en gelovigen en sceptici nemen het nog steeds regelmatig tegen elkaar op. In 1979 beweerde een bioloog uit Californië dat een van de foto’s van een zwemmende olifant was, die zijn slurf hoog boven water uitstak. De (pseudo)wetenschappelijke middenweg lijkt de identificatie van Nessie als een Plesiosaurus, een wezen uit het Krijttijdperk dat als uitgestorven wordt beschouwd, of een afstammeling van dit dier.

Rosslyn Chapel
Bekend dankzij Dan Brown’s Da Vinci Code, mag je de Rosslyn-Kapel zeker niet overslaan. De 15de eeuwse kerk is sinds de bouw eigendom van de St. Clair-familie, die volgens de overlevering een hoge functie in de Schotse Vrijmetselarij zou bekleden. Wat meer is, de familie zou wel eens de enige overlevende afstammelingen van Jezus Christus kunnen zijn. In de architectuur en versieringen van de kerk vind je verschillende verwijzingen naar de Vrijmetselarij en de Tempeliers.

rosslyn chapel

Melrose Abbey
In Melrose, dichtbij de Engelse grens, staan de overblijfselen van Melrose Abbey. De abdij werd gebouwd in de 12de eeuw door Cisterciënzers en Alexander II en andere Schotse koningen liggen er begraven, maar ook de middeleeuwse wiskundige Michael Scot heeft er zijn laatste rustplaats. Scot had een uitzonderlijk scherpe geest en werkte zelfs samen met Leonardo Fibonacci, maar studeerde ook alchemie en occulte wetenschappen. Volgens de legende was hij dan ook een echte tovenaar, die samen met zijn toverboeken begraven werd.

Meer lezen?
Naast de vermelde bezienswaardigheden is er natuurlijk nog veel meer te zien en zijn er nog veel meer verhalen te ontdekken in Schotland. Wil je meer te weten komen over de regio, bezoek dan zeker de officiële site.

Dit artikel werd gepubliceerd in samenwerking met P&O Ferries.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>