Engeland

Weinig landen zijn zo iconisch als Engeland; rode dubbeldekkerbussen, bobby’s als politieagenten en een Koningshuis dat wereldwijd bekend is. Het land kent echter ook nog een heleboel minder bekende plekjes en is een onwijs afwisselende vakantiebestemming, maar wel heerlijk dicht bij huis!

Geografie en landschap

Engeland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en is gelegen op het eiland Groot-Brittannië. In het noorden grenst het aan Schotland en in het westen aan Wales. Op het smalste punt ligt Engeland maar 34 km verwijderd van Frankrijk. De kustlijn van Engeland is in totaal zo’n 1850 km en wisselt van zandstranden tot kiezelstranden en krijtrotsen. Voor de kust van Engeland liggen vele eilandjes, zoals Ilse of Wight en Ilse of Man.

In het zuiden van Engeland heb je aan de oostkant voornamelijk wat vlakker platteland, terwijl in het westen de ruige uitlopers van Devon en Cornwall liggen. Centraal Engeland wordt gekenmerkt door een rustig, heuvelachtig gebied. Hier liggen ook beroemde nationaal parken als het Lake District en de bergachtige Cotswolds. In Noord-Engeland ligt het Penninisch Gebergte, waarom heen weer uitgestrekte heuvels en velden liggen.

Het landschap wordt veelal opgesierd door pittoreske dorpjes. Hoe dieper je het platteland in gaan, hoe mooier en rijker begroeid de ‘cottages’ meestal worden.

Engeland kent meerdere belangrijke steden met Londen natuurlijk als grootste metropool. Maar ook steden als Birmingham, Manchester, Liverpool en Bristol zijn grote steden die vooral gedurende de industriële revolutie een onmisbare rol hebben gespeeld voor de ontwikkeling van Engeland.

Countryside

Nothing beats the English countryside…

Bezienswaardigheden

Engeland is enorm gevarieerd qua aanbod op het gebied van zowel natuur als cultuur. Welke regio je ook bezoekt, er is altijd voldoende te beleven.

Stedentrippen

In Engeland kan je naar hartelust gaan stedentrippen. natuurlijk is Londen de allergrootste favoriet die nooit verveelt. Maar ook andere steden zijn de moeite waard. Bristol is het artistieke hart van Engeland, terwijl Liverpool de afgelopen jaren enorm is opgeknapt en nu een heerlijke stad is om te vertoeven. Maar ook kustplaatsen zoals Brighton zijn leuk om te bezoeken, zeker vanwege de licht Franse sfeer die toch hangt in deze locaties. Ook kleinere steden zoals York, Chester of Oxford zijn prachtig en hebben nog een geweldig historisch centrum. Inpaktip: kies voor een harde koffer, bijvoorbeeld van Eminent op deze website en geniet van je stedentrip in Engeland.

Terug in de tijd

Wie is er geen groot fan van Downton Abbey? Engeland heeft een heel eigen cultuur als het de oude standen betreft en het is dan ook geweldig om een oud landgoed en landhuis te bezoeken. Veelal zijn dat nu grote parken met het landhuis als museum, waaromheen in de zomer veel gepicknickt en gewandeld wordt. Het landgoed van Downton Abbey is natuurlijk te bezoeken, maar bijvoorbeeld ook het beroemde huis van Mr. Darcy uit de BBC vertolking van Jane Austen.

Eat like an Englishman

Van English Breakfast tot high tea en van een gastropubmaaltijd tot de snacks bij een pubquiz. Er is geen betere plek om hiervan te genieten dan in het echte Engeland.

Districthoppen

Het Peak District, het Lake District, de Cotswolds of het South West Coast Path. Natuur in overvloed in Engeland en het is allemaal anders. Laat je verrassen door de lege schoonheid van de Engelse natuur! Mocht je doorregend thuiskomen van een prachtige wandeling, dan weet je in ieder geval dat de natuur zo mooi en weelderig is dankzij de vele regen.

Chester

Het prachtige historische centrum van Chester

Klimaat en beste reistijd

Engeland staat nou niet echt bekend als zonzekere bestemming. Engeland heeft een zeeklimaat met koele zomers en gematigde winters. Wel is het zo dat het aantal zonuren in Zuid-Engeland haast twee keer zo hoog is als in het noorden. Centraal Engeland kent vrij veel mist en het zal dan ook voor kunnen komen dat je bij een prachtige trip aan het Lake District niet veel meer ziet dan een witte waas.

De regio rondom Londen treft het wat betreft aantal regendagen, dat ligt hier het laagst. In het westen en noorden regent het beduidend vaker en meer. De maanden oktober en november zijn de meest natte maanden. De beste reistijd is zo van april tot en met september. Gedurende juli en augustus is de kans op warm weer het hoogst, maar dan is het ook het drukst. Het voorjaar en het vroege najaar zijn dus de beste momenten om Engeland in alle rust te bezoeken en de kans op mooi weer zo hoog mogelijk te houden.

Geschiedenis en cultuur

De historische invloeden zijn nog door heel Engeland terug te vinden. Niet alleen in de prachtige oude plaatsen zoals York, maar bijvoorbeeld ook bij het beroemde Stonehenge. Engelse geschiedenis is op te delen in vele verschillende periodes, van de Angelsaksen en Romeinen, via de Vikingen en Normandiërs naar de Tudors en de Stuarts. De roerige geschiedenis van Engeland is niet snel samen te vatten.

De British Empire dat vanaf de 16e tot en met de 18e eeuw bestond, had kolonies en territories over de hele wereld, van Australië en Nieuw Zeeland, tot India, Zuid-Afrika en Canada. Inmiddels bestaat er tussen veel van deze huidige landen de zogenaamde Commonwealth of Nations, een internationaal samenwerkingsverband dat is ontstaan na dekolonisatie van het Britse Rijk in de 20e eeuw. Er zijn geen juridische banden of verplichtingen tussen deze landen, maar wel een gemeenschappelijke historie die zo wordt gedeeld en herinnert. Queen Elizabeth is Koningin van 16 leden van de Commonwealth, terwijl anderen een republiek zijn of een andere monarch erkennen.

Dit verleden van Engeland zie je vaak nog terug bij een van de belangrijkste onderdelen van de Engelse cultuur: sport. Cricket, rugby, polo; er is een reden dat deze sporten groot zijn in landen als India. De Commonwealth kent dan ook een soort alternatieve Olympische Spelen, want elke vier jaar worden de Commonwealth Games gehouden waarin leden strijden om de eer bij dergelijke sporten.

Bath

De Romeinse baden in Bath zijn goed bewaard gebleven

Reisgids voor Engeland

Het is niet moeilijk om Engeland vanuit Nederland te bereiken. Tientallen vluchten vertrekken dagelijks naar Londen, maar ook andere steden als Leeds, Liverpool en Bristol worden veel aangedaan. Ook per boot kun je vanuit Nederland gemakkelijk naar Newcastle reizen, of via Calais naar Dover. Vanuit Brussel gaat er een trein door de kanaaltunnel door naar Londen.

Verblijf in Engeland kan je zo budget of luxe maken als je zelf wenst. De rijke BnB cultuur maakt dat je hier vaak op geweldige locaties kunt verblijven en met een stevig Engels ontbijt de dag kunt beginnen. Maar er is ook een levendige couchsurf-scene voor als je een wat lager budget hebt. Mocht je juist voor luxe willen gaan, het is mogelijk om te overnachten in kastelen of landgoederen; the sky is the limit!

Het openbaar vervoer in Engeland is prima. Tussen de grotere steden is een prima treinnetwerk en ook vele bussen verbinden de grote steden en de wat kleinere plaatsjes met elkaar. Alleen de grote natuurgebieden zijn wat lastiger te bereiken met het OV. Het is natuurlijk ook mogelijk om een auto te huren of, als je per boot gaat, je eigen auto mee te nemen op de oversteek.

Engeland is zo dicht bij Nederland gelegen, dat we het vaak totaal vergeten als vakantiebestemming. Natuurlijk is een stedentrip naar Londen altijd geweldig, maar Engeland heeft net als de rest van het Verenigd Koninkrijk nog zoveel meer te bieden dat erop wacht om ontdekt te worden!

Millennium Bridge

De Millennium Bridge is vooral beroemd geworden door de zesde Harry Potter film

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Met de trein naar Londen

Londen dankt zijn populariteit deels aan de vele bezienswaardigheden. Je vindt er iconen als de London Eye, Buckingham Palace, Tower Bridge, Big Ben en Westminster Parliament. Tel daar de hippe wijken, mooie parken, leuke markten en verrassende musea bij op, plus het levendige uitgaansleven en de eindeloze mogelijkheden om te winkelen, en je snapt direct waarom Londen voor velen de …

Lees verder  

De complete gids voor jouw stedentrip naar Londen

Londen is groot genoeg om je weken te kunnen vermaken, maar helaas duurt je stedentrip waarschijnlijk niet zo lang. Wij woonden een half jaar in Londen en hebben voor jou de leukste bezienswaardigheden op een rijtje gezet voor elk budget. Zo zie je de mooiste plekken van Londen en houd je nog geld over om de rest van jouw Reishonger …

Lees verder  

De ultieme Noord-Engelse stadservaring

Met de trein door Engeland reizen heeft sowieso al zijn charmes. Maar in het noorden van Engeland is het treinreizen vooral ook ontzettend efficiënt. Daar verbindt de TransPennine Express namelijk heel handig de steden Newcastle, Liverpool, Manchester, Leeds en Hull met elkaar. De TransPennine Express Op de heen- en terugweg pak je de ferry vanuit Europoort naar Hull, of van …

Lees verder  

Fietsen in Tees Valley

Fietsen in Tees Valley Het is een genot om te fietsen in Tees Valley, omdat het landschap zo divers en toch zo toegankelijk is. In Tees Valley, het gebied tussen grofweg Newcastle en Hull, zijn tal van routes te ontdekken om het uitgestrekte landschap, de dramatische kustlijn, het industriële erfgoed van de regio en de lokale parken en tuinen te …

Lees verder  

Lake District: de paden op, de schapenweide in

Het Lake District, het wandelparadijs van Engeland. De zon, koffie en (voor Nederlandse begrippen) hoge bergen doen je niet snel denken aan ‘het land van de regen’. Na iets meer dan een uur vliegen en twee uur rijden kom je terecht in het heuvelachtige nationale park, een beschermd natuurgebied dat naar eigen schatting minstens een miljoen schapen telt. Ze zijn je ‘medebestuurder’ op de autoweg, je wandelmaatje, maar bovenal je uitzicht. Het Lake District (Noordwest-Engeland) is bekend onder wandelaars, literatuurliefhebbers en dagtoeristen. Maar loop je net iets verder dan de gemiddelde toerist, dan ben je in een mum van tijd bij schapen, de stilte van het water en de oneindige uitzichten.

Lees verder