Oeganda - Parel van Afrika

In het hart van het Afrikaanse content ligt Oeganda, een prachtig weelderig groen land bezaaid met bergen, bossen, rivieren, watervallen en theeplantages. Vanwege de schitterende kleuren, adembenemende landschappen en diversiteit aan wilde dieren, ook wel de ‘parel van Afrika’ genoemd. Oeganda ’s grootste trekpleisters zijn zonder twijfel de imposante berggorilla’s, chimpansees en de machtige rivier de Nijl.

Landschap en klimaat

Oeganda is een prachtig land in Oost-Centraal Afrika, aan de noordelijke oevers van het gigantische Victoriameer. Hoewel het land toch zes keer groter is dan Nederland, is het met een oppervlakte van 236.000 vierkante kilometer relatief klein, in vergelijking met de omringende landen. Oeganda ligt op een plateau en bestaat voor een groot deel uit hoogvlakte – tussen de 1.000 en 1.500 meter hoog. Hierdoor bestaat het landschap vooral uit bergen, bossen en regenwouden, maar ook uitgestrekte savannes. Het klimaat is tropisch met een gemiddelde temperatuur van 25°C het hele jaar door. Dat is het voordeel als de evenaar dwars door je land loopt.

Reizen naar Oeganda is reizen naar het leefgebied van de berggorilla’s

Het leefgebied van de berggorilla’s in Oeganda

De Nijl

Net als de evenaar beweegt ook de langste rivier ter wereld, de Nijl, zich door Oeganda. Bij het Victoriameer (zuiden) stroomt de Nijl het land binnen, om na 500 kilometer, in het noorden van Oeganda het land weer te verlaten. De machtige rivier heeft een grote aantrekkingskracht op wilde dieren. Zo zie je vaak olifanten en antilopen aan de oevers drinken en is de rivier gevuld met nijlpaarden en gigantische krokodillen. De Nijl zorgt, samen met het gigantische Victoriameer, voor een groen en vruchtbaar Oeganda. Vooral in Murchison Falls, het groenste nationale park van het land, toont de Nijl haar kracht door zich via een nauwe spleet in de rosten naar beneden te wringen. Deze donderende explosie van water, dat veertig meter naar beneden stort, is een indrukwekkend staaltje natuurpracht.

Murchison watervallen

Murchison watervallen

Cultuur

In Oeganda wonen ongeveer 40 miljoen mensen uit diverse etnische groepen. Ruim 80% van de Oegandese bevolking is christen en ondanks dat er in het land veel lokale talen worden gesproken zoals Luganda en Swahili, is Engels de enige officiële taal. In dit hart van Afrika wonen de meeste mensen rond het Victoriameer, zoals in de hoofdstad Kampala (1,9 miljoen). Dit is niet alleen de grootste en drukste stad van het land, maar tevens een van de snelst groeiende steden ter wereld. Andere grote populaire Oegandese steden zijn Jinja en Entebbe, waar de belangrijkste internationale luchthaven van het land ligt.

Reizen in Oeganda

Hoewel langzaamaan steeds meer reizigers Oeganda bezoeken, is het land nog niet ontdekt door het massatoerisme. Dit komt deels doordat de infrastructuur in Oeganda nog niet zo goed ontwikkeld is. Hoewel de meeste hoofdwegen geasfalteerd zijn, zitten er veel kuilen in de weg. Vooral tijdens het regenseizoen spoelen vaak delen van zandwegen weg. Het makkelijkst en meest comfortabel reizen door Oeganda is in een safariauto met chauffeur of eigen huurauto (voor de meer ervaren reiziger). Een andere optie is het nemen van binnenlandse vluchten, maar die zijn prijzig (enkeltje van oost naar west is al snel €200). Oeganda heeft ook een spoorwegnet, alleen moet je dan wel rekening houden met vertragingen. In de grote steden kun je gebruik maken van lokale taxibusjes of privé taxi’s en tussen de grote steden rijden normale lijnbussen die betrouwbaar zijn en goedkoop. De kosten voor het reizen door Oeganda zijn dus voor een groot deel afhankelijk van hoe je reist en ook van wat je gaat doen, bij welke restaurants je gaat eten en in welke accommodaties je verblijft.

Ongerept en authentiek

Oeganda is nog zo puur en ongerept en eigenlijk is dat ook meteen de charme van dit groene land. Niets geen gebaande paden. Hier valt nog heel veel te ontdekken. Als je graag een andere weg bewandelt dan de meeste mensen om je heen, is reizen naar Oeganda een aanrader. Helemaal als je een liefhebber bent van vogels en primaten zoals chimpansees en wilde berggorilla’s. Je hebt de keuze uit 10 nationale parken die verspreid liggen over het hele land. Als je twijfelt welk park je moet bezoeken, check dan de 5 mooiste nationale parken in Oeganda die je écht niet mag missen tijdens je safari. Naast de authenticiteit en schoonheid die het land biedt, is het er rustig en politiek stabiel, met een behulpzame en vriendelijke bevolking.

Olifanten in Oeganda

Lees meer:

Ester

Artikelen

Lees Meer  

Top 5 safari bestemmingen in Afrika

Een safari in Afrika staat bij menig reiziger op de bucketlist. Het is een onvergetelijke ervaring, en er zijn tal van geweldige landen om uit te kiezen. Van een safari door een van de meest iconische wildreservaten ter wereld, het Serengeti National Park in Tanzania tot een reis naar de Okavango Delta in Botswana. Wij tippen de top 5 safari bestemmingen in Afrika!

Lees verder  

Berggorilla’s kijken? Dit is dé budget-optie!

Met een prijskaartje van $1500 voor een gorilla-permit wil Rwanda zich richten op de high-end toeristen. Deze toeristen hebben in algemene zin meer te besteden en dragen zo sterker bij aan de groeiende welvaart van het land. In Oeganda denkt men daar anders over. Via het UWA (Uganda Wildlife Authority) regelde ik een gorilla trekking voor $700. Voor mijn tocht …

Lees verder  

De 5 mooiste nationale parken in Oeganda

Oeganda is een geweldige reisbestemming voor mensen die de natuur en het wildleven in alle rust willen ontdekken, ver weg van het massatoerisme. Trek door de jungle van Bwindi om een glimp op te vangen van de laatste wilde berggorilla’s en baan je een weg door de dichtbegroeide bossen van Kibale om chimpansees en bosolifanten van dichtbij te bewonderen. Om de keuze iets makkelijker te maken hebben we de 5 mooiste nationale parken in Oeganda – die je écht niet mag missen- voor je geselecteerd!

Lees verder  

De Big Five mooiste landen van Afrika

Overweeg je een rondreis in Afrika te maken? Welk land kies je? Afrika is het op een na grootste continent en bestaat uit maar liefst 54 landen. Namibië verschilt net zo veel van Oeganda als Spanje van Noorwegen. Om je toch een beetje op weg te helpen geven wij onze vijf mooiste landen van Afrika prijs. Welk Afrikaans land is jouw favoriet?

Lees verder