Zinderend Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een betoverende mix van prachtige landschappen, een rijk wildleven en fascinerende culturen. Weinig landen in de wereld kunnen tippen aan de ongekende diversiteit van dit meest zuidelijk geleden land van Afrika. Van het beklimmen van de Tafelberg tot het spotten van de Big Five in Kruger Nationaal Park. En van een boottocht tussen krokodillen en nijlpaarden in St. Lucia Wetlands tot een bezoek aan Robbeneiland en de schitterende wijngaarden. En dan hebben we het nog niet eens over het heerlijke eten, de wijnen en de bruisende optredens van Zuid-Afrikaanse muzikanten.

Wildparken en natuur in Zuid-Afrika

Een belangrijke reden voor veel mensen om Zuid-Afrika te bezoeken is de overweldigende hoeveelheid wilde dieren. In het oosten van het land (tegen de grens met Mozambique) ligt het wereldberoemde Kruger Nationaal Park. Dit schitterende wildpark is de ideale plek om de Big Five – buffel, leeuw, olifant, luipaard, neushoorn – te spotten. Maar ook in Hluhluwe-Imfolozi National Park, aan de oostkust, kun je met een beetje geluk de complete Big Five zien. Vergeet ook niet de St. Lucia’s Wetlands te bezoeken, het koninkrijk van honderden nijlpaarden en krokodillen, die je vanuit een boot van dichtbij kunt bewonderen. En als je door de indrukwekkende bergketen Drakensbergen rijdt óf wandelt, kun je genieten van adembenemende uitzichten. Net als in Addo Elephant Park, dat aan het begin van de schilderachtige Tuinroute ligt en voor olifantenliefhebbers een must-see is. Geniet van meren, lagunes, ravijnen, regenwouden en een kuststrook met pinguïns, walvissen, zeehonden en dolfijnen. De natuur in Zuid-Afrika is op zoveel plekken nog zo ongerept en van een ongekende schoonheid.

Lees meer:


Olifanten familie met spelende baby olifantjes in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Olifanten familie met spelende baby olifantjes in Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Zwartvoet-pinguïns spotten bij Boulders Beach in Simons Town

Zwartvoet-pinguïns spotten bij Boulders Beach in Simons Town

Stranden en surfen in Zuid-Afrika

Als je van strand en zee houdt voel je je in Zuid-Afrika al snel thuis. Met twee oceanen – Atlantische en Indische – en een kustlijn van bijna 3000 kilometer is er zoveel keus. Of je nu op zoek bent naar hippe stranden vol gezelligheid zoals Camps Bay en Clifton Beach (Kaapstad) of meer een hippie strand zoals Port. St. John’s (oostkust). Voor surffanaten zijn onder meer de stranden Blouberg Beach, Muizenberg, King’s Beach en Jeffrey’s Bay een walhalla vanwege de constante wind die hier waait. Terwijl de onderwaterwereld van Sodwana Bay, Maputaland en Aliwal Shoal weer paradijsjes zijn voor duikers en snorkelaars.

Uitizcht op Tafelberg vanaf Blouberg Beach in Kaapstad

Uitzicht op Tafelberg vanaf Blouberg Beach in Kaapstad

Kaapstad en Johannesburg

Naast natuur is er ook zoveel te beleven, met name in de bruisende steden Johannesburg en Kaapstad. De meeste reizigers bezoeken Johannesburg maar kort, op doorreis. Als je een beter inzicht wilt krijgen in het verleden van Zuid-Afrika is een bezoek aan het Apartheidsmuseum een aanrader. Ook kun je een tour maken met een lokale gids door de bekendste township Soweto. En als je iets meer tijd hebt, struin dan lekker rond in de kunstzinnige wijk Newtown, met kunstgaleries, theaters en allerlei straatartiesten. Toch is het vooral Kaapstad dat populair is onder toeristen. Niet gek als je naast een bruisend centrum ook de Tafelberg, Robbeneiland, Bo-Kaap en schitterende stranden te bieden hebt. Bovendien is Kaapstad de perfecte uitvalsbasis voor tripjes in de omgeving zoals wijn proeven in de Kaapse wijnlanden en een bezoekje aan Stellenbosch of het schiereiland Kaap de Goede Hoop.

Lees meer:

Geniet van een 360graden uitzicht in de kabelbaan naar de top van de Tafelberg

Geniet van een 360 graden uitzicht in de kabelbaan naar de top van de Tafelberg

In en rond Kaapstad zie je overal uitgestrekte wijngaarden zoals deze in Durbanville

In en rond Kaapstad zie je overal uitgestrekte wijngaarden zoals deze in Durbanville

Cultuur en klimaat in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een enorm groot land, ongeveer 32 keer Nederland, met verschillende klimaatzones. Het noorden en oosten kent een (sub)tropisch klimaat, het binnenland is woestijnachtig, terwijl in de buurt van Kaapstad een mediterraan klimaat heerst. Met een gemiddelde dagtemperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius, kun je er het hele jaar door goed reizen. Zuid-Afrika wordt ook wel de regenboognatie van Afrika genoemd door de mix van verschillende culturen. Naast de inheemse bewoners – waaronder Zulu en Xhosa – komen de voorouders van veel Zuid-Afrikanen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Maleisië, India en andere Afrikaanse landen. Van de circa 54 miljoen inwoners is bijna 80% zwart, 8% blank, 9% kleurling en 3% van Aziatische afkomst. Een echte regenboognatie met 11 officiële talen, waarvan het overgrote deel van de bevolking woont in grote steden, zoals Johannesburg, Kaapstad, Durban en Port Elizabath.

Lees meer:

Tafelberg Zuid-Afrika

Ester

Artikelen

Lees Meer  

De mooie mix van Durban

Indische keuken Het verhaal gaat dat de vele Indiërs die in de jaren zestig naar Durban trokken niets anders dan brood hadden om hun curry in te bereiden. In die tijd deed de goedlopende suikerriet industrie en de groeiende haven de vraag naar arbeidskrachten toenemen. Tienduizenden Indiërs zagen hun kans schoon en maakten de overstap. Durban is tegenwoordig de stad …

Lees verder  

Safari proeven in Zuid-Afrika

Het landschap verandert In de ruim tweeënhalf uur die we hebben afgelegd vanaf het wereldse Kaapstad naar het Inverdoorn Game Reserve zagen we verschillende landschappen aan ons voorbij trekken. Het flitsende beachfront waar het flaneren geblazen is gevolgd door de uit bakstenen opgetrokken kleurrijke woonwijkjes voor de middenklasse. Die op het oog keurige wijkjes gaan over in townships. Volgepropt met …

Lees verder  

De Big Five mooiste landen van Afrika

Overweeg je een rondreis in Afrika te maken? Welk land kies je? Afrika is het op een na grootste continent en bestaat uit maar liefst 54 landen. Namibië verschilt net zo veel van Oeganda als Spanje van Noorwegen. Om je toch een beetje op weg te helpen geven wij onze vijf mooiste landen van Afrika prijs. Welk Afrikaans land is jouw favoriet?

Lees verder  

Achter de schermen in de wildparken van de Oost-Kaap

Waar je in eerste instantie misschien niet bij stilstaat is wat de wildparken moeten doen om de dieren en de rest van de prachtige, maar kwetsbare natuur in stand te houden. Niet voor niets zijn er de beschermingsprogramma’s die ervoor moeten zorgen dat volgende generaties, net als wij nu, kunnen blijven genieten van de uiterst gevarieerde vegetatie en het wild dat het land te bieden heeft. Een juiste balans is nodig om het ecosysteem intact te houden. We kregen een exclusief kijkje achter de schermen bij onder andere Kuzuko Lodge (Place of Glory) en het Addo National Elephant Park. Dat leverde zeer indrukwekkende verhalen op van uitzonderlijk gepassioneerde mensen, op hun missie voor de natuur.

Lees verder  

Verliefd worden op Zuid-Afrika tijdens je honeymoon

Je bent al verliefd, je werkt maandenlang toe naar één van de mooiste dagen van je leven en dan…. mag je ook nog eens op huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Hét land waar luxe en romantiek elkaar ontmoeten. Zuid-Afrika heeft alles om van je huwelijksreis een droomreis te maken. Wij vertrokken van de zonsondergang aan de skyline van Rotterdam, naar de indrukwekkende zonsondergangen in de Oost-Kaap!

Lees verder