India

Terwijl ik op de trein zit te wachten zie ik ratten langs de spoorlijn scharrelen in het overal aanwezige vuilnis, oude vrouwen in vale kleren met een takkenbos het perron vegen, gezinnen op het station kamperen met al hun huisraad en wachtend op de trein hun meegenomen maaltijden nuttigen. Vrouwen in kleurrijke Sari’s, mannen met tulbanden en de geur van curry. Het maakt me niet uit dat de trein nog even op zich laat wachten. De kadens van India is een mix van jachtigheid en meegaan met de stroom, dat ben ik inmiddels wel gewend.

Een land vol mensen, zoveel is zeker. Maar ook een land waarin je in de stilte kunt verdwijnen. Van de bijna gekmakende drukte in de straten van Old Delhi of op heilige plaatsen tot de stilte van de Thar woestijn waar je bij Jaisalmer per kameel voor een paar dagen in kunt verdwijnen. Of de innerlijke stilte van een yoga of meditatiecursus.

Intens India

Door alle verschillende culturen, bevolkingsgroepen, het kastenstelsel, verschillen tussen stad en platteland, extreme armoede en een rijk verleden is India een land vol tegenstellingen. Een bezoek aan het land krijgt daardoor vrijwel altijd een intense lading. Het is misschien wel de meest andere wereld die er op aarde te vinden is. Natuurlijk zijn er stammen en bevolkingsgroepen die verder van ons af staan, maar geen ervan heeft de enorme complexe historische, architecturale, culturele en visuele rijkdom die India zo kenmerkt.

Het is een complete wereld, voor sommigen bijna als een buitenaardse beschaving. Je kunt  je er in onderdompelen, je kunt overweldigd raken, maar het ook als een schouwspel in je opnemen.

Haridwar - Olifant op straat

Haridwar – Olifant op straat

Divers India

Een land zo groot als India kan haast niet anders dan zeer divers zijn qua landschap en klimaat. Het noorden is bergachtig. Je vindt hier de Himalaya en uitlopers ervan zoals de Pamir en de Karakoram. Zuidelijk hiervan ligt een vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Bramaputra. De zuidpunt is een groot plateau, de Deccan genaamd. Hier heerst een tropisch klimaat, dat meer naar het noorden gematigder wordt. Het klimaat wordt daarnaast sterk beïnvloed door de moesson en niet zozeer door de traditionele seizoenen. Het land kent regenwouden, bergen, woestijnen en steppen. Ook de bevolking is divers de belangrijkste etnische groepen zin de donker gekleurde Dravidiërs in het zuiden en de lichter gekleurde Indo-Ariers in het noorden. Maar die zijn op zich ook weer verdeeld in groepen met eigen talen en gewoontes. En in religies, waarbij je naast de Hindu’s en de moslims bijvoorbeeld de Sikhs hebt, die altijd herkenbaar zijn  (en altijd Singh heten). En in het noorden de etnische Tibetanen, met hun heel eigen cultuur. In één reis kun je eigenlijk slechts een klein deel van het land zien dus denk bij terugkomst niet dat je India hebt gezien. Je hebt een stuk van India gezien.

Amritsar. De stad van de Sikhs

Amritsar. De stad van de Sikhs

De sporen van de geschiedenis

India heeft een enorm rijke geschiedenis. De Indusbeschaving, die van 2500 tot 1900 voor Christus zijn bloeitijd had, is een van de eerste hoogontwikkelde beschavingen. De Veda’s, religieuze geschriften met hymnen die aan de basis staan van het Hindoeïsme worden wel gedateerd op 1500 voor Christus, daarmee het Hinduisme tot de oudste nog bestaande godsdienst makend. Rond 400 jaar voor Christus ontstond het Boeddhisme. Vanaf 300 tot ongeveer 500 was India deel van het Gupta rijk en het in beschaving verst gevorderde gebied ter wereld. Daarna kwamen de Moghuls, moslims uit Afganistan en nog later de Britten. En al die perioden hebben hun sporen achtergelaten. De allereerste vooral cultureel de latere ook fysiek in unieke monumenten als de Ajanta grotten (vanaf 300 voor Christus) de Taj Mahal, vaak het mooiste  bouwsel ter wereld genoemd, het rode Fort in Delhi en de tempels van Khajurao. En zaken als het treinstation van Bombay en de Darjeeling spoorweg. In het totaal kent India zo’n 30 monumenten. Voor een opsomming: zie de Werelderfgoedlijst India

Khajurao. De nieuwsgierige olifant.

Khajurao. De nieuwsgierige olifant.

Theo

Theo

Ik hou van reizen en fotograferen. Liefst lang en naar verre oorden, al ‘doe’ ik natuurlijk ook stedentrips. De mogelijkheid om mijn herinneringen te kunnen ondersteunen en delen zorgde ervoor dat fotografie een heel belangrijk element is geworden tijdens het reizen. Ik heb gemerkt dat ik er ook anders van ga kijken. En uit kijken en beleven volgen verhalen.
Theo

Latest posts by Theo (see all)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

De Tibetaanse wereld

In het begin van de vorige eeuw was Tibet een mysterieus rijk, verscholen achter de hoogste bergtoppen van de wereld. Lhasa, het centrum ervan was een doel voor avonturiers en ontdekkingsreizigers. Velen moesten het met hun dood bekopen. Omgekomen tijdens de barre tocht of gedood na aankomst.

Lees verder  

30 uur in Jaipur, de roze stad

Jaipur is een levendige en charmante stad met een rijke geschiedenis. Reishonger bracht 30 uur door in Jaipur en wij delen graag onze highlights! Want deze stad heeft prachtige bezienswaardigheden, een kleurrijk stadscentrum en unieke sfeer!

Lees verder  

30 uur in Delhi

Delhi is het politieke en culturele hart van India. De stad staat bekend om zijn gastronomie en is een waar paradijs voor de shoppers onder ons. Kortom, er is genoeg te zien en te doen in deze gigantische stad om je enkele dagen te vermaken. Maar wat als je maar een krappe anderhalve dag in deze metropool door te brengen hebt?

Lees verder  

Markten saai? Niet in India!

We hebben 9 waanzinnige Indiase markten verzameld inclusief tips voor het proeven van typisch Indiaas eten. #1 Chandni Chowk, Old Delhi Misschien wel de bekendste, grootste en meest hectische outdoor bazaar is Chandni Chowk in het oude Delhi, bij het beroemde Rode Fort. Deze markt is een overdonderende plek waar alles in geuren en kleuren op je afkomt. Gedroogd fruit, …

Lees verder