India

Terwijl ik op de trein zit te wachten zie ik ratten langs de spoorlijn scharrelen in het overal aanwezige vuilnis, oude vrouwen in vale kleren met een takkenbos het perron vegen, gezinnen op het station kamperen met al hun huisraad en wachtend op de trein hun meegenomen maaltijden nuttigen. Vrouwen in kleurrijke Sari’s, mannen met tulbanden en de geur van curry. Het maakt me niet uit dat de trein nog even op zich laat wachten. De kadens van India is een mix van jachtigheid en meegaan met de stroom, dat ben ik inmiddels wel gewend.

Een land vol mensen, zoveel is zeker. Maar ook een land waarin je in de stilte kunt verdwijnen. Van de bijna gekmakende drukte in de straten van Old Delhi of op heilige plaatsen tot de stilte van de Thar woestijn waar je bij Jaisalmer per kameel voor een paar dagen in kunt verdwijnen. Of de innerlijke stilte van een yoga of meditatiecursus.

Intens India

Door alle verschillende culturen, bevolkingsgroepen, het kastenstelsel, verschillen tussen stad en platteland, extreme armoede en een rijk verleden is India een land vol tegenstellingen. Een bezoek aan het land krijgt daardoor vrijwel altijd een intense lading. Het is misschien wel de meest andere wereld die er op aarde te vinden is. Natuurlijk zijn er stammen en bevolkingsgroepen die verder van ons af staan, maar geen ervan heeft de enorme complexe historische, architecturale, culturele en visuele rijkdom die India zo kenmerkt.

Het is een complete wereld, voor sommigen bijna als een buitenaardse beschaving. Je kunt  je er in onderdompelen, je kunt overweldigd raken, maar het ook als een schouwspel in je opnemen.

Haridwar - Olifant op straat

Haridwar – Olifant op straat

Divers India

Een land zo groot als India kan haast niet anders dan zeer divers zijn qua landschap en klimaat. Het noorden is bergachtig. Je vindt hier de Himalaya en uitlopers ervan zoals de Pamir en de Karakoram. Zuidelijk hiervan ligt een vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Bramaputra. De zuidpunt is een groot plateau, de Deccan genaamd. Hier heerst een tropisch klimaat, dat meer naar het noorden gematigder wordt. Het klimaat wordt daarnaast sterk beïnvloed door de moesson en niet zozeer door de traditionele seizoenen. Het land kent regenwouden, bergen, woestijnen en steppen. Ook de bevolking is divers de belangrijkste etnische groepen zin de donker gekleurde Dravidiërs in het zuiden en de lichter gekleurde Indo-Ariers in het noorden. Maar die zijn op zich ook weer verdeeld in groepen met eigen talen en gewoontes. En in religies, waarbij je naast de Hindu’s en de moslims bijvoorbeeld de Sikhs hebt, die altijd herkenbaar zijn  (en altijd Singh heten). En in het noorden de etnische Tibetanen, met hun heel eigen cultuur. In één reis kun je eigenlijk slechts een klein deel van het land zien dus denk bij terugkomst niet dat je India hebt gezien. Je hebt een stuk van India gezien.

Amritsar. De stad van de Sikhs

Amritsar. De stad van de Sikhs

De sporen van de geschiedenis

India heeft een enorm rijke geschiedenis. De Indusbeschaving, die van 2500 tot 1900 voor Christus zijn bloeitijd had, is een van de eerste hoogontwikkelde beschavingen. De Veda’s, religieuze geschriften met hymnen die aan de basis staan van het Hindoeïsme worden wel gedateerd op 1500 voor Christus, daarmee het Hinduisme tot de oudste nog bestaande godsdienst makend. Rond 400 jaar voor Christus ontstond het Boeddhisme. Vanaf 300 tot ongeveer 500 was India deel van het Gupta rijk en het in beschaving verst gevorderde gebied ter wereld. Daarna kwamen de Moghuls, moslims uit Afganistan en nog later de Britten. En al die perioden hebben hun sporen achtergelaten. De allereerste vooral cultureel de latere ook fysiek in unieke monumenten als de Ajanta grotten (vanaf 300 voor Christus) de Taj Mahal, vaak het mooiste  bouwsel ter wereld genoemd, het rode Fort in Delhi en de tempels van Khajurao. En zaken als het treinstation van Bombay en de Darjeeling spoorweg. In het totaal kent India zo’n 30 monumenten. Voor een opsomming: zie de Werelderfgoedlijst India

Khajurao. De nieuwsgierige olifant.

Khajurao. De nieuwsgierige olifant.

Theo

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Het einde van de lijn – New Delhi

De metro van New Delhi Niet de eerste stad in India met een metro, die eer gaat naar Kolkata (1984), maar inmiddels heeft New Delhi wel het grootste netwerk. In 1998 begon de constructie en inmiddels zijn er acht lijnen, 250 stations en ligt er 343 kilometer rails. Die aanzienlijke lengte heeft er ook mee te maken dat de metro …

Lees verder  

Een visum aanvragen voor India doe je zo!

Binnenkort op vakantie naar kleurrijk India, of via India doorreizen naar een andere bestemming? Lees hier alle informatie over je visumaanvraag voor India! Reishonger beschrijft de hele procedure, geeft tips en advies. Kijk hier voor onze tips om voordelig en snel je visum india voor je reis te ontvangen.

Lees verder  

Engelse wijn in India

De wine shop Buiten de droogstaande deelstaat Gujarat is er in bijna iedere plaats wel een soort dranken-outlet te vinden onder de noemer ‘English wine shop’. Engelse wijn, voor zover je dat ook zou willen drinken, wordt er niet verkocht maar wel iets anders dat al even bijzonder klinkt: ‘Indian Made Foreign Liquor’ (afgekort IMFL). De reclameposters tonen Seagram en …

Lees verder  

Een warm welkom in Delhi

Het is drie uur in de nacht als ik na een vertraging van twee uur en een vlucht van bijna negen uur aankom in New Delhi. De bedoeling is de bagage ophalen, snel naar de uitgang en dan een korte taxirit naar het airport hotel dat ik geboekt heb. Dat pakte toch wat anders uit dan ik gehoopt had…

Lees verder  

De Tibetaanse wereld

In het begin van de vorige eeuw was Tibet een mysterieus rijk, verscholen achter de hoogste bergtoppen van de wereld. Lhasa, het centrum ervan was een doel voor avonturiers en ontdekkingsreizigers. Velen moesten het met hun dood bekopen. Omgekomen tijdens de barre tocht of gedood na aankomst.

Lees verder