Magisch Madagaskar

Een uniek dieren- en plantenrijk met tropische stranden, dat is Madagaskar in een notendop. Dit op drie na grootste eiland ter wereld kennen de meeste mensen alleen van de gelijknamige animatiefilm en blijft tot nu toe onder de radar van de reisindustrie. Toch kunnen weinig landen op de wereld tippen aan de biodiversiteit van dit ongerepte Afrikaanse eiland en is rondreizen in Madagaskar een fantastisch avontuur door een unieke natuur.

Rondreizen Madagaskar

Met een oppervlakte van circa 588.000 km² is Madagaskar bijna even groot als Frankrijk, het land waar zij in 1960 onafhankelijk van werden. Dit grote eiland -dat miljoenen jaren geleden nog vastzat aan het Afrikaanse continent- ligt voor de kust van Mozambique en Zuid-Afrika. Madagaskar heeft een prachtig divers landschap dat bestaat uit regenwoud, afgewisseld met rijstvelden, bergen, woestijn, oases, moerassen en tropische stranden. Rondreizen Madagaskar staan garant voor ontmoetingen met ondeugende maki’s, mystieke baobabs en verbluffende landschappen. Vanuit de lucht is het meteen duidelijk waarom Madagaskar ook wel het ‘rode eiland’ wordt genoemd als je de diep rood gekleurde aarde en huizen onder je ziet opdoemen.

Madagascar, het Rode Eiland

Madagaskar – het rode eiland

Lemuren, kameleons en fossa’s

Door de geïsoleerde ligging heeft de natuur zich op Madagaskar op een unieke manier ontwikkeld, met plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Zo kun je vele soorten lemuren op het eiland spotten waarvan de ringstaartmaki’s de bekendste zijn. Deze halfapen vind je in grote aantallen in Réserve d’Anja, terwijl je de fossa (fretkat) het beste in Kirindy Forest kunt bewonderen. Trek door de jungle van Ranomafana National Park op zoek naar rode mangoesten, felgroene gekko’s, kameleons, de tomaatkikker of girafkever. Stuk voor stuk zeldzame diersoorten die Madagaskar zo bijzonder maken. Vergeet tijdens het rondreizen in Madagaskar ook niet een bezoekje te brengen aan Tsingy de Bemaraha National Park en het schitterende rotsachtige Isalo National Park, in het zuiden. En met een beetje geluk kun je van juni tot september ook nog de befaamde bultrugwalvissen bewonderen die langs de oostkust trekken.

In Madagaskar leven 32 verschillende soorten lemuren

In Madagaskar leven 32 verschillende soorten lemuren

De beroemde maki's van Madagaskar

De beroemde maki’s van Madagaskar

In Madagaskar vind je ruim 200 soorten hagedissen

In Madagaskar vind je circa 210 soorten hagedissen

Hoofdstad Antananarivo

De hoofdstad van Madagaskar, Antananarivo, is op heuvels gebouwd. Deze stad van ‘duizend strijders’ is zoals zoveel Afrikaanse steden: chaotisch, druk, rommelig en een doolhof van slingerende straatjes. De meeste reizigers verblijven kort in de hoofdstad om – na een bezoek aan het oude paleis- vervolgens richting het zuidwesten (Tulear) te rijden. Via deze RN7- route kun je namelijk de meest bekende nationale parken van het land bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om met een reisorganisatie het land te verkennen of op eigen houtje en een auto te huren (met of zonder chauffeur). Rondreizen in Madagaskar is een echt avontuur vanwege de slechte, vaak onverharde wegen en gebrek aan verlichting in het donker. Tegelijk is dit ook de charme van dit authentieke eiland, dat nog zo heerlijk puur is en ongerept.

Zeboes kom je in heel Madagaskar tegen als trekdier

Zeboes kom je in heel Madagaskar tegen als trekdier

Tropische stranden

Het prachtige eiland heeft een 5000 kilometer lange kustlijn die bestaat uit witte zandstranden en azuurblauw water van de Indische Oceaan. Een ideale spot voor watersportliefhebbers. Ook als duikbestemming komt Madagaskar steeds meer in opmars. Zo vind je in het noorden, bij het paradijselijke eilandje Nosy Be, het derde grootste koraalrif ter wereld! Naast Nosy Be en en Ile Sainte Marie liggen er nog circa 200 kleinere eilandjes voor de kust van Madagaskar. Check de 5 beste stranden van Madagaskar.

Met stip de meest instagramwaardige plek op Madagaskar is toch wel Allée des Baobabs (de weg van de baobabs). Deze zandweg – vlakbij het strand van Morondava – is omringd door gigantische baobabbomen. Een magische gezicht, vooral tijdens zonsondergang.

Madagaskar heeft een 5000 km lange kustlijn

Madagaskar heeft een 5000 km lange kustlijn

Cultuur en taal

De meeste Malagassiërs -zoals de 23 miljoen bewoners van Madagaskar worden genoemd- zijn een mengelmoes van Indonesische, Maleisische en Afrikaanse afkomst. Ze staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Vanwege het Franse verleden is -naast Malagasi- Frans de officiële taal in Madagaskar. Het is dan ook geen wonder dat het merendeel van de toeristen Franstalig is. Helaas is Madagaskar ook een erg arm land waar 80 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Lokale kinderen zijn heel enthousiast en vriendelijk tegen toeristen

Lokale kinderen zijn heel enthousiast en vriendelijk tegen toeristen

Klimaat en weer van dit Afrikaanse eiland

Als je van warmte houdt dan ben je op Madagaskar op je plek. Het overgrote deel van het jaar schijnt de zon hier fel en is het tropisch warm met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius. Madagaskar is een bestemming die je gedurende het hele jaar kunt bezoeken. Toch komen de meeste toeristen naar Madagaskar van april tot en met november en mijden ze het regenseizoen (december–maart). Gelukkig hoef je geen jetlag over te houden aan de vliegreis want het tijdsverschil met Nederland is gering. Tijdens onze zomertijd is het in Madagaskar 1 uur later en tijdens onze wintertijd is het slechts 2 uur later.

Kosten van een rondreis in Madagaskar

De munteenheid in Madagaskar is de Madagassische Ariary (MGA). Om je een idee te geven van de waarde: voor 1 euro krijg je ongeveer 5000 ariary. Hoewel de vliegtickets naar Madagaskar niet goedkoop zijn, liggen de prijzen voor eten, drinken en overnachten een stuk lager dan in Nederland. Zo kun je voor 40 euro per nacht (2 personen) in een prima accommodatie overnachten en heb je voor circa 10 euro een driegangenmaaltijd in een hotel.

Als je zelf over het eiland wilt toeren, kun je een kleine auto huren vanaf 35 euro per dag een grote 4WD vanaf 70 euro per dag. Gelukkig is de benzine een stuk goedkoper, slechts 1 euro per liter. Op entreegeld voor de parken kun je niet besparen. Naast entreegeld (15 euro) ben je ook verplicht voor een gids te betalen in alle nationale parken (circa 30 euro). Tot slot kost een visum, die je bij aankomst op het vliegveld kunt kopen, 35 euro. In alle grote steden in Madagaskar zijn er banken waar je met je bankpas geld kunt pinnen.

Op het strand zie je veel zelfgemaakte vissersbootjes

Op het strand zie je veel zelfgemaakte vissersbootjes

Lees meer over rondreizen in Madagaskar:

Ester

Artikelen

Lees Meer  

Biodiversiteit op Madagaskar

Door deze vroege geschiedenis neemt Madagaskar op het gebied van flora en fauna een unieke positie in in de wereld, samen met de Galapagos eilanden. Er zijn nooit apen en grote katachtigen gekomen op het eiland, waardoor de lemuren (halfapen) geen concurrent en/of vijand kenden tot de eerste mens voet aan wal zette. Het aantal endemische soorten (planten en dieren …

Lees verder  

De 5 beste stranden van Madagaskar

Mariah, de local Hero van Local Hero Travel die er woont, legt uit waar je moet zijn en waarom. De 5 beste stranden van Madagaskar #1 Nosy Bé Dit strand is een populaire hotspot, een eiland van ca. 24 bij 19 kilometer met suikerriet en kruidnagelplantages. Volgens mij dé strandafsluiting als je de hogere kosten voor de vluchten ervoor over …

Lees verder  

5 aanbevelingen voor Madagaskar

Madagaskar is een uniek eiland dat je met geen ander land kunt vergelijken. Bijzondere dieren, afwisselende landschappen en een zeer vriendelijke bevolking. Hieronder vijf redenen waarom jij Madagaskar gezien moet hebben.

Lees verder  

Lokaal leven in Madagaskar

Een groeiend aantal reizigers gaat niet meer enkel op pad voor het avontuur, maar wil ook een steentje bijdragen aan het welzijn van de lokale bevolking. Tijdens mijn reis door Madagaskar verbleef ik, gewapend met twee tassen vol kleding en speelgoed, onder andere enkele dagen in een weeshuis.

Lees verder  

Treasure Island: Madagascar!

Tussen 1999 en 2010 zijn op het eiland Madagaskar ruim 600 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. De spectaculaire vondsten zijn door verschillende internationale wetenschappers gedaan. Ruim 75% komt nergens anders ter wereld voor!

Lees verder