Peru: hét land van de Inca's, alpaca's en het avontuur!

Zeg ik Peru, dan denk jij aan lama's, alpaca's, Machu Picchu en de Inca's. Dit is een goed beeld van Peru, al is er natuurlijk veel meer te zien dan dat. Het is een land vol mysteries en dat zich vasthoudt aan échte tradities. Soms lijkt het alsof dit land stil heeft gestaan in de tijd, maar niets is minder waar. Wij laten je graag kennis maken met een prachtig land in Zuid-Amerika: Peru!

Lama's bij Machu Picchu

Lama’s bij Machu Picchu

Het land van de Inca’s

Voordat we dieper ingaan op dit mooie land, gaan we eerst even wat simpele feiten op een rijtje zetten. Peru is een land aan de westkust van Zuid-Amerika en wordt omringd door Brazilië, Colombia, Ecuador, Bolivia, Chili en de Grote Oceaan. De hoofdstad is Lima en de officiële taal is Spaans. De on-officiële taal is Quechua. Ik hoor je al denken, wat klinkt dit bekend. Ja, dat is ook zo, want Quechua is een merk dat de Decathlon ook heeft. En je ziet er dan ook iedereen mee rondlopen in Peru.

Eeuwen geleden was Peru nog het hart van het rijk van de Inca’s, maar na een verovering werd het land overgenomen door de Spanjaarden. Dat heeft een hoop gevolgen gehad voor het land, al blijft het tijdperk van de Inca’s zichtbaar in het land. Dat is ook de reden waarom het zo ontzettend populair is onder de toeristen.

Het volk van Peru

Het volk van Peru

Het land van de variatie

Wil je je koffer / backpack inpakken voor Peru? Neem dan gerust winter- en zomerkleding mee, want in dit land heb je vier seizoenen in een dag. Niet letterlijk natuurlijk, maar het komt aardig in de buurt. Zo krijg je te maken met tropische regenwouden, uitgestrekte woestijnen, besneeuwde bergen en het aangename stad temperatuurtje. Het kan dus zijn dat je de ene keer hoog in de koude bergen staat en niet veel later in de benauwde jungle. In Peru kan het allemaal!

Het land van de backpackers

Peru is erg populair onder de backpackers. Waar de jongere backpackers voornamelijk richting het oosten vertrekken, wordt Zuid-Amerika voornamelijk bezocht door de 25-plussers. Dat is natuurlijk een opmerkelijk verschil, maar verder maakt het vrij weinig uit. Er zijn genoeg hostels in Peru, dus voor ieder wat wils. Zit je liever in een party-hostel? Dan zullen ze die echt een hebben. Zit jij liever op je gemakje op je kamer? Dan hebben ze ook daar mooie hostels voor. Je kunt het zo luxe maken als dat je zelf wilt.

Het land van de activiteiten

Veel mensen hebben het misschien niet in de gaten, maar Peru heeft zo veel meer te bieden dan alleen Machu Picchu. En ja, als je er bent dan staat Machu Picchu waarschijnlijk op nummer 1 op je lijstje. Maar wat denk je van sandboarden in de woestijn, vliegen boven de Nasca-lijnen of hiken door de condor vallei in Arequipa? Allemaal mogelijkheden die Peru te bieden heeft. Wees ook zeker niet te preuts om de steden eens goed te verkennen. Iedere stad heeft weer wat anders te bieden en geloof mij, het zijn niet allemaal prachtplaatjes. Maar als je eens goed rondneust, dan kom je altijd wel iets moois tegen. Is het niet in de stad, dan is het wel bij de mensen die er wonen.

Sandboarden in Huacachina

Sandboarden in Huacachina

Het land van de hoogtepunten

Dit bedoelen we dan letterlijk en figuurlijk. De bergen in Peru bereiken grote hoogtes, waar wij als Nederlanders ‘u’ tegen zeggen. Na de Himalaya is de Andes de hoogste bergketen van de wereld en laat deze nou net recht door Peru lopen. Dit geeft spectaculaire uitzichten en zorgt ervoor dat je de mooiste wandelingen kunt maken. Peru varieert tussen de 700 meter en de 6800 meter hoogte. Onderschat dit echter niet, want zo kun je je al snel op een hoogte van 3.000 meter hoogte bevinden. Wij als onder-het-zeeniveau-bewoners zijn deze hoogtes niet gewend en kunnen hier dan ook makkelijk last van krijgen. Houd hier dan ook rekening mee als je je reis gaat plannen, want het kan je reis anders goed verpesten.

Mount Salkantay

Mount Salkantay

Het land van de flora en fauna

Dankzij de verschillende klimaten heeft Peru een rijke variatie aan flora en fauna. Iedereen is natuurlijk bekend met de wollige, schattige alpaca’s en lama’s. Maar wat denk je van de condor, jaguar en anaconda’s? Ook die vind je in Peru! Het is dan ook niet vreemd, want het land heeft voor vrijwel elk dier het juiste klimaat. Van de woestijn, naar de mangrovebossen en door naar de Andesgebergten. Overal vind je weer nieuwe planten en nieuwe dieren.

Het land dat je een keer moet hebben gezien

Nu hebben we je een kleine introductie gegeven over dit mooie land in Zuid-Amerika, maar hier kun je je keuze natuurlijk niet op baseren. Je moet simpelweg gewoon een keer een ticket boeken en gaan! Vooral als je ooit een keer Machu Picchu wilt zien, want de geruchten gaan dat deze ooit op een dag zijn deuren zal sluiten. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Dus, bereid je goed voor en ga het zelf eens beleven!

Lisanne

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Vijf schilderachtige meren om te ontdekken in Peru

In welk land vind je zowel hooggelegen gletsjermeren als een idyllische woestijnoase? Of ligt in het zuidoosten het hoogste bevaarbare meer ter wereld en aan de andere kant van het land talrijke wateren in het tropisch regenwoud. Dat kan er maar één zijn, Peru. Er zijn weinig landen met zo’n diversiteit aan landschappen en natuur. We nemen je mee naar vijf schilderachtige meren en wateren, dwars door Peru.

Lees verder  

Bijzondere rondreis door veelzijdig Peru

Beginnen bij het begin Een individuele rondreis Peru begin je vaak met één of meerdere dagen in de hoofdstad, zo ook in het prachtige Peru. Het zeer levendige Lima staat garant voor bijzondere pleinen, historische gebouwen en natuurlijk de kleurrijke klederdracht en souvenirs. Deze elementen maken het verblijf in de hoofdstad al direct aangenaam. Dan hebben we het nog niet …

Lees verder  

Salkantay: meer dan alleen Machu Picchu

Wandelen naar één van de zeven wereldwonderen is een ongelofelijke uitdaging. De originele Inca routes waren nooit veel wijder dan een geitenpad: breed genoeg voor mannen, alpaca’s en llama’s. Om naar Machu Picchu te reizen op een budget is de originele Inca route geen optie. Voor een budgettrip kies je voor de vijfdaagse Salkantay Trail en dit is waarom een backpacker móet gaan.

Lees verder  

Cusco: de stad met twee gezichten

Welkom op Plaza de Armas in Cusco. Het hoofdplein van de stad met twee katholieke kerken en verder volledig omringd door Spaanse koloniale gebouwen. Dit is het masker van de hoofdstad van het Inca imperium en welkom op je nieuwe avontuur. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel gaten en vraagtekens over het Inca imperium, maar Cusco helpt je in ieder geval om een paar onderdelen te begrijpen.

Lees verder  

Historisch Peru: een buitenlander in Trujillo

Wanneer je vertelt dat je naar Peru gaat, denkt iedereen dat je sowieso naar Machu Picchu gaat. Maar het grootste en legendarische pre-Colombiaans-Amerikaanse rijk is niet de enige samenleving die ooit heeft geleefd. Er zijn er in totaal 33. De archeologische plekken van twee van deze, Chan Chan en Moche, zijn te vinden in het noorden van Peru, in Trujillo. Een “doorsnee” Peruaanse stad, 550 kilometer boven Lima, maar met een grote historie.

Lees verder  

Huaraz: de Zwitserse Alpen van Zuid-Amerika

Laat Europa eens achter je en ga voor een avontuur op hoogte in Peru. Huaraz is een rustig bergstadje op een duizelingwekkende beginhoogte van 3.000 meter. En ik kan je uit ervaring vertellen dat het “adembenemend” is. Het stadje is omringd door bergen hoger dan 6.000 meter, prachtige laguna’s en een gletsjer genaamd Pastoruri. De regio wordt de Zwitserse Alpen van Zuid-Amerika genoemd en maakt haar reputatie meer dan waar.

Lees verder