Peru: hét land van de Inca's, alpaca's en het avontuur!

Zeg ik Peru, dan denk jij aan lama's, alpaca's, Machu Picchu en de Inca's. Dit is een goed beeld van Peru, al is er natuurlijk veel meer te zien dan dat. Het is een land vol mysteries en dat zich vasthoudt aan échte tradities. Soms lijkt het alsof dit land stil heeft gestaan in de tijd, maar niets is minder waar. Wij laten je graag kennis maken met een prachtig land in Zuid-Amerika: Peru!

Lama's bij Machu Picchu

Lama’s bij Machu Picchu

Het land van de Inca’s

Voordat we dieper ingaan op dit mooie land, gaan we eerst even wat simpele feiten op een rijtje zetten. Peru is een land aan de westkust van Zuid-Amerika en wordt omringd door Brazilië, Colombia, Ecuador, Bolivia, Chili en de Grote Oceaan. De hoofdstad is Lima en de officiële taal is Spaans. De on-officiële taal is Quechua. Ik hoor je al denken, wat klinkt dit bekend. Ja, dat is ook zo, want Quechua is een merk dat de Decathlon ook heeft. En je ziet er dan ook iedereen mee rondlopen in Peru.

Eeuwen geleden was Peru nog het hart van het rijk van de Inca’s, maar na een verovering werd het land overgenomen door de Spanjaarden. Dat heeft een hoop gevolgen gehad voor het land, al blijft het tijdperk van de Inca’s zichtbaar in het land. Dat is ook de reden waarom het zo ontzettend populair is onder de toeristen.

Het volk van Peru

Het volk van Peru

Het land van de variatie

Wil je je koffer / backpack inpakken voor Peru? Neem dan gerust winter- en zomerkleding mee, want in dit land heb je vier seizoenen in een dag. Niet letterlijk natuurlijk, maar het komt aardig in de buurt. Zo krijg je te maken met tropische regenwouden, uitgestrekte woestijnen, besneeuwde bergen en het aangename stad temperatuurtje. Het kan dus zijn dat je de ene keer hoog in de koude bergen staat en niet veel later in de benauwde jungle. In Peru kan het allemaal!

Het land van de backpackers

Peru is erg populair onder de backpackers. Waar de jongere backpackers voornamelijk richting het oosten vertrekken, wordt Zuid-Amerika voornamelijk bezocht door de 25-plussers. Dat is natuurlijk een opmerkelijk verschil, maar verder maakt het vrij weinig uit. Er zijn genoeg hostels in Peru, dus voor ieder wat wils. Zit je liever in een party-hostel? Dan zullen ze die echt een hebben. Zit jij liever op je gemakje op je kamer? Dan hebben ze ook daar mooie hostels voor. Je kunt het zo luxe maken als dat je zelf wilt.

Het land van de activiteiten

Veel mensen hebben het misschien niet in de gaten, maar Peru heeft zo veel meer te bieden dan alleen Machu Picchu. En ja, als je er bent dan staat Machu Picchu waarschijnlijk op nummer 1 op je lijstje. Maar wat denk je van sandboarden in de woestijn, vliegen boven de Nasca-lijnen of hiken door de condor vallei in Arequipa? Allemaal mogelijkheden die Peru te bieden heeft. Wees ook zeker niet te preuts om de steden eens goed te verkennen. Iedere stad heeft weer wat anders te bieden en geloof mij, het zijn niet allemaal prachtplaatjes. Maar als je eens goed rondneust, dan kom je altijd wel iets moois tegen. Is het niet in de stad, dan is het wel bij de mensen die er wonen.

Sandboarden in Huacachina

Sandboarden in Huacachina

Het land van de hoogtepunten

Dit bedoelen we dan letterlijk en figuurlijk. De bergen in Peru bereiken grote hoogtes, waar wij als Nederlanders ‘u’ tegen zeggen. Na de Himalaya is de Andes de hoogste bergketen van de wereld en laat deze nou net recht door Peru lopen. Dit geeft spectaculaire uitzichten en zorgt ervoor dat je de mooiste wandelingen kunt maken. Peru varieert tussen de 700 meter en de 6800 meter hoogte. Onderschat dit echter niet, want zo kun je je al snel op een hoogte van 3.000 meter hoogte bevinden. Wij als onder-het-zeeniveau-bewoners zijn deze hoogtes niet gewend en kunnen hier dan ook makkelijk last van krijgen. Houd hier dan ook rekening mee als je je reis gaat plannen, want het kan je reis anders goed verpesten.

Mount Salkantay

Mount Salkantay

Het land van de flora en fauna

Dankzij de verschillende klimaten heeft Peru een rijke variatie aan flora en fauna. Iedereen is natuurlijk bekend met de wollige, schattige alpaca’s en lama’s. Maar wat denk je van de condor, jaguar en anaconda’s? Ook die vind je in Peru! Het is dan ook niet vreemd, want het land heeft voor vrijwel elk dier het juiste klimaat. Van de woestijn, naar de mangrovebossen en door naar de Andesgebergten. Overal vind je weer nieuwe planten en nieuwe dieren.

Het land dat je een keer moet hebben gezien

Nu hebben we je een kleine introductie gegeven over dit mooie land in Zuid-Amerika, maar hier kun je je keuze natuurlijk niet op baseren. Je moet simpelweg gewoon een keer een ticket boeken en gaan! Vooral als je ooit een keer Machu Picchu wilt zien, want de geruchten gaan dat deze ooit op een dag zijn deuren zal sluiten. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Dus, bereid je goed voor en ga het zelf eens beleven!

Lisanne

Lisanne

Online Marketeer at Gonect Online Marketing
Na een half jaar in Denemarken te hebben gewoond en een backpackreis door Down Under kan Lisanne niet meer zonder avontuur. Ze gaat dan ook regelmatig couchsurfen om de cultuur écht te leren kennen. 23/196 landen bezocht
Lisanne

Latest posts by Lisanne (see all)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Per vrachtschip door de Amazone

Er zijn nauwelijks wegen in de Amazone. Waar in de Amazone je ook bent, of dat nou in Brazilië, Colombia, Ecuador of Peru is, de boot is het meest voorkomende transportmiddel. Of meer specifiek: het vrachtschip.

Lees verder  

Het noorden van Peru

Minder toeristisch, minstens zo mooi Het noorden van Peru is misschien niet zo bekend als het zuiden, maar minstens zo mooi. En… minder toeristisch! Ik deel mijn vijf favoriete plaatsen in het noorden van Peru met je. Huaraz Zo’n 8 uur ten noorden van Lima vind je de outdoorplaats Huaraz. Huaraz als stad is niet zo heel bijzonder, maar de …

Lees verder  

Salkantay Trek: de weg naar Machu Picchu

Ja, het is echt waar. Machu Picchu zit niet op de meest ideale locatie. Het hoe, wat en waarom van dit erfgoed blijft dan ook altijd een gissing, maar dat maakt eigenlijk niet veel uit. Als je eenmaal naast de Sun Gate (Intipunku) staat, dan kun je alleen maar genieten, genieten en nog eens genieten. Maar er komt echter heel …

Lees verder  

De smaak van Lima

Zelfs in een wereldstad zoals Lima, voelde ik des te meer dat ik de vreemdeling was. Lag het aan de koloniale bouwstijl? De kleurrijke Peruanen? Of aan het landschap dat zoveel tropischer was dan het onze? Nee. Het lag aan de smaken. Ik kook heel graag en heb een goed genoeg smaakpalet om met vertrouwen van een recept af te …

Lees verder  

De uitdagende hoogtes van Arequipa in Peru

Arequipa is een regio ten zuiden van Lima, de hoofdstad van Peru. Het sluit ook deels aan bij de regio Ica, wat in dit artikel uitgebreid wordt besproken. Ik vloog vanuit Lima in anderhalf uur naar Arequipa, de hoofdstad van de gelijknamige regio, en landde op ongeveer 2300 meter boven de zeespiegel. Die hoogte zou mij later nog parten spelen. …

Lees verder  

Onverwacht verrassend Ica

Ik weet al dat één artikel niet voldoende is om alles wat ik meemaakte, te vertellen. En dus ga ik dat in drie delen doen. Ik zal mijn reis opdelen in drie regio’s: Ica, Arequipa en Lima. Dit lijkt mij de enige manier om aan alles wat ik zag, recht te doen. Peru ligt langs de westkust van Zuid-Amerika. Het …

Lees verder