Tips voor veilig internetten op reis

Vakantiefoto’s delen op Instagram, Facebook en andere sociale media, het thuisfront op de hoogte houden via WhatsApp, de beste restaurants opzoeken op Google, de weg vinden met Maps, een hotel boeken voor de volgende bestemming… Op vakantie kan tegenwoordig niemand meer zonder een goede internetverbinding. Om de kosten van ons internetgebruik zo laag mogelijk te houden, maken we dan ook al te graag gebruik van gratis openbare netwerken. Maar wist je dat het gebruik van openbare netwerken ontzettend veel risico’s met zich meebrengt?

Met de volgende tips voorkom je problemen en kun je veilig internetten op reis!

Log niet in op openbare netwerken zonder wachtwoord

Openbare netwerken zonder wachtwoorden zijn tegenwoordig overal te vinden, makkelijk te gebruiken én gratis! Echter, het grote nadeel aan dit soort netwerken is dat vrijwel iedereen er met gemak gebruik kan maken. Zo ook mensen die minder goede bedoelingen hebben, zoals hackers en gluurders. Doordat iedereen gebruik kan maken van deze netwerken, loop je het gevaar dat je privé internetverkeer, zoals je gegevens voor internetbankieren, gezien wordt door anderen. Om dit te voorkomen is het dus het best om geen gebruik te maken van openbare netwerken zonder wachtwoord.

Tips voor veilig internetten op reis: aan het werk in Mexico

Deel geen persoonlijke gegevens op openbare netwerken

Moet je uit nood toch gebruik maken van een openbaar netwerk zonder wachtwoord? Zorg er dan voor dat je niet bezig bent met persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, e-mails en bankzaken. Hiermee voorkom je dat deze gevoelige informatie wordt opgepikt door hackers.

Gebruik mobiel internet

De beste manier om op reis veilig te internetten is om gebruik te maken van mobiel internet, ofwel een 3G of 4G verbinding. Met de nieuwe Europese wetgeving kun je, zonder extra kosten, met je Nederlandse simkaart in andere Europese landen veilig gebruik maken van jouw abonnement. Ga je buiten Europa op reis? Dan kan het de moeite waard zijn om een tijdelijke simkaart aan te schaffen. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, zijn er voor toeristen vaak goede aanbiedingen. Door een tijdelijke simkaart aan te schaffen kun je overal in het land veilig gebruik maken van internet.

veilig internetten op reis

Maak buitenshuis gebruik van een VPN

Moet je toch inloggen op openbare netwerken omdat je bijvoorbeeld online werkt? Dan is het slim om gebruik te maken van een VPN, ofwel Virtueel Privaat Netwerk. Een VPN, zoals die van Express VPN, verbergt jouw IP adres en locatie en versleutelt jouw persoonlijke communicatie. Hierdoor kun je op je laptop, telefoon én tablet veilig je gebruik maken van hotspots op vliegvelden, treinen en je favoriete cafés. Je bankgegevens, e-mails, foto’s en andere gevoelige informatie kunnen dan niet worden onderschept. Een ander voordeel van VPN’s is dat je censuur en toezicht in landen zoals China kunt omzeilen, goedkope tickets kunt vinden en geblokkeerde websites kunt deblokkeren.

Kort samengevat is het handig om op reis gebruik te maken van een 3G of 4G verbinding. Kan het niet anders en moet je toch inloggen op een openbaar netwerk? Dan is het slim om geen persoonlijke gegevens in te voeren. Wil je er 100% zeker van zijn dat je privé gegevens zijn beschermd tegen cybercriminaliteit? Maak dan gebruik van een VPN!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>