Citytrip Aken

Genoeg gele kentekens in het straatbeeld. De Limburgliner met bestemming Maastricht draait net de bocht om. We zijn in Aken, een stad met een kwart miljoen inwoners op tien minuten rijden van de grens met Nederland.

Drielandenpunt om de hoek

Vanaf Vaals rijd je geruisloos de grens over en de buitenwijken van Aken in. Toch blijven we nog even in Nederland. En ook weer niet. Eén been in België, het andere been in Duitsland en dan met een sprongetje weer terug in Nederland. Dat kan alleen bij het Drielandenpunt. Het is een bijna een klein attractiepark met speeltuinen, een labyrint, een hoge uitkijktoren en de nodige horeca. Bij de beroemde kei en de drie vlaggen is het aansluiten in de rij voor het fotootje. Naast het punt waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen is dit met 327,5 meter tevens het hoogste punt van Nederland. Leuk om even een stop te maken voordat je de Duitse stad Aken inrijdt.

Drielandenpunt Vaals
Het Drielandenpunt, het punt waar de grenzen tussen Nederland, België, Duitsland samenkomen
Uitkijktoren Drielandenpunt
Drielandenpunt, het hoogste punt van Nederland

Museum van Karel

Wij kennen hem als Karel, in het Engels heet hij Charles en de Fransen noemen het hem Charlemagne. Museum Charlemagne is nog een vrij nieuw stedelijk museum aan het Katschhof, het plein dat het stadhuis en de Dom van elkaar scheidt. In dit stedelijk museum is Karel één van de hoofdpersonen. Op een interactieve wijze met veel beeld en geluid wordt de geschiedenis van Aken en rol van Karel de Grote uit de doeken gedaan. Tal van attributen zijn tentoongesteld. Ook voor kinderen is het een erg leuk museum. De geschiedenis wordt tot leven gebracht.

Centre Charlemagne Neues Stadtmuseum Aachen
Museum Charlemagne in Aken
Museum Charlemagne

Karel en Aken

Het is spitsuur bij het Rathaus. Iedere tien minuten komt er een nieuwe bolide aanrijden dat een bruidspaar afzet bij het stadhuis. Dimitra geniet er zichtbaar van. ‘Heerlijk, urenlang kan ik er naar kijken’, glundert ze. Dan wendt ze haar blik weer tot Karel de Grote die boven op de fontein voor zijn voormalig paleis over het Marktplein uitkijkt. Twee maanden per jaar is hij omringd door engeltjes, verlichte sneeuwpoppen en kerstbomen. Nu is het rustig. Onlosmakelijk is Karel verbonden met Aken. De hoofdstad van zijn rijk dat bijna geheel West-Europa omvatte. Vrijwel niets is van zijn oorspronkelijke paleis bewaard gebleven. Tegenover het stadhuis ligt het beroemdste bouwwerk van Aken. Karel was de opdrachtgever voor de bouw van de Dom. Het moest de meest imposante kathedraal van boven de Alpen worden. Dat is aardig gelukt. Het is de plek waar Karel naar verluid is begraven en waar nog eeuwen na zijn dood de nieuwe koningen werden gekroond.

Stadhuis Aken
Karel de Grote bij Rathuis Aachen
Dom van Aken

Mooie legendes

Als geboren Cypriotische heeft Dimitra geen Duitse roots. Ze studeert sinds enkele jaren in Aken en klust bij als gids van Twentyfour, een bedrijfje dat ieder weekend een free walking tour aanbiedt. Het concept is gelijk aan vergelijkbare wandelingen in andere Europese steden waarbij na afloop met een fooi een blijk van waardering kan worden gegeven. Dimitra neemt ons mee naar de deur van de Dom en steekt haar vingers in de gaten onder de deurknop die is voorzien van twee forse leeuwenkoppen. Volgens de legende zit er nog een stukje duim vast onder de deurknop. De bouw van de Dom ging namelijk niet van een leien dakje. Voordat Karel weer op oorlogspad trok, liet hij een zak geld achter in Aken met het verzoek aan de inwoners om de Dom te bouwen. De inwoners waren overtuigd dat Karel zou sneuvelen in één van zijn veldslagen en gingen met het geld aan de haal. De paniek in Aken sloeg toe nadat een briefje werd bezorgd waarin Karel aankondigde binnenkort weer naar huis te komen.

Een keurig geklede man met hoefjes en twee horentjes op zijn voorhoofd schoot de inwoners van Aken te hulp en gaf hen het geld voor de bouw, in ruil voor de ziel van degene die de Dom na opening als eerste zou betreden. Om een onschuldig slachtoffer te voorkomen of als het Karel zelf zou zijn, duwde men na opening van de kerk een wolvin naar binnen. De duivel was des duivels over deze stunt en gooide de deur zo hard dicht dat zijn duim achterbleef en volgens de legende nog steeds in de deurknop zit. Een standbeeld van de wolvin staat in de ingang van de Dom.

Dom van Aken, stadscentrum Aken
Aachener Dom - standbeeld van de wolvin
Dom van Aken

Wraak

Daar houdt de legende niet op. De duivel wilde wraak. Hij trok naar ons land met een grote zak zand. Die vulde hij aan het strand en keerde terug naar Aken om de stad te laten verdwijnen onder een grote bult zand. Hij vroeg de weg aan een marktkoopvrouw die hem vertelde dat Aken nog heel ver weg was, terwijl het om de hoek lag. Gefrustreerd liet de duivel de berg zand achter en verdween. Dat is vandaag de dag de Lousberg. Aan de voet van deze 246 meter hoge heuvel staat het standbeeld van de duivel en de vrouw. Het is een leuke wandeling van de binnenstad naar de top van de heuvel met een mooi uitzicht over Aken.

Lousberg, het standbeeld van de duivel en de vrouw
De top van de Lousberg
Lousberg, uitzicht over Aken

Verrotte eieren

In de Tweede Wereldoorlog heeft Aken flink onder vuur gelegen en is de stad flink beschadigd. De Dom heeft beperkt schade opgelopen, andere historische gebouwen zijn grotendeels verwoest en herbouwd. Zoals bijvoorbeeld de Elisabrunnen, het andere symbool van Aken. Hier komt het thermale water aan de oppervlakte dat continue uit twee kranen stroomt. Het heerlijk warme water, dat naar verluid geneeskrachtig is, stinkt een uur in de wind. Marmeren platen aan de muur memoreren die vele beroemde bezoekers aan de Elisabrunnen, zoals bijvoorbeeld Peter de Grote. Maar ook Willem van Oranje bracht eeuwen geleden een bezoekje aan de bron. Tegenwoordig is de Elisabrunnen een plek waar de Akenaren elkaar ontmoeten.

Elisabrunnen Aken
Beroemde bezoekers Elisabrunnen

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>