Italië

Een typisch voorbeeld van een Toscaans landschap: een met cipressen omzoomde weg slingert door het zacht glooiende heuvelland. Wie denkt aan Italië denkt aan pizza, spaghetti en cappuccino's! Ga niet weg uit Italië zonder dat je één van de vele café’s & pizzeria’s hebt bezocht!

italie mapItalië, officieel de Italiaanse Republiek, is het langgerekte land in Zuid-Europa met de vorm van een laars die tegen een voetbal (Sicilië) aan schopt. Het land grenst slechts in het noorden aan het vaste land, verder wordt het omringd door zeeën.

Omdat Italië een lang land is, zijn er drie verschillende klimaten. In het gebergte van het noorden heerst een hooggebergteklimaat, ten zuiden van het gebergte volgt een zeeklimaat met milde winters, milde zomers en regelmatig neerslag en in het midden en zuiden heerst een Mediterraans klimaat, dat wil zeggen dat de winters er mild zijn en in de droge zomers de temperaturen hoog kunnen oplopen tot ± 30 graden.

Facts

Italië heeft een oppervlak van 300.000 km2 en heeft een afstand van circa 1.200 km van noord naar zuid. Het inwonertal van bijna 62 miljoen Italianen (2015) bestaat voor 90% uit Katholieken. De hoofdstad is Rome en in Rome bevindt zich ook een onafhankelijke staat: Vaticaanstad, waarvan de Paus het hoofd is. Andere grote steden zijn Milaan, Venetië, Napels, Turijn en Florence. Naast het vaste land zijn er ook nog Italiaanse eilanden. De bekendste is Sicilië, de lekke voetbal waar ‘de laars’ tegen aan schopt. Dit is een vulkanisch eiland met een nog actieve vulkaan de Etna. Het andere eiland is Sardinië, dat bekend staat om haar vele baaitjes met parelwitte stranden en felblauwe wateren.

Sardinië

Sardinië, spectaculaire natuur en een buitengewone cultuur

Geschiedenis

Italië was vroeger het centrum van het Romeinse Rijk, dat uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Na de val van het Romeinse rijk in 476 na Christus namen de Katholieken het deels over en andere delen van Italië waren eeuwenlang in handen van vreemde overheersers, waaronder Karel de Grote. In de Middeleeuwen verplaatste de handel zich richting de Atlantische Oceaan als gevolg van ontdekkingsreizen en nieuwe zeeroutes en kreeg Italië minder macht. Het land kwam deels in handen van o.a. Spanje, Frankrijk en Oostenrijk en ook de Katholieke macht nam af door de opkomst van het Protestantse geloof. Pas in de 19e eeuw werd Italië weer één groot land onder leiding van een koning. Italië nam ook deel aan de Tweede Wereldoorlog, waarbij zij eerst met Duitsland en later tegen Duitsland vocht. Dit kostte aan zo een 450.000 Italianen het leven.

Flora en fauna

Italië kent een grote diversiteit aan natuur, maar helaas is er door ontbossing in het verleden slechts 28% van het bos overgebleven. Gevolg hiervan is dat er, net als in Nederland, niet veel wilde dieren zijn overgebleven. De noordelijke Alpen bestaan veelal uit Dolomieten, dit zijn langgerekte kalksteen rotsen, ideaal om te beklimmen. Een ander gebergte is het Apennijnen gebergte, dat van het noorden helemaal tot aan Sicilië loopt. Italië is vulkanisch en heeft als enige land van Europa een actieve vulkaan op het vaste land, de Vesuvius.

Vesuvius vulkaan

De Vesuvius, een van de bekendste vulkanen ter wereld

Er zijn in totaal zo’n 30 vulkanen te vinden in Italië. Bekende vulkanen zijn de Vesuvius, Stromboli en de Etna op Sicilië.

Pasta en pizza

De Italiaanse keuken is internationaal bekend en geliefd. Het belangrijkste kenmerk is de eenvoudige combinatie van basisvoedingsmiddelen van goede kwaliteit. Naast de uitstekende wijnen zijn met name de pasta en pizza wereldwijd bekend als Italiaanse specialiteiten.

pizza

Pizza en pasta zijn wereldwijd bekend als Italiaanse specialiteiten

Reisinformatie Italië

Je bent al in Italië na twee uur vliegen vanaf Amsterdam. De beste reistijd hangt uiteraard volledig af van je wensen. Wil je massatoerisme vermijden in Rome, ga dan bijvoorbeeld doordeweeks of in het laagseizoen. Wil je de Dolomieten beklimmen, kijk dan naar het weerbericht in de Alpen. Er zijn hele goedkope vliegtickets te vinden naar de grote steden via de bekende vliegmaatschappijen. Eilandhoppen kan ook per ferry en ook autohuur is niet duur in Italië.

Met de auto bereik je de Italiaanse grens na zo’n 1.000 kilometer. Wil je naar Rome, zul je daar zeker 500 kilometer bij op moeten tellen. Italië is ook per trein goed bereikbaar. Vooral de nachttrein is aan te raden, omdat de dagtrein er de hele dag over doet en meestal meerdere overstappen heeft. De hoofdroute gaat via Frankrijk (Parijs) of via Duitsland (München). Er gaat een nightjet München – Florence/Rome, Venetië en Milaan vv. Italië zelf beschikt over een perfect treinennetwerk waardoor je het land binnen no-time doorkruist! Net als de TGV in Frankrijk hebben de hogesnelheidstreinen de concurrentiestrijd van het vliegtuig tussen de grote steden gewonnen. Naast de hogesnelheidstreinen kent Italië comfortabele Intercitytreinen die tussen alle grote en middelgrote steden dienst doen en regionale treinen die de kleine steden en dorpen met de grote steden verbinden. Reis je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Palermo, zul je over moeten stappen in Basel en Milaan.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Plekken in Italië

Lees Meer  

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Slow travel door Macedonië

Macedonië, een republiek voortgekomen uit het voormalige Joegoslavië, ligt misschien niet voor de hand als bestemming om een weekje rond te reizen maar blijkt erg toegankelijk en vol verrassingen

Lees verder  

Landschapspark Zwinstreek: acht must-do activiteiten

#1 Golfsurfen bij Surfers Paradise “Kijk, daar ligt de plek waar we gaan leren surfen”. Ik wijs de kinderen op een mooie strandtent met de naam Surfers Paradise. Prachtig gelegen aan de rand van de duinen, midden in de Zwinstreek. Met een stevige pas lopen we erheen. We hebben er zin in! Een van mijn zoons ontdekt al snel de …

Lees verder  

Venray: waterrijke parel in het hart van Limburg

Gaan we een dagje de rust van de natuur opzoeken met een ontspannen fietstocht? Of gaan we juist iets spannends doen? Een uitdagende escape room of VR-experience bijvoorbeeld? Nee, wacht: een stedentrip is ook leuk! Ehmm….waarom niet gewoon allemaal? Ik neem je mee naar dé waterrijke en veelzijdige parel in het hart van Limburg: Venray!

Lees verder  

Waarom de Aude zo leuk is

Stel je een gebied voor als de Camargue. En dan niet per se de paarden, stieren en flamingo’s, maar meer de meren en lagunen, het moeras en de duinen en bossen. Tussen Montpellier en Perpignan vind je nog zo’n ontzettend mooi gebied: de Narbonnaise. Ontdek de wijngaarden van het massief van La Clape, doorkruis de lagune van Peyriac-de-Mer via een …

Lees verder  

Relaxen aan de rand van de Veluwe

Wil je helemaal tot rust komen in prachtige natuur? Ben je toe aan bezinning? Of wil je gewoon verwend worden? Dan is de nieuwe Roompot Marber Veluwe echt iets voor jou! Een gloednieuw adults-only retreat in Hoenderloo! Ontspanning gegarandeerd met een eigen hottub buiten en sauna binnen.

Lees verder  

Ook voor een groene citytrip kun je naar Mechelen

Rond Mechelen is een aantal fietsroutes uitgezet. Thematisch, zoals het groentepad of meer landschappelijk gerichte rondjes. En Mechelen komt ook voor in lange afstandsroutes door Vlaanderen. Met behulp van het fietsknooppuntennetwerk kun je ook je eigen route samenstellen. Op de website van Visit Mechelen vind je tal van mogelijkheden, inclusief downloadbare brochures en gps bestanden. Het toeristenbureau levert ook een …

Lees verder