Libanon

Mediterraan Libanon is zeker niet alleen een vakantiebestemming voor de meest avontuurlijke vakantiereizigers. Het groene land vol kerken en moskeeën is een paradijs voor wie het Midden-Oosten wil verkennen. De variëteit aan geloven en volken is er enorm, de geschiedenis is tastbaar én adembenemend en de keuken staat bekend als de beste van de hele regio. Ik heb Libanon nu vele malen bezocht, krijg er geen genoeg van en deel graag een aantal van mijn favoriete bestemmingen.

Veilig naar Libanon

Door de bloedige burgeroorlog, die in 1991 eindigde en een geschiedenis van bomaanslagen, heeft Libanon de naam onveilig te zijn. Toch kun je als toerist het land prima bezoeken, alleen dien je je goed voor te bereiden en kun je helaas niet naar alle delen van het land. Toch blijft er genoeg over om te zien en te doen.

Beiroet

Downtown Beiroet.

Beiroet: de stad die écht nooit slaapt

Beiroets bijnaam ‘het Parijs van het Midden-Oosten’ is misleidend, want behalve ‘Franse’ gebouwen in het geheel opnieuw opgebouwde centrum doet weinig in de Libanese hoofdstad denken aan Parijs. De stad is wel minstens even bruisend als de Franse hoofdstad. Dag en nacht gaat het uitgaansleven door en de winkels zijn tot laat in de avond open. Alcohol is overal verkrijgbaar. Restaurants sluiten pas als er geen klanten meer zijn. Je kunt dus gerust om 23 uur nog uit eten. De criminaliteit is voor Europese begrippen laag. Bezoek naast het centrum in elk geval de oude christelijke wijken Gemmayzeh en Mar Mikhael. Dan zie je hoe Beiroet er voor de burgeroorlog uitzag. Het puilt eruit van de bars, restaurants en disco’s. De Armeense wijk Burj Hammoud grenst aan deze wijken en is een grote bazaar met goedkope winkeltjes en restaurants. Rond Hamra Straat, in West-Beiroet, gaan de hipste mensen van Beiroet uit.

Uitgaan in Libanon

Openluchtconcert in Baalbek.

Tip: Beirut Old City Walk
Veel minder bekend dan de bekende wandeltour Be Beirut, maar niet minder bijzonder. Pamela en Rima voeren toeristen elke week door de oude christelijke wijken Ashrafieh, Mar Mikhael en Gemmayzeh (Oost-Beiroet). Ze laten je straten zien die er nog precies zo uitzien als voor de burgeroorlog. Op de route liggen ook een aantal prachtige kerken. De wandeling brengt je ook bij het oude, in onbruik geraakte treinspoor. Reserveren kan via Facebook: Beirut old city walk.

Eettip: Enab
Zeer goede, traditionele Libanese keuken. En nog heel betaalbaar ook (voor zo’n 25 euro per persoon heb een tafel gevuld met lekkere hapjes). Je eet in Libanese sfeer, want het restaurant bevindt zich in een totaal gerenoveerd vooroorlogs pand. Met hoge plafonds en Arabische bogen. ’s Zomers is het terras ook open. Voor minder validen: er is ook een lift naar de eerste etage.
Geara Building, Armenia Street, Mar Mikhael, Beiroet (komend vanaf het centrum zit Enab aan de linkerkant. De glazen lift is direct herkenbaar).

Historisch Byblos

Met een minibus of een taxi is het maar een half uurtje rijden naar het historische, overwegend christelijke Byblos. Een millennia oude stad met een prachtige, gerenoveerde, soek met toprestaurants en bars, een oud kasteel uit de tijd van de kruisvaarders en opgravingen die tot ver voor onze jaartelling teruggaan. Een sprookjesstad, waar de deuren van de vele oude kerken –zoals overal in Libanon – altijd open staan. Met kerst is de stad op zijn best: tienduizenden toeristen komen dan af op de elk jaar weer verrassend versierde stad en kerstboom.

Byblos

Byblos.

Tip: Klooster van Mar Maron / Mar Charbels graf
Hoog boven Byblos ligt in Annaya het klooster van Sint Maron, waar zich ook het graf van de iconische heilige Charbel (1877-1922) bevindt. Het is de bekendste Libanese Sint en wie oplet in Libanon zal zien dat veel jongens ook vandaag de dag nog naar hem zijn genoemd. Omdat Sint Charbel mensen genas, wordt het klooster veelal bezocht om te bidden voor de genezing van familieleden, vrienden en bekenden. Op het terrein van het klooster is het goed gebruik om niet te praten, wat de sfeer mystiek maakt. Het complex bestaat uit een klooster, een kerk en de hermitage, waar Sint Charbel van 1875-1898 in afzondering leefde. Prachtige plek voor bezinning. Neem vanuit Byblos de taxi. Elke chauffeur weet bij de woorden ‘Mar Charbel’ genoeg.

Charbel Libanon

Mar Sharbel (or Charbel).

De natuur in: naar de ceders

Vroeger was Libanon bedekt met cederwouden. In de Bijbel worden ze genoemd. Nog altijd is het land heel groen, maar de meeste cederwouden zijn gekapt. Op een aantal plekken zijn deze bijzonder bomen nog te bewonderen. Bijvoorbeeld nabij het christelijke stadje Bcharre, ten noordoosten van Beiroet, waar ook het geboortehuis en het museum van de beroemde Libanese dichter schrijver Khalil Gibran is te bezoeken. Hij kreeg wereldroem door ‘De Profeet’, een van de best verkochte poëzie ooit. Een dag naar Bcharre is heel ontspannen tocht: frisse lucht, een wandeling door een woud van duizenden jaren bomen (zo dik als een vrachtwagen!) en een culturele duik in het leven van Gibran, de meest succesvolle Libanese schrijver.

Bcharre cederwouden

De cederwouden van Bcharre.

De oude souk van Saïda

Saïda, de derde stad van Libanon, is een stad die veel toeristen links laten liggen nadat het in 2013 enkele maanden gebukt ging onder geweld van moslimextremisten. Inmiddels is de rust er teruggekeerd. De meeste mensen zijn er soenniet. De souk, het stadshart van Saïda (meestal Sidon genoemd in Nederland), is het bezoeken meer dan waard. De muren om de souk heen dateren uit de Middeleeuwen en ook veel gebouwen in de gerenoveerde souk dateren uit die tijd. Het is een wirwar van oude, smalle straatje en winkeltjes. Vlees hangt er aan haken te drogen, kruiden zijn uitgestald en je koopt er heerlijk vers brood. Je kunt je eenvoudig voorstellen dat het er vijfhonderd jaar geleden net zo uitzag als nu. In deze oude souk vind je ook de plek waar Petrus en Paulus elkaar volgens de Bijbel voor het laatst ontmoet zouden hebben. Deze gedenkplek is eenvoudig te vinden en wie aanbelt wordt in het eenvoudige kapelletje binnengelaten.

Saïda in Libanon

Saïda, de derde stad van Libanon.

Tip: Bezoek de voormalige synagoge
Saïda telde de grootse Joodse bevolking van Libanon, maar dan spreken we over 1932. Inmiddels wonen er nog maar enkele Joden. De syanoge staat in het stadscentrum. In april 2012 hebben twee rabbijnen de synagoge, die toen door een Palestijnse familie werd synagoge, bezocht en er gebeden. De synagoge ligt in Harat al Yahoud, de oude Joodse buurt van Saïda. Als de familie tijd heeft dan leiden ze bezoekers graag rond in het gebouw, waar het Joodse verleden nog duidelijk zichtbaar is.

‘Hezbollah Museum’ in Mleeta

Officieel heet dit museum het Mleeta Tourist Landmark. Het ligt op ruim een uur rijden van Beiroet, in het uitzonderlijke geval dat er geen files staan. Het museum staat op de top van een heuvel waar volgens Hezbollah ‘de overwinning op de Israëlische bezetter’ is begonnen. Het tentoongestelde, op Israël buitgemaakte wapentuig zal voor de meeste mensen niet heel boeiend zijn. Wel fascinerend is de architectuur van dit hypermoderne museum en de plekken die je kunt bezoeken die onderdeel waren van het strijdtoneel. Zo kun je het pad door het bos dat gebruikt werd door strijders van Hezbollah aflopen, de tunnel met de commandopost bezoeken en een bunker met machinegeweer inlopen. Het museumpersoneel is zeer vriendelijk en behulpzaam. Engelstalige gidsen zijn beschikbaar. Uiteraard is Mleeta Tourist Landmark geen neutraal museum, maar bedoeld ter meerdere eer en glorie van Hezbollah.

Mleeta Tourist Landmark

Mleeta Tourist Landmark.

Waar je kun je wel/niet heen in Libanon

Vanwege de spanningen met Israël, kun je niet naar het grensgebied met dit land. Door de oorlog in buurland Syrië is het ook zeer af te raden in de buurt van deze grens te komen. Maar in de hoofdstad Beiroet, een heel aantrekkelijk toeristische bestemming, is de kans op aanslagen niet groter dan in Parijs of Brussel. Als je daar ook nog eens een aantal sjiitische wijken vermijdt, kun je helemaal gerust op reis. Ook in het historische Byblos (en nog veel andere steden en gebieden) hoef je je geen moment zorgen te maken. Check altijd de website van de Nederlandse ambassade in Libanon voor de actuele veiligheidsinformatie.

Waarschuwing!

Boek Alle-Dagen-LibanonHeb je stempels van Israël of andere bewijzen van een bezoek aan dit land in je paspoort, dan kom je Libanon niet in. Ook als je bevestigend antwoord dat je dit land ooit bezocht hebt, dan wordt toegang geweigerd. In het openbaar valt het te ontraden over Israël te spreken (ook niet in het Nederlands). Libanon en Israël zijn officieel namelijk nog in oorlog en hebben een langlopend dispuut over een stuk land op de grens van beide landen.

In zijn boek ‘Alle Dagen Libanon’ geeft Martijn van der Kooij meer reistips. Het boek bestaat uit meeslepende reportages. Van der Kooij reisde samen met de inwoners van Libanon kris kras door het land. Zijn, soms spannende, belevenissen, tekende hij in het boek op.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Reizen naar Libanon

Libanon is als reisbestemming aan een sterke opmars bezig. Het intense land is van oudsher een buffer tussen het Oosten en Westen geweest en nog steeds heeft Libanon het beste van deze twee werelden. De warme, vriendelijke bevolking, rijke historie en cultuur uit het Oosten en het liberale, relaxte sfeertje van het Westen. Ga je mee op reis naar Libanon?

Lees verder  

Alle Dagen Libanon

Soms schuilt er in grappen die via sociale media de ronde doen heel wat waarheid. Ik was in Beiroet toen ik onderstaand kaartje tegenkwam op Facebook. Mijn Libanese vrienden en ik kwamen niet meer bij van het lachen. Vooral vanwege de ironie: vijftien jaar bloedige burgeroorlog, nooit losgekomen van het beeld dat het land gevaarlijk is en is nu op …

Lees verder