Op vakantie met een elektrische auto: 10 tips

Sommige mensen beweren dat het niet mogelijk is om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Of op z'n minst niet handig. Ze zeggen dat je te veel tijd kwijt bent aan het opladen van de auto. In de praktijk blijkt dit gelukkig enorm mee te vallen. Sterker nog, er zijn veel voordelen aan een vakantie met de elektrische auto.

Om je vakantie met de elektrische auto tot een succes te maken, delen wij graag onze top 10 tips voor een geslaagde vakantie met de elektrische auto.

#1 Overzicht laadpalen

Als je geen haast hebt om naar je vakantiebestemming te reizen dan kan je onderweg een pauze inlassen bij een oplaadpunt. Het opladen van je auto duurt gemiddeld tussen de 20 en 60 minuten. Op steeds meer plaatsen in Europa komen snelladers beschikbaar. Het is handig dat je van tevoren weet waar je je elektrische auto kan opladen. Een overzicht van dichtstbijzijnde tankstation en alle oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa is een must voor het plannen van je reis.

#2 Bepaal je bestemming

Aanvullend op punt 1; bedenk vooraf goed naar welk land je op vakantie wilt. In onze buurlanden zijn er voldoende laadpalen en snelladers, al is het laadnetwerk van Frankrijk in vergelijking met bijvoorbeeld België en Duitsland nog niet zo goed. Ook landen als Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn uitermate geschikt voor een elektrische autovakantie. In Noorwegen geniet je zelfs van voordelen. Je parkeert er bijvoorbeeld gratis.

parking

#3 Kies je reisdagen slim

Drukke dagen op de weg zorgen uiteraard voor wachtrijen bij de laadpunten. Vertrek als het kan niet op die typische dagen waarop iedereen richting zijn of haar vakantiebestemming rijdt. Plan je heen- en terugreis verder liefst niet op een zaterdag. Denk aan de beruchte ‘zwarte zaterdagen’ in Frankrijk en Duitsland. Raadpleeg hiervoor de verkeersdruktekalenders van de ANWB.

#4 Caravan of vouwwagen? Liever niet!

Met een caravan of vouwwagen achter een elektrische auto schiet het accuverbruik de hoogte in. Zelfs een kleine caravan halveert het rijbereik al. Op vakantie met een caravan of vouwwagen is derhalve (nog) niet ideaal voor mensen met een elektrische auto.

#5 Makkelijk laden met een laadpas

Een laadpas is de simpelste (en vaak goedkoopste) manier om onderweg je auto te laden. In sommige landen is een laadpas zelfs verplicht. Vraag je laadpas zeker 3 weken voor je vertrekt aan en test de kaart uit voor je naar het buitenland trekt. Tegenwoordig kan je met een aantal apps op je telefoon ook rechtstreeks je auto opladen. Toch raden we aan om ook je fysieke laadpas mee te nemen voor het geval er technische problemen zijn. Of de batterij van je telefoon leeg is…

#6 Routeplanner elektrische auto

Er zijn inmiddels veel websites en apps met een routeplanner voor elektrische auto’s. Een aantal noemden we al eerder in onze tips voor een vakantie met een elektrische auto. Op basis van jouw type elektrische auto wordt de ideale route uitgestippeld zodat jij dat zelf niet meer hoeft te doen.

vakantie elektrische auto

#7 Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming

Bij Booking.com en Tripadvisor kan je sinds kort filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. Ook de site van Accor Group (bekend van de ‘onderweghotels’ Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. Ideaal als je onderweg ergens overnacht om de volgende dag weer uitgerust – en met een volle accu – weer door te rijden naar je eindbestemming.

#8 Bespaar op je accu

Rijd niet te hard. Stel je cruisecontrol in op maximaal 100 kilometer per uur. Dit zorgt in de praktijk dat je tot 40% minder accu verbruikt t.o.v. 130 kilometer per uur. Besef ook dat het gebruik van de airco (en verwarming) veel energie vraagt.

#9 Controleer de laadkabel

De meeste laadpunten in Europa zijn te gebruiken met een laadkabel ‘Mennekes- of Type 2’. Maar er zijn vakantielanden zoals Frankrijk en Italië die een uitzondering daarop hebben. In deze landen wordt ook wel eens gebruik gemaakt van het zogenoemde ‘Type 3-laadkabel’. Die stekker bevat meer pinnen en een extra schuifje. Voor die landen kan een extra Type 3-laadkabel voor je auto handig zijn.

#10 Vergeet de ‘standaard’ reisbenodigdheden niet

Vergeet ook voor de elektrische auto niet de gebruikelijke zaken, zoals milieustickers, tolvignetten en de per land verschillende verplichte uitrustingen. Denk aan een gevarendriehoek en gele hesjes.

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>