Bosnië en Herzegovina

De burgeroorlog tussen 1992 en 1995 heeft het toerisme in Bosnië & Herzegovina tot op de dag van vandaag geen goed gedaan. Het land heeft een flinke klap te verduren gehad, maar krabbelt langzaam op en steeds meer toeristen ontdekken de schoonheid van het land.

Vooral outdoorliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Bosnië en Herzegovina. Steden als Sarajevo en Mostar worden steeds populairder als citytrip en ook de stranden van het Balkanland worden meer bezocht.

Sarajevo

De beroemde en beruchte hoofdstad Sarajevo is een multiculturele stad, met een gezellig stadshart en een prachtige ligging. Vooral de oosterse invloeden zie je goed terug in de stad. Door de tientallen moskeeën ziet Sarajevo er erg Turks uit. Ook het eten heeft veel Turkse invloeden met een nadruk op vlees en aardappels of rijst.


De rivier snijdt de stad in tweeën en de groene bergen die Sarajevo omringen vormen een goede plek voor outdoorsporten. Voor reizigers die graag wat cultuur snuiven en iets van de geschiedenis van het land willen leren, is Sarajevo een topbestemming. In sommige delen van de stad is de tragische geschiedenis nog terug te vinden, zoals kogelgaten in de muren. Andere delen zijn moderner en bieden gezellige marktjes en barretjes.

Mostar

De stad Mostar is misschien wel de mooiste bestemming van Bosnië & Herzegovina. Een spectaculaire ligging, de vele gezellige restaurants, pittoreske straatjes en de verschillende moskeeën maken van Mostar een unieke stad. Beroemd is de historische brug die de twee delen van de stad verbindt. Hier en daar vind je restanten van de burgeroorlog terug, maar tegenwoordig geniet men er weer vol van het leven.

mostar bosnie

Hier en daar vind je restanten van de burgeroorlog terug, maar tegenwoordig geniet men weer vol van het leven

Outdoor

Outdoorliefhebbers zullen zich in Bosnië & Herzegovina niet gauw vervelen. De vele bergketens en rivieren zorgen voor genoeg opties. Ga hiken, biken, kajakken, kanoën, skiën of bergbeklimmen. Het natuurpark Sutjeska in het oosten van het land is vooral voor wandelaars een goede bestemming en biedt een van de laatste oerbossen van Europa. Kajakkers kunnen zich uitleven op de Una rivier, die door het midden van het land loopt.

Latest posts by Dionne (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Op avontuur in de Bosnische Balkan

Dit is mijn allereerste bezoek aan Oost-Europa en ik ben super enthousiast. Via het toerismebureau van Banja Luka, de grote stad in het Noorden van Bosnië & Herzegovina, kreeg ik de mogelijkheid om een klein deel van de Balkan te ontdekken. Tijdens mijn korte weekendtrip in de Balkan duik ik de natuur in en ga ik raften, wandelen, klauteren & abseilen!

Lees verder  

Weekendje weg naar … Banja Luka?

Sinds 1 november vliegt Ryanair wekelijks vanaf luchthaven Brussel Charleroi naar Banja Luka, de tweede grote stad in Bosnië & Herzegovina. Mede door de beperkte bereikbaarheid per vliegtuig heeft het lang geduurd voordat het noorden van Bosnië in beeld kwam bij toeristen, maar door deze nieuwe wekelijkse vluchten komt daar wellicht verandering in. Voor liefhebbers van natuur, rust en nog onontdekte plekken is deze regio een walhalla. De lokale mensen zijn nog niet helemaal voorbereid op het toerisme, maar met het uiterst vriendelijke motto ‘alles kan in de Balkan’ wordt iedereen met open armen ontvangen.

Lees verder  

Van kogelgaten tot boogbruggen

Bosnië Herzegovina is een veelzijdig land met een prachtige natuur. De littekens van het verleden zijn nog duidelijk zichtbaar. Veel gevels zijn veranderd in gatenkaas door de vele kogelgaten. Mogelijke landmijnen vormen een gevaar. Het doet spookachtig aan.

Lees verder