Gambia - the Smiling Coast of Africa

Gambia is natuurlijk al jaren een populaire toeristische bestemming. Maar de meeste toeristen boeken een resort en lijken vooral rond dat resort en het bijbehorende of nabijgelegen strand te blijven. Ik was bij mijn eerste bezoek eigenlijk vooral nieuwsgierig naar wat Gambia Gambia maakt.

Gedurende mijn visite bezocht ik het Bijilo monkee park waar ik een rode Colobus tussen de bomen zag vliegen. Ik voer met een boot langs mangroves waar grote hoeveelheden mosselen op groeiden, kreeg een inkijkje in de manier waarop palmwijn werd gemaakt en bekeek een worsteldemonstratie. En ik deed de Roots tour. Dat is een tour naar het dorp Juffure. Daar liggen weliswaar de wortels van de Amerikaanse schrijver Alex Healy die ontdekte dat zijn voorvader de slaaf Kunta Kinte uit dit dorp kwam, maar de roots van Gambia liggen er natuurlijk niet. Het slavernij museum belicht echter wel op indringende wijze een zwarte episode uit wat ook onze geschiedenis is, evenals het Kunta Kinta eiland (James eiland) dat we op de terugweg aandoen.

Kunta Kinta eiland

Kunta Kinta eiland

Tanji Fishing Village

Het beste inkijkje in het traditionele leven zoals dat eens gewoon was werd krijg je in het Tanji Village museum, met zijn tentoonstelling van traditionele hutten, ambacht en nijverheid. En de bedrijvigheid op het strand er achter is een ware aanslag op alle zintuigen.

Tanji Fishing Village

Tanji Fishing Village, wachtend op de vis

Typisch Gambia

Maar wat is nu typisch Gambia? Misschien is het wel typisch voor Gambia dat veel mensen, terugkerende toeristen en degenen die zich er gevestigd hebben, van het land houden. Iets dat zich ook uit in de mensen die projecten hebben, extra veel spullen meenemen.

En de mensen. Onze chauffeur is een vroom moslim die vijf keer per dag bidt. Maar enthousiast met ons proost als hij zijn tonic drinkt en wij onze alcohol nuttigen. Verdraagzaamheid is verankerd in de volksaard. Hoewel 95 procent moslim is worden de christelijke feestdagen gerespecteerd en meegevierd en iedereen leeft in harmonie.

Misschien ook wel typisch voor Gambia is de manier waarop werd omgegaan met de crisis toen het weggestemde staatshoofd niet wilden verdwijnen. Toeristen werden geëvacueerd. “Er is niets gebeurd, niets vernield, niemand verwond”, vertelt gids Mamou. “De Iman’s, dorpshoofden en andere leiders zeiden steeds: blijf rustig en het zal in orde komen.” Dus geen taferelen zoals je wel eens op TV ziet over andere landen met een leiderschapscrisis. Bij een beetje voetbalwedstrijd in Europa is soms meer onlust.

Mooie en niet te drukke stranden

Gambia heeft mooie en niet te drukke stranden

Wil je vooral relaxen dan kun je in de toeristische Senegambia strip terecht voor een leuke strandvakantie. Wil je meer dan zijn er leuke toertjes. En wil je echt meer van het echte Gambia zien, pak dan de fiets of huur een auto en bezoek het niet toeristische achterland.

Meer info vind je op ontdekgambia.nl

Theo

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Gambia steelt je hart!

Gambia: the Smiling Coast of Africa We ruilden onze winterjas in voor bikini en zwembroek en vertrokken met koffers vol pennen, potloden, schriften, kinderkleding en ballonnen naar Banjul. Na zes uur vliegen stapten we een heel andere wereld binnen. We werden met open armen ontvangen. Gambia heeft alles om van je gezinsvakantie een droomreis te maken. De altijd stralende zon, …

Lees verder  

Gambia, toegankelijk en uitdagend

Gambia. Mooie stranden, vriendelijke mensen en altijd mooi weer. Behalve in het regenseizoen. Een toegankelijk en uitdagend land. In Gambia kun je behalve ontspannen in een luxe resort alle kanten op. Breng een bezoek aan het slaveneiland Kunta Kinteh en het vissersdorp Tanji, aan Gunjur en Lamin.

Lees verder  

Kleinschalig overnachten in Gambia

Ngala Lodge Een kleinschalig en stijlvol hotel dat garant staat voor pure rust. Een oud koloniaal herenhuis met Afrikaanse elementen omringd door een heerlijk rustige tuin. Ngala Lodge bevindt zich boven op een klif in Bakau. De perfecte plek voor stellen (zonder kinderen), waar je geniet van een prachtig uitzicht en ondergaande zon. Tel daar de culinaire hoogstanden bij op …

Lees verder  

Gambia met kinderen

Steeds vaker reizen Nederlandse gezinnen naar Gambia. Ook voor een vakantie met kinderen is Gambia namelijk perfect. ‘The smiling coast of Africa’ is gastvrij, heeft prachtige stranden en je kan er heerlijk eten. En de kids beleven een verre vakantie zonder de hinder van een jetlag.

Lees verder  

Ontdek de highlights en lowlights van Gambia

We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-see’s en must-do’s in Gambia (de highlights) en wat minder bekende plekken en activiteiten (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn. Highlight #1 Tanji Fishing Village & Tanji Village Museum Het Tanji Fishing Village is, aan het eind van de middag, een beleving voor al …

Lees verder