Canada

Canada is het op één na grootste land en qua natuurschoon misschien wel het mooiste land ter wereld. De variatie is enorm: je vindt er prachtige berggebieden, adembenemende meren, uitgestrekte prairies, dichte wouden en indrukwekkende oceaankusten. Kortom, een wereld aan ongerepte natuur! Aan de andere kant kent het de wereldse steden Vancouver, Montréal en Toronto.

Canada is met een oppervlakte van bijna 10 miljoen km² op Rusland na het grootste land ter wereld. Het is ongeveer 6.500 km van west naar oost en 4.600 km van de Amerikaanse grens tot ver boven de poolcirkel. Het is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Daar komt nog bij dat de bevolking heel ongelijkmatig is verdeeld. Bijna 80% van alle Canadezen woont in de steden. De plattelandsbevolking woont vooral op een smalle strook aan de zuidgrens van het land. Het noorden is vrijwel onbewoond.

Edmonton behoort, door zijn uiterst noordelijke ligging, tot een van de mooiste plekken om dit magische verschijnsel te bekijken.

Het noorden is een van de mooiste plekken om het noorderlicht te bekijken

Als gevolg van de koloniale geschiedenis van Canada wordt er in de oostelijke provincie Quebec met name Frans gesproken, in de rest van Canada vooral Engels.

Er leven nog indianen in Canada, aangeduid met first nations. In 2001 werden bijna 700.000 leden van 612 verschillende stammen geregistreerd. Ruim de helft van de indianen leeft in reservaten. De mongolide bevolkingsgroepen die op Canadees grondgebied leven, worden Inuit genoemd. In Groenland worden ze Kalaalit genoemd, in Siberië Yupik. Hun totale aantal wordt geschat op 150.000, waarvan een derde in Noord-Canada leeft, overwegend in Nunavut.

Word sprakeloos bij het zien van de blauwe gletsjergloed in de ongerepte natuur van Canada

Word sprakeloos bij het zien van de blauwe gletsjergloed in de ongerepte natuur van Canada

Electronic Travel Authorization

Reis je binnenkort met het vliegtuig naar Canada? Dan heb je een verplichte reistoestemming nodig, om zonder visum naar Canada te mogen vliegen. Je kunt het rechtstreeks regelen via de Canadese overheid (in het Frans of Engels) voor $7,- per eTA. Een eTA Canada aanvragen kan ook in het Nederlands, zodat je met een gerust hart af kunt reizen! Een eTA kan op ieder gewenst moment online worden aangevraagd. Betalen kan door middel van iDeal, Bancontact/Mister Cash, Visacard, Mastercard en eMaestro (middels een beveiligde verbinding). Kosten bedragen € 17,- (dat is inclusief de prijs van het visum zoals deze wordt bepaald door de overheid van Canada). Bij Visumbuitenland kun je online een eTA aanvragen voor € 19,95. Dat duurt ongeveer 5 minuten en de levertijd bedraagt 72 uur (spoed: gemiddeld 18 minuten).

Plekken in Canada

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Op de fiets de Canadese lente in!

Canada en outdoor activiteiten gaan hand in hand. In Jasper is niemand daarover verbaasd, maar ook in Edmonton is de natuur niet ver weg. Sterker nog, de natuur doorsnijdt de stad. De River Valley is een brede strook bos langs de oevers van de kronkelende North Saskatchewan River, die tientallen parken met elkaar verbindt. Door de River Valley, met het …

Lees verder  

Voor op je bucketlist wintersport in Canada of Amerika

Als je aan wintersport denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan de Alpen. Maar wist je dat zich aan de andere kant van de oceaan een waar skiparadijs bevindt? Wintersport in Canada of Amerika is iets wat als wintersportliefhebber eigenlijk echt op je bucketlist moet. Je vindt er geweldige sneeuw, rustige pistes, vriendelijke mensen, gezellige dorpjes, prachtige natuur en genoeg uitdaging voor elk niveau. Niet voor niks zijn veel mensen na hun eerste keer hooked!

Lees verder  

Tulpen in Ottawa

Een stukje Nederlandse geschiedenis in Canada Nadat de Koninklijke familie naar Engeland was uitgeweken, werd het daar in het verloop van de oorlog te gevaarlijk geacht voor prinses Juliana, haar dochters Beatrix en Irene en de derde nazaat die op komst was. Ze vonden een warm welkom in de Canadese hoofdstad Ottawa. Nu was het destijds zo dat een opvolger …

Lees verder  

Avontuur op een winterse roadtrip in Yukon

Yukon in de winter doen? Veelal wordt Yukon als zomerbestemming aangedaan. Eigenlijk een beetje vanzelfsprekend. Want de winter in Canada is donker, lang en bovenal koud. Toch? Ik maakte een roadtrip door een winters Yukon. Om te ontdekken of de vooroordelen waar zijn, dat de winter beter kan worden gemeden. Met Icelandair vloog ik via Reykjavik naar Vancouver. Om vervolgens …

Lees verder