Afrika

Afrika is na Azië het grootste continent van de wereld, ook in de bevolking. Er wonen meer dan een miljard mensen, ongeveer een zevende deel van de wereldbevolking. Vrijwel geheel Afrika behoort tot de Derde Wereld.

Afrika beslaat zo’n 20% van de totale landoppervlakte van de aarde. Het is een continent met veel regenwouden, woestijnen en grasland.

De Sahara

De Sahara is de grootste woestijn ter wereld en beslaat bijna een derde van heel Afrika. In de Sahara is zo heet en droog, dat als het regent, de regendruppels vaak verdampen voordat ze de grond raken.


De Kilimanjaro

De hoogste berg in Afrika is de Kilimanjaro, gelegen in het noordoosten van Tanzania, nabij de grens met Kenia. De Kilimanjaro staat in een savannelandschap, met in het noorden het nationaal park Amboseli. Er zijn zes routes gemarkeerd om de Kilimanjaro te beklimmen, waarvan de duur varieert van vijf tot negen dagen. Voor elke route dient een pas en een gids aangevraagd te worden. Onderweg zijn diverse accommodaties voor overnachtingen, waaronder diverse grotten.

Reishonger in Afrika:

Plekken in Afrika

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Herinneringen aan Ethiopië

Op 21 november maakte premier Abiy Ahmed van Ethiopië bekend dat hij persoonlijk gemobiliseerd zou worden om ‘in de frontlinie de strijdkrachten te leiden’. En enkele bekende atleten waaronder Haile Gebresalssi volgden hem. De reden was dat de oorlog met het TPLF, het Tigrese Volksbevrijdingsfront als een boemerang terug leek te komen nadat het regeringsleger ‘orde op zaken ging stellen’ …

Lees verder  

Geschiedenis les in Kigali

Bloeiende rozen Met een brede glimlach kijkt de security guard ons aan. In de holster die aan zijn broekriem bungelt bevindt zich een flink pistool. Met spiegeltjes wordt de carrosserie van onze terreinwagen door zijn collega nog even gecontroleerd. Mijn blik dwaalt af naar een man die het presteert de heuvel naast de ingang te trotseren met een kledingkast op …

Lees verder  

Voor bovenaan je bucketlist: 7 dagen op safari in Noord-Tanzania

Wie voet zet op Tanzaniaanse bodem, is hoogstwaarschijnlijk van plan om op safari te gaan. Althans, dat mag ik hopen. Want een safari in Tanzania wordt gegarandeerd een van de mooiste ervaringen van je leven. Vandaag op het programma: het ruige Tarangire National Park en de uitgestrekte Serengeti. Twee schitterende parken in deze Oost-Afrikaanse parel. Ga je (voor nu nog even digitaal) mee op avontuur?

Lees verder  

Het Voodoo festival in Ouidah, Benin

Jaarlijks vind op een strand aan de Atlantische Oceaan een groot en kleurrijk festival plaats; het Voodoo festival van Ouidah. Het wordt gehouden bij de ‘gate of no return’, een monument op de plek waar slaven het Afrikaanse continent verlieten. Voor de deelnemers en veel van de bezoekers het hoogtepunt van het net gestarte jaar en een spirituele ervaring.

Lees verder  

Oog in oog met gorilla’s in Rwanda

Donkere wolken trekken samen boven Mount Bisoke. Deze gigant van bijna 3.700 meter in het Volcanoes National Park vult de horizon. Het is één van de acht vulkanen in dit gebied op de grens van Rwanda en Congo. Actief bovendien, alhoewel de laatste uitbarsting uit 1957 dateert. Voor vulkanologen is Mount Bisoke daarmee nog steeds een actieve vulkaan. De hike …

Lees verder  

Diepe Zakken – over zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking

Het is sinds begin deze eeuw een trend: ‘goede-doelen-stichtingen’ die spectaculaire sportieve sponsorevenementen organiseren om zo veel mogelijk geld binnen te halen. Denk aan het bedwingen van de Alpe d’Huez, de Mont Ventoux of de Kilimanjaro of een helse meerdaagse fietstocht van honderden kilometers door bijvoorbeeld Kenia. “Diepe Zakken – over zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking” Interview Dick van Rietschoten …

Lees verder