Suriname

Fawaka? Als je je af vraagt of er nog landen bestaan waar er nog meer natuur bestaat dan bebouwing en waar het massatoerisme het nog niet heeft overgenomen dan staat Suriname hoog bovenaan deze lijst. Suriname is een land waar we ons snel thuis voelen omdat we er onze eigen taal kunnen spreken, maar waar je in plaats van herten in het bos, apen aan lianen voorbij ziet slingeren en je de oogjes van kaaimannen ziet opblinken in de rivier.

Suriname heeft een achtertuin van ongerept Amazone regenwoud dat meer dan 80% van het hele land beslaat en behoort daarom tot één van de bosrijkste landen ter wereld! Het land is qua oppervlakte 4 keer zo groot als Nederland, maar heeft een inwonertal van ‘slechts’ 539.000 Surinamers, waarvan de helft in de hoofdstad Paramaribo woont, en het andere deel verspreid over tal van kleine dorpjes in en buiten de jungle.

Een trip in de jungle is onmisbaar op een vakantie naar Suriname

Geschiedenis in het kort

Suriname is een dunbevolkt land, maar heeft een enorme mensengeschiedenis. Vermoedelijk zijn de oorspronkelijke bewoners de Surinen geweest, waar waarschijnlijk ook de naam ‘Suriname” vandaan komt. Ongeveer 500 jaar na Christus werden zij verjaagd door verschillende inheemse stammen die zich overal langs de kust en in het binnenland vestigden. Kolonisatie van de Engelsen begon in de 17e eeuw en zij begonnen met het aanleggen van plantages, waarbij slaven werden ingezet als arbeiders. Omdat het ze niet lukte om de inheemse bevolking als slaven in te zetten haalden de Engelsen slaven uit Afrika. In deze zelfde eeuw namen de Nederlanders het over van de Engelsen en volgden er 3 eeuwen van handelen in goederen en slaven totdat er halverwege de 19e eeuw zo een opstand kwam tegen de slavernij dat deze uiteindelijk in 1863 werd afgeschaft. De slaven trokken naar de stad, waar veel werkgelegenheid ontstond doordat Europese ondernemingen zich in Paramaribo begonnen te vestigen en voor de plantages werden arbeiders uit India (Hindoestanen) gehaald. Later volgden ook Javaanse contractarbeiders.  Na het opheffen van de plantages in de jaren ’30 vestigden de meeste arbeiders zich in de stad voor werkgelegenheid, terwijl een klein aantal zich als zelfstandige boer vestigden op de voormalige plantages. Na de WOII kwam er een strijd tegen Nederland en wilde men zelf het land gaan besturen. Politieke partijen werden opgericht, burgers mochten een parlement kiezen en Nederland kreeg een nieuwe verhouding met Suriname. In de jaren ’60 en ’70 werd het verlangen naar onafhankelijkheid groter en op 25 november 1975 stemde zowel Suriname als Nederland overeen met een onafhankelijkheid van het land.  De Republiek Suriname was nu ontstaan.

Paramaribo ligt aan de brede Suriname rivier

Een hoofdstad en 10 districten

Suriname is onderverdeeld in 10 districten, waarvan er 7 in het noorden naast elkaar grenzen aan de Atlantische oceaan. De overige 3 districten liggen in het binnenland, waarvan Sipaliwini de grootste is en maar liefst 80% van heel Suriname beslaat. Het district Paramaribo, waar ook de hoofdstad is gevestigd, is de kleinste, echter hier wonen wel de meeste mensen. Paramaribo ligt slechts een paar kilometer van de kust en de brede bruin kleurende Suriname rivier stroomt hier pal langs de stad. Het historische centrum is het oudste gedeelte van de stad en is sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Mooie en in goede staat verkerende koloniale houten huizen geven een prachtig beeld van hoe de stad er vroeger uit heeft gezien.

Een grote palmentuin dient als stadspark in het centrum

De koloniale huizen van het oude centrum

Naast het oude centrum vind je Fort Zeelandia, een voormalig Engels en Nederlands fort en het Onafhankelijkheidsplein, waar het parlementsgebouw en het huis van de president aan grenst.  Loop je hier een stukje verder dan kom je in de bekende Keizerstraat, waar een Moskee pal naast een Synagoge is gebouwd. Dat maakt dat Paramaribo toch wel één van de meest culturele steden van de wereld, want waar elders ter wereld kom je dit tegen?

Waar elders kom je een moskee naast een synagoge tegen?

Surinamers gaan graag een dagje ‘buiten’ de stad of trekken er een weekendje op uit. Aan de Surinamerivier zijn een aantal recreatieparken gebouwd, waar je een hutje voor een dag of weekend kunt huren en met de hele familie kunt barbecueën. De bekendste plaatsen zijn Colakreek, waar je in natuurbaden van een zijtak van de rivier heerlijk kunt pootjebaden en White Beach, een aangelegd zandstrand aan de rivier. Deze plaatsen komen ook bij toeristen steeds meer in trek. Het bruine water heeft overigens niets met vies te maken, maar met de vallende bladeren uit de regenwoud.

Wie een dagje de stad uit wilt, kan terecht op White Beach

Flora & Fauna

Met zo een grote ongerepte natuur aan regenwoud, is een tour naar het ‘binnenland’ een must tijdens je vakantie in Suriname. Het grote natuurgebied maakt deel uit van het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied en bestaat niet alleen junglebossen en rivieren, maar ook uit bergen. Midden in Suriname ligt het 113 kilometer lange Wilhelminagebergte. Dit is een bergketen met meerdere hoge toppen. De hoogste top is de Julianaberg en met haar 1208 meter ook het hoogste punt van het land. Een andere bekende berg in deze bergketen is de Tafelberg (1026 meter). De diversiteit aan flora & fauna is immens groot met o.a. 5000 plantensoorten, 140 zoogdieren, 14 roofdieren (waaronder de jaguar en de poema), 600 vogelsoorten en heel veel insecten, reptielen en vissen.

Een boottocht richting het regenwoud begint aan het einde van de weg in Ationi

Naast regenwoud vind je in Suriname ook bergen

Naast het dicht beboste Amazonegebied heeft Suriname ook een kuststreek. In tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen heeft deze kustlijn weinig zandstranden, maar een troebele riviermonding en een interessant moerassig mangrovegebied waar een compleet eigen flora & fauna leeft zoals flamingo’s, rode lepelaars, rode ibissen en papegaaien. In de troebele monding van de Surinamerivier leven Guiana-dolfijnen, die dagelijks met een tour te spotten zijn. Het bekendste strand van Suriname is Galibi, gelegen in het noordoosten tegen de grens van Frans-Guyana. Dit strand is een toeristische trekpleister vanwege de enorme leatherback zeeschildpadden die hier van februari tot augustus wel 3 tot 8 nesten met eieren komen leggen.

Het mooie palmbomenstrand van Galibi. Foto: Galibi-Suriname.com

Feesten in Suriname

Surinamers pakken flink uit op een Nationale Feestdag, vaak met straatfeesten, brassbands, veel muziek en lekker eten. De bekendste feestdagen zijn:
1 maart: Holi-Phagwa (Hindoeïstisch lente/nieuwjaarsfeest waarbij men traditiegetrouw met gekleurd poeder strooit)
1 juli: Keti-koti, dag van de afschaffing van de slavernij
25 november: Onafhankelijkheidsdag
31 december: Oudejaarsdag

Tijdens Holi Phagwa feest wordt er traditioneel met kleurpoeder gestrooid. Foto: Uitgaan-uitsu.com

Beste reistijd en klimaat

Suriname heeft een tropisch klimaat met dagelijkse temperaturen tussen de 30 en 35 °C. Geen 4 seizoenen dus, maar regentijden. Begin december tot eind januari is de kleine regentijd, eind januari tot eind april is de kleine droge tijd, eind april tot half augustus is de grote regentijd en half augustus tot begin december is de grote droge tijd. Het is niet dat er in de regentijd non-stop regen valt, maar over het algemeen valt er wel meer regen. Het warme weer zorgt samen met de regen voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het de hele dag klam aanvoelt.

Voor een trip naar Suriname heb je als Nederlandse toerist geen visum meer nodig, maar een Surinaamse Toeristenkaart. Deze kaart kost 20 Euro en hiermee mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Deze kaart hoef je niet vooraf aan te schaffen, maar deze kan je op Schiphol bij de balie in de vertrekhal afhalen.

Voor Suriname zijn inentingen niet verplicht, echter er zijn enkele gebieden waar gele koorts en malaria heersen. Reis je hier misschien naar toe dan wordt aangeraden je van tevoren in te enten. Tevens wordt een DTP-prik wel aangeraden. Meer informatie over inentingen voor Suriname vind je op de website van de GGD.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Met TUI naar Suriname

TUI Nederland heeft haar aanbod reizen naar Suriname fors uitgebreid. Deze fantastische bestemming voor een veelzijdige en afwisselende vakantie wordt op deze manier voor meer vakantiegangers bereikbaar.

Lees verder  

Zuid-Amerika’s geheime hoekje

Zuid-Amerika heeft een geheim hoekje. Een plek waar vrijwel niemand naartoe gaat, vandaan komt, of zelfs maar van gehoord heeft. Toch heeft dit hoekje bestaande uit de landen Guyana, Suriname en Frans-Guyana veel te bieden.

Lees verder  

Ontwikkeling toerisme in Suriname

Het toerisme in Suriname blijft groeien. Het aantal accommodaties in Suriname is flink toegenomen en het aanbod is gevarieerder geworden. Heel populair zijn de vele gezellige evenementen, zoals de inmiddels wereldbekende ‘oudejaars pagara estafette’.

Lees verder  

'Suriname hotspot van 2010'

Reisgidsengigant Lonely Planet heeft Suriname uitgeroepen tot één van de hotspots van 2010. Het land staat in de toptien van the stuff people really should consider for next year, zoals de uitgever het zelf verwoordt.

Lees verder