Mongolië

Eindeloze uitgestrekte vlaktes, slechts sporadisch bezaaid met een witte gertent; dat is Mongolië. En hoewel de gertenten steeds moderner worden en de hoofdstad steeds drukker, blijft Mongolië nog steeds een door toeristen onontdekt gebied. De perfecte bestemming voor de avontuurlijke reiziger dus!

Geografie en landschap

Mongolië is gelegen in Centraal-Azië en wordt ingeklemd door Rusland en China. Het land is één van de grootste landen van Centraal-Azië en beslaat een ruime 1,5 miljoen m2 in landoppervlak. Dit enorme stuk land is dan ook grofweg in drie regio’s in te delen: de hoogvlaktes in het noorden, het Altai-gebergte in het midden en de beroemde Gobi woestijn in het zuiden. Alle drie compleet andere regio’s die maar in één opzicht op elkaar lijken; ze zijn allemaal nog ruig, onontgonnen en bovenal onontdekt!

Het landschap wisselt sterk per regio, maar kenmerkt zich overal door weidse uitzichten. De eindeloze steppen en toendra’s in het noorden vormen een totale tegenstelling tot de groene bergen in het midden van het land. De Gobi-woestijn is vanzelfsprekend ook een compleet andere omgeving en wisselt zanderige bergen af met kale, platte vlakten waar geen einde aan lijkt te komen.

Mongolië

Hét beeld van Mongolië: gertenten op de weidse steppes

Hoogtepunten van Mongolië

Wat mag je niet overslaan bij je reis naar Mongolië? Eigenlijk is dat een bezoek aan alle drie de eerder genoemde regio’s. Het meest gangbaar is toch echter wel Terelj Nationaal Park ten zuidoosten van de hoofdstad. Gelegen in het midden van het land heb je hier een geweldige afwisseling aan natuur met groene valleien, uitgestrekte steppes en prachtige rivieren die kronkelen door het landschap.

Een bezoek aan de hoofdstad Ulaanbaatar behoort toch ook wel op het lijstje te staan. Niet omdat de stad zo indrukwekkend is, verre van zelfs, maar omdat het zo’n enorm contrast biedt aan de indrukwekkende natuur die eromheen ligt. De stad zelf is vooral druk, vies en chaotisch en heel lang hoef je hier dan ook niet te verblijven om een goede indruk te krijgen.

Genghis Khan Complex

De megalomane publiekstrekker van Mongolië

Geschiedenis en cultuur

De geschiedenis van Mongolië is in het huidige leven nog sterk terug te vinden. Beroemd is het land geworden vanwege het Mongoolse rijk, dat strekte van China tot aan Oost-Europa en waarvan Genghis Khan de grote leider was. Verwijzingen naar dit historische figuur zijn dan ook overal terug te vinden, van het beroemde megalomane standbeeld tot aan de karaokebar op de hoek die ‘genghis’ heet.

Mongolië is tegenwoordig een democratisch republiek, maar is hiervoor lange tijd een dictatuur geweest en wisselend onder Russische en Chinese invloedssfeer geweest. Deze invloeden zijn nog zeker terug te herkennen in het hedendaagse Mongolië, al is het dankzij de levendige wodka-cultuur die in dit land nog heerst (vanzelfsprekend met merknamen als ‘Khan’). Toch is de oorspronkelijke nomadencultuur nog het meest aanwezig in het land.

Het merendeel van de Mongolen woont nog in gertenten, ook wel joerts genoemd. Hoewel deze tenten in de loop van de tijd nauwelijks zijn veranderd, zijn ze tegenwoordig veelal voorzien van zonnecollectoren. Het is sinds begin jaren ‘90 ook weer toegestaan om vrij je religie uit te oefenen, waardoor er veel uitingen van Tibetaans boeddhisme weer terug te vinden zijn in het land. Bezoek ook zeker eens een offerplek waar de Mongolen in grote getalen snoep, koek en melk offeren, waar uiteindelijk vooral de duiven van te lijken genieten!

Traditionele cultuur komt ook naar voren gedurende het Nadaam festival dat iedere zomer wordt gehouden bij de hoofdstad. Het hele land krijgt dan vrij en ligt dus ook letterlijk een week lang plat; de winkels zijn dicht, de politie is zo goed als vrij en de stadsbewoners trekken voornamelijk naar het platteland om de drukte te ontvluchten. Gedurende dit festival worden de drie volkssporten beoefend, namelijk het worstelen, paardrijden en boogschieten. Een kleurrijk geheel om bij te wonen dus!

Klimaat en reistijd

Door het enorme oppervlakte van het land en de wisselende landschappen, kent ook het klimaat in Mongolië z’n extremen; van een woestijnklimaat tot landklimaat tot hooggebergteklimaat, Mongolië kent het allemaal. Over het algemeen geldt dat de winters zeer streng kunnen zijn -niet zo vreemd ook aangezien Mongolië grenst aan het Russische Siberië- en de zomers warm en mild. Maar ook in de zomer koelen de nachten flink af, veelal tot aan het nulpunt, dus je dient qua kleding altijd op de extremen voorbereid te zijn!

De beste reistijd is afhankelijk van wat je zoekt. Hoewel de winters intrigerend en rauw zijn, is het rondreizen beduidend lastiger dan in de zomer. Tussen mei en september zijn de temperaturen over het algemeen vrij behaaglijk.

Wil je het Nadaamfestival bezoeken in juli, bedenk dan wel dat het erg druk kan zijn in Mongolië, omdat de Mongolen zelf dan vakantie hebben en erop uit trekken.

Tafels vol met zoetigheid en melk

Plan je reis

De meeste reizigers starten hun reis in Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land. Je kan hier direct op vliegen, maar ook de aftakking van de Trans-Siberië Express stopt hier. Veel reizigers komen het land dan ook per trein binnen. Indien je hiervoor kiest, is het ook een optie om al op Suchebaatar, net over de Russische grens uit te stappen. Vanaf hier kan je dan langzaam, door alle verschillende landschappen, afzakken naar de hoofdstad of de Gobi woestijn.

Rondreizen kan op verschillende manieren. Het is mogelijk om op locatie een paard te kopen (met de afspraak dat deze ook weer teruggekocht zal worden na je trip) en vervolgens zelf de natuur in te trekken. Een lastpaard is hierbij handig voor je bagage. De Mongoolse gastvrijheid zal ertoe leiden dat je ook vaak in een joert zult kunnen slapen en mee zal kunnen genieten van de Mongoolse keuken, veelal kosteloos of voor een paar tugrik (Mongoolse munteenheid).

Er zijn busverbindingen tussen de grote steden. Bedenk je echter wel dat de afstanden lang zijn en je dus telkens van plaats naar plaats zult reizen en zo minder midden in de natuur zult zitten. Daartegenover staat dat het verreweg de goedkoopste optie is om rond te reizen. Het is ook mogelijk om een driver te huren -zelfstandig een auto huren gaat minder makkelijk- maar de kosten hiervan liggen wel wat hoger, mede vanwege de grote afstanden en de soms moeilijk begaanbare wegen. Denk aan zo’n €100 voor gids+vervoer per dag. Voordeel is wel dat je flexibel bent en als je meerdere reisgenoten hebt, vallen de kosten ook reuze mee.

Wanneer je zelf de natuur in trekt, te paard, te voet of met een huurauto, investeer dan wel in een fatsoenlijk GPS systeem. Je zult lang niet overal bereik hebben, maar het land is zo groot, ruw en onbewoond dat je toch echt niet compleet wilt verdwalen.

Als laatste tip: communicatie met de Mongoolse bevolking zal niet altijd soepel verlopen; de kennis van het Engels is beperkt, en afspraken zijn niet altijd iets om je aan te houden. Laat je hierdoor echter niet uit het veld slaan! Geniet van de bijzondere, onontgonnen omgeving en laat je meeslepen in het nomadische bestaan dat zo kenmerkend is voor dit prachtige land in Centraal-Azië!

Terelj Nationaal Park

Terelj Nationaal Park is een must-see voor iedereen die Mongolië bezoekt

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Boogschieten in Mongolië (Heen en Onweer deel 10)

Rapper Def P maakt met zijn vrouw Fenske een wereldreis per trein over het noordelijk halfrond. Zijn avonturen heeft hij opgeschreven in het boek Heen en Onweer en zijn deels op onze site te lezen. In dit deel ontdekt Def P Mongolië, waar hij een paar nachten verblijft in een gertent. Dit keer gaat het over weeskinderen, boogschieten en koeienschedels …

Lees verder  

Reizen met de Peking Express (Heen en Onweer deel 11)

Rapper Def P maakt met zijn vrouw Fenske een wereldreis per trein over het noordelijk halfrond. Zijn avonturen heeft hij opgeschreven in het boek Heen en Onweer en zijn deels op onze site te lezen. In dit deel ontdekt Def P Mongolië en reist hij richting China, waar hij een paar nachten verblijft in de natuur van Mongolië. Dit keer …

Lees verder  

Slapen in een gertent in Mongolië (Heen en Onweer deel 9)

Rapper Def P maakt met zijn vrouw Fenske een wereldreis per trein over het noordelijk halfrond. Zijn avonturen heeft hij opgeschreven in het boek Heen en Onweer en zijn deels op onze site te lezen. In dit deel reist Def P met de Trans Mongolië Express naar Mongolië, waar hij een paar nachten zal verblijven in een gertent. Anders dan …

Lees verder  

In de Trans Mongolië Express (Heen en Onweer deel 8)

Rapper Def P maakt met zijn vrouw Fenske een wereldreis per trein over het noordelijk halfrond. Zijn avonturen heeft hij opgeschreven in het boek Heen en Onweer en zijn deels op onze site te lezen. In dit deel reist Def P vanaf het Baikalmeer met de Trans Mongolië Express naar Mongolië. Reislustig volkje Het nadeel van samen met Nederlanders reizen …

Lees verder  

De Tibetaanse wereld

In het begin van de vorige eeuw was Tibet een mysterieus rijk, verscholen achter de hoogste bergtoppen van de wereld. Lhasa, het centrum ervan was een doel voor avonturiers en ontdekkingsreizigers. Velen moesten het met hun dood bekopen. Omgekomen tijdens de barre tocht of gedood na aankomst.

Lees verder  

Eet, drink, slaap en bewonder

Voorbij de tijd Ik zit samen met een vriendin in de Trans Mongolië Express. We rijden vier dagen lang door Siberië. We eten, drinken, slapen en bewonderen. De landschappen, dagen en tijdzones glijden aan ons voorbij. Niemand weet meer hoe laat het is. Extra verwarrend is het feit dat alle treinen op Moskou tijd rijden. Ik heb gelukkig een handige …

Lees verder