Panama: ongerepte parel in Midden-Amerika

Beroemd vanwege het Panama kanaal en zo op het oog vooral de verbinding tussen Midden- en Zuid-Amerika. Panama heeft echt veel meer in petto; prachtige natuurparken, bruisende steden en bovenal ontelbare idyllische eilanden!

Geografie en landschap

Als lang en dun land ligt Panama tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan in, welke ze weet te verbinden met elkaar door het Panamakanaal. Aan de noordkant grenst het land aan Costa Rica, terwijl de zuidkant aan Colombia grenst. Panama is dan ook de toegangspoort tot Zuid-Amerika.

Midden over het land loopt een bergkam die vooral bij de Costa Ricaanse grens nog hoog is, meer naar het zuiden wordt deze lager. Dit is ook het gebied waar de meeste tropische regenwouden zich bevinden.

Panama wordt gekenmerkt door de lange kustlijn en de honderden eilandjes die zich voor de kust bevinden. Sommige van deze eilanden worden nog bewoond door de oorspronkelijke inwoners, maar vele zijn ook onbewoond gebleven of juist een toeristisch gebied geworden.

Panama heeft honderden eilanden

Panama heeft honderden eilanden voor de kust liggen, zowel bewoond als onbewoond

Bezienswaardigheden Panama

San Blas eilanden

Op deze eilanden wonen nog oorspronkelijke indianenstammen van Panama. Er zijn geen accommodaties beschikbaar op deze eilanden, al kan je er wel overnachten in een hangmat. Ook dagexcursies zijn volop beschikbaar.

Bocas del Toro

Net over de Costa Ricaanse grens ligt de eilandengroep Bocas del Toro. De kleurrijke, koloniale bouwstijl gecombineerd met prachtige mangroves en tropische witte stranden maakt dit tot een perfecte locatie om heerlijk uit te rusten.

Panama Stad

Gekenmerkt door contrasten; een indrukwekkende skyline met imposante gebouwen, omringd door tropisch regenwoud. Het is een relatief welvarende stad, mede door de vrijhandelszone, maar heeft ook nog veel van de historie weten te behouden. daarnaast is het gelegen bij het begin van het Panamakanaal.

Bocas del Toro

Bocas del Toro

Klimaat en beste reistijd

Het klimaat in Panama is sterk wisselend per regio. Aan de grensgebieden heerst een tropisch regenwoudklimaat, wat maakt dat de neerslag hier vele malen hoger is dan in het centrale deel van het land. Daar heerst een tropisch savanneklimaat en is het dus een stuk droger.

De beste reistijd ligt tussen januari en april, daarna start het regenseizoen. In het regenseizoen blijft de temperatuur wel constant rond de 30 graden liggen, waardoor het vooral erg vochtig en benauwd kan overkomen.

Geschiedenis en cultuur

Voordat de Spanjaarden voet aan wal zette in Panama woonden er verschillende inheemse (indianen) stammen. Officieel wonen er tegenwoordig nog 12 verschillende stammen die alleen hun cultuur en tradities trachten te beschermen tegen de opkomende westerse invloeden.

Reisgids voor Panama

Het toerisme in Panama begint zich nu redelijk te ontwikkelen en daar wordt handig op ingespeeld door vele hostels, budgethotels en lokale touroperators. Het is zeer goed mogelijk om je slaapplek op locatie te regelen en je hoeft dit niet vooraf te plannen.

Panama heeft een goed busnetwerk waarmee je het hele land voor een klein bedrag kunt doorreizen. Vanwege de vele eilandjes is ook de boot een veelgebruikt vervoersmiddel. Als toerist betaal je daar veelal in dollars een wat hoger bedrag voor, denk aan een watertaxi op Bocas del Toro van $5 voor 10 minuten. Desalniettemin is het OV verreweg de goedkoopste manier van reizen. Tussen Colon en de hoofdstad is ook een treinverbinding beschikbaar.

Caribische kust Panama

Caribische kust

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)