Kirgizië

Wandelend door de groene vallei worden we met luid geroep uitgenodigd voor een picknick. Een familie bestaande uit drie generaties die even de drukte van de hoofdstad Bisjkek ontvlucht, de geur van vers gebakken brood, Shaslik op de barbeque, verhalen die worden uitgewisseld, ontelbare uitgebreide toosts op het leven, de liefde, onze ontmoeting en nieuwe vriendschappen. Naast de overweldigend mooie natuur van besneeuwde bergtoppen, groene valleien, walnootbossen en een van de grootste bergmeren ter wereld, zijn deze ontmoetingen en de ongekende gastvrijheid voor mij typerend voor een bezoek aan Kirgizië.

Kirgizië, met zijn bergtoppen tot 7.000 meter, door velen ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. Wie verder kijkt ziet al snel dat Kirgizië zoveel meer te bieden heeft. Karakol als vertrekpunt voor meerdaagse wandeltochten of trektochten te paard, eindeloze mogelijkheden voor extreme sporten, een zon- en strandvakantie aan Lake Issyk-Kol of verdwalen in de groene valleien … Kirgizië is veelzijdig en nog niet ontdekt door de massa!

kirgizie paarden melken

De zomer is de ideale periode om Kirgizië te bezoeken en de valleien in te trekken

Geografische ligging en landschap

Kirgizië, grenzend aan Tadzjikistan, Oezbekistan, China en Kazachstan, maakt deel uit van de Centraal-Aziatische regio. Het huidige Centraal-Azië bestaat uit Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië (Kirgizstan), ook wel bekend als de vijf Stans. Er zijn verschillende definities van de term Centraal-Azië en door sommigen wordt Afghanistan als de zesde Stan aangeduid.

Kirgizië heeft een divers landschap. Ten oosten van de hoofdstad Bisjkek vind je Lake Issyk-Kol omringd door bergen en groene valleien en de bergketen Central Tian Shan met hoogten tot 7000 meter grenst aan China. Osj, de grootste stad van Kirgizië ligt in het zuiden aan de grens met Oezbekistan en biedt doorgang naar de Fergana Vallei. In het zuiden rondom Arslanbob vind je walnoot bossen.

kirgizie ruige natuur

Ontdek de ruige natuur van Kirgizië

Klimaat

Het klimaat in Kirgizië wordt gekenmerkt door strenge winters en warme zomers. Tenzij je voor de sneeuw gaat, is de beste periode om Kirgizië te bezoeken van juli tot september, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Van oudsher een nomadenvolk, trekken veel Kirgiezen er in de zomermaanden op uit om een aantal maanden in een yurt te verblijven en het vee te laten aansterken. Dit is de ideale periode om Kirgizië te bezoeken en de valleien in te trekken. Een glas gefermenteerde paardenmelk (Kumis) en vers gebakken brood, kamperen of overnachten in een traditionele yurt, een meerdaagse tocht te paard of te voet.

kirgizie ruige natuur

De Kirgiezen, van oudsher een nomadenvolk

Kamperen en hiken kan al vanaf midden mei tot half oktober, hoewel het in de bergen frisser is in de maanden mei, juni en september.

Geschiedenis, tradities, cultuur en religie

De geschiedenis van het huidige Kirgizië is nauw verbonden met de hedendaagse cultuur, tradities en religie. Tot de 16e eeuw oefenden de nomadische ruitervolken hun macht uit in de regio. Grootmachten zoals het Russische rijk en de Qing-dynastie waren vervolgens van invloed op de regio. Tegen het einde van de 19e eeuw was het grootste deel van de regio ten noorden van Afghanistan in handen van de Russen. Van 1918 tot 1991 maakte de Centraal-Aziatische regio onderdeel uit van de Sovjet-Unie.

Tot de overheersing van de Sovjets was Centraal-Azië een maatschappij met een diepgeworteld systeem van patronagenetwerken en een nomadische manier van leven. Een maatschappij waarin etnische of nationale identiteiten simpelweg niet bestonden. In het begin van de Sovjettijd werden lokale tradities en gewoonten in stand gehouden.

kirgizie landschap

Tussen 1918 en 1936 trokken de Bolsjewieken landsgrenzen. Deze grenzen waren niet gebaseerd op de etnische samenstelling van de bevolking, integendeel, uit vrees voor samenspanningen paste Moskou de verdeel-en-heerstactiek toe. Een groot deel van de Oezbeekse bevolking kwam terecht over de grens in Zuid-Kirgizië en andersom. De huidige samenstelling van de bevolking bestaat voor 73 procent uit etnische Kirgiezen en 15 procent is etnisch Oezbeek. In de grensstreek tussen Oezbekistan en Kirgizië zorgt dit tot op de dag van vandaag voor spanningen.

Onder Stalin golden beperkingen voor het publiekelijk praktiseren van de islam en andere religies. Moskeeën werden gesloten en geestelijken werden vervolgd. Het praktiseren van religie vond veelal plaats in huiselijke kring en werd onderdeel van de lokale tradities en gewoontes. In het hedendaagse Kirgizië is religie nog steeds nauw verweven met lokale tradities en gewoonten.

Bridekidnapping, een traditie die tot op de dag van vandaag voortbestaat. Een vrouw ontvoeren en haar tot een huwelijk dwingen is nog altijd gebruikelijker dan een aanzoek doen.

In 1991 verklaarden de vijf voormalige Sovjetrepublieken zich onafhankelijk en zo ontstonden de nieuwe landen Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië. De voormalige lokale bestuurders uit de Communistische Partij behielden na het uitroepen van de onafhankelijkheid grotendeels de macht. Kirgizië heeft de afgelopen jaren een aantal wisselingen van de macht mee gemaakt. In de overige vier Stans zijn nog steeds dezelfde leiders aan de macht sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991.

kirgizie room with a view

Overnachten in een traditionele yurt

Tekst en foto’s: Iris Oppelaar

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

De Isaan langs de Mekong

De Isaan door. Ik reisde aan de Thaise kant langs de Mekong van Nong Khai naar Mukdahan. Van de Lotustempel in Phon Phisai naar Wat Phu Tok in Beung Kan en van Wat Okat in Nakhon Phanom en naar de pelgrimsstad That Phanom.

Lees verder  

Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

De laatste tijd is er veel veranderd op het gebied van het visum voor Indonesië. Ik heb zelf het hele proces doorgemaakt om 6 weken in Indonesië te kunnen blijven en graag deel ik mijn uitgebreide onderzoek in vier simpele opties, zodat ook jij er wat aan hebt!

Lees verder  

Thaise hotspots herontdekt

Bruisend, baldadig Bangkok Bangkok; een stad waar alles kan, of in ieder geval alles lijkt te kunnen, en vrijwel zeker het startpunt van je reis door het prachtige Thailand. Natuurlijk mag je geijkte plekken als Chinatown by night (oooooh dat overheerlijke streetfood!) of de vele tempels niet overslaan, maar er is nog zoveel meer te vinden in deze stad. Verruil …

Lees verder  

Georgië: onbekend, maar waanzinnig mooi

‘Waar ligt Georgië?’ was voor mij een niet gemakkelijk te beantwoorden vraag. Ik had het dan ook meerdere keren fout, maar gelukkig is het goed gekomen. Er werd mij een geweldige kans aangeboden en deze heb ik dan ook met beide handen gegrepen. Een goede vriend heeft mij uitgenodigd om hem op te zoeken in de plaats Mtskheta. Voor zijn werk zat hij acht maanden in deze vriendelijke plaats en hij heeft mij veel over dit prachtige land kunnen vertellen en laten zien. Georgië heeft mij erg verrast! Een land vol mooie en vriendelijke mensen, geweldige natuur, beeldschone dorpjes, oude kloosters en heerlijk eten. Wil je een nieuw land ontdekken in 2018, waarbij je slechts een enkele toerist tegenkomt? Boek snel je ticket en geniet van Georgië!

Lees verder  

Off the beaten tracks 2018

Bij Reishonger zijn we dol op “off the beaten tracks” en geven je graag inspiratie mee voor het plannen van je aankomende trip! We hebben zelf een aantal bestemmingen getest en hieronder een lijst voor je opgesteld met unieke bestemmingen die volledig aansluiten bij de reistrend van 2018. #1 Spitsbergen Voor ongerepte natuur zit je in Spitsbergen goed. Spitsbergen is namelijk …

Lees verder  

Kaibobo: de mooiste lach

Kaibobo is een dorpje gelegen op Seram, een eiland ten noorden van de Molukse hoofdstad Ambon. Kaibobo staat bekend als het dorp van de zwarte magie. Haar inwoners willen van dit imago afkomen en na ruim 2000 jaar van isolement het dorpje goed op de kaart zetten. Wat mij betreft geslaagd!

Lees verder