Schotland

Ontembare landschappen, sprookjesachtige plaatsen en bovenal een onweerstaanbaar accent: Schotland heeft het allemaal. Met Fort William als officieel ‘Outdoor Capital of the UK’ ben je gegarandeerd van een groot avontuur te midden van een wereld vol mystiek, folklore en een goede dosis humor!

Geografie en landschap

Schotland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Hoewel ze in 2014 via een referendum poogden onafhankelijk te worden, is dat toentertijd niet gelukt. Schotland grenst aan Engeland en wordt verder omringd door de Atlantische Oceaan en de Noordzee.

Het landschap van Schotland is vooral bekend vanwege de ruige highlands. Verlaten vlakten, grillige bergtoppen (‘cairns’) en diepe meren (‘lochs’), de hooglanden zijn in het echt ook exact zoals je ze in je verbeelding zou voorstellen. Doormidden gespleten door ‘the Great Glen’, vormen de hooglanden een prachtig bergachtig gebied waar zich tevens de hoogste berg van de Britse eilanden bevindt; Ben Nevis (1343m).


De tegenhanger van de highlands zijn de Schotse Laagvlakten, die aan het zuiden van het land te vinden zijn. Het stoere landschap van de hooglanden is hier vervangen door vriendelijkere, groene heuvels en valleien waar ook duidelijk meer bebouwing heeft plaatsgevonden.

De immense kustlijn van Schotland wordt opgesierd door vele eilanden die rond deze kust te vinden zijn. De Orkney eilanden, Isle of Skye en de Shetland Islands behoren tot de bekendere eiland(groepen) bij de Schotse kust en zijn beroemd geworden vanwege hun bijzondere flora en fauna. Van de bijna 800 eilanden die Schotland kent, zijn er minder dan 200 bewoond.

Loch Lomond

Bezoek buiten Loch Ness ook de andere prachtige meren, zoals Loch Lomond

Bezienswaardigheden

Haggis eten

Het beroemde Schotse gerecht waar menig maag letterlijk van omdraait. Jammer, want als je het bestelt in de betere (gastro)pub is het een ware delicatesse!

‘Die andere Lochs’

Iedereen kent het Monster van Loch Ness. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in het hoogseizoen niet de enige bent die over het oppervlak van dit immense meer wilt staren. En hoewel Loch Ness daadwerkelijk prachtig is, zijn er vele andere lochs te vinden die minstens zo mooi zijn. Wijk dus van die gebaande paden af en ga op zoek naar dat onbekende monster!

Bedwing Ben Nevis

Voor sommige mensen is de beklimming van de hoogste berg van Groot-Brittannië een hele cult geworden. Weer of geen weer, bijna iedere dag staan er mensen bij het ochtendgloren te popelen om de berg te bedwingen!

Glencoe

Deze oude vulkaanvallei biedt het mooiste van de Highlands. Beroemd zijn de toppen van ‘the Three Sisters’. Sowieso valt hier oneindig veel wandelplezier te beleven.

Arthur’s Seat

Deze oude vulkaan net naast het centrum van Edinburgh vormt een mooie outdoor-afwisseling tijdens een stedentrip en biedt bovenal een fenomenaal uitzicht over de historische stad!

 

Arthur's Seat

Uitzicht over Edinburgh tijdens vanaf de klim naar Arthur’s Seat.

Klimaat en beste reistijd

Het klimaat van Schotland wordt flink beïnvloed door de warme golfstroom vanaf de Atlantische Oceaan. Veelal worden hierdoor vochtige doch relatief warme luchten aan gevoerd. In de zomer loopt de temperatuur op tot zo’n 22 graden, terwijl het in de winters relatief zacht blijft. De hooglanden kunnen echter wel beduidend kouder worden en hier heeft men veelal ook te maken met fikse sneeuwval in de winter.

Net als de buurlanden heeft Schotland te kampen met een slecht imago qua weer. Het zou er nat en mistig zijn en deels is dit ook wel waar. Zeker in de hooglanden zijn er vaak mistbanken te vinden of zeer laaghangende bewolking. Dit maakt echter ook dat je op een heldere dag de meest bijzondere begroeiing te zien zult krijgen. De laaglanden zijn hier echter veel minder gevoelig voor en het weer zal hier dan ook vaak wat milder gestemd zijn.

De late zomer en het najaar is in Schotland meestal erg regenachtig. Het is dan ook voor de combinatie van hoge temperaturen en droge dagen het beste om tussen april en juli naar Schotland af te reizen. In de winter zijn de laaglanden ook prima te bezoeken vanwege de milde temperaturen, maar in de hooglanden is de kans op lage bewolking dan wel het grootst.

Glencoe three sisters

De dramatische toppen van the Three Sisters in Glencoe

Geschiedenis en cultuur

Kilts en doedelzakmuziek; dat zijn wel de nummer 1 en 2 clichés over Schotland. Na de vele regen dan wellicht. Of de whisky. Dit zijn echter ook allemaal elementen die in de hedendaagse Schotse cultuur nog veel terug te vinden zijn. En hoewel de geschiedenis nog alom vertegenwoordigd is in het huidige Schotland, is het niet gemakkelijk om die even samen te vatten. Van Romeinen tot Vikingen en van Engelse overheersing tot oude clans; Schotland kent een roerig verleden. Het mooie is echter wel dat vele historische gebouwen als kastelen of steenkringen nog goed bewaard zijn gebleven. Naast een prachtig outdoor avontuur stap je in Schotland dus ook gewoon een soort tijdmachine binnen!

Reisgids voor Schotland

Net als in de omringende buurlanden, is het in Schotland gemakkelijk om rond te reizen. Tussen de grotere steden zijn goede treinverbindingen en het busnetwerk doet ook de wat kleinere plaatsen aan. Het blijft altijd verstandig om de dienstregeling goed te checken vooraf, want veel bussen rijden maar sporadisch. Het gemakkelijkst is echter om een auto te huren en zelf op pad te gaan. Hierdoor heb je alle vrijheid om ook in de dunbevolkte hooglanden alle prachtige locaties te kunnen bereiken. Het geeft ook de vrijheid om juist de minder toeristische, maar vaak minstens zo mooie, punten te bezoeken.

Vanuit Amsterdam wordt er dagelijks gevlogen op Glasgow, Inverness en Edinburgh. Ook kan je gemakkelijk vanuit Ijmuiden met de boot naar Noord-Engeland, om vervolgens met de auto Schotland te betreden. Er is ook een rechtstreekse ferry verbinding met Noord-Ierland en de vele eilandjes zijn vaak met goede bootverbindingen bereikbaar.

Overnachten in Schotland is mogelijk tegen vrijwel elk budget. Het land is niet heel goedkoop, dus dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer je met de rugzak rond gaat trekken. Zeker in de zomermaanden kan het ook snel druk worden bij de beperkte overnachtingsplekken op de eilanden of in de highlands.

Edinburgh

De statige straten van Edinburgh

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Scotland Rally de mooiste roadtrip van Europa

Dit wordt ook wel de mooiste roadtrip van Europa genoemd. De Scotland Rally brengt je van de kliffen van Dover naar het mystieke Schotland. Een adembenemende route over kronkelwegen tussen de Britse vlakten. Deze spectaculaire rally doorkruist bekende natuurreservaten als Brecon Beacons, Snowdonia, Loch Lomond, Ben Nevis, Isle of Skye, Inverness en Loch Ness.

Lees verder  

Wel of niet; een dagtour Schotse Hooglanden?!

Het magische landschap in het hoge noorden. Tenminste, het hoge noorden voor ons dan. De Schotse Hooglanden, bekend van de Schotse Hooglanders, en van het meer van Loch Ness. Wat eigenlijk een beetje dubbelop is omdat ‘Loch’ natuurlijk gewoon het schotse woord is voor ‘meer’. Ook zijn de Schotse Hooglanden het toneel van veel filmlocaties. Zoals Skyfall en Harry Potter. Een bezoek aan dit oogverblindend mooie landschap kan op veel manieren. Je kunt er doorheen cruisen in een huurauto of op een motor. Er wordt ook veel gehiked of je kunt een georganiseerde tour boeken. Deze tours vertrekken veelal vanuit de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Maar zijn deze dagtours de moeite waard en wat zijn de verschillen tussen de vele aanbieders?

Lees verder  

Islay – stoere whisky en ruige natuur

Islay is een eiland langs de westkust van Schotland, dat samen met het naastgelegen onherbergzame Jura behoort tot de zuidelijkste van de Binnen-Hebriden. De belangrijkste reden om er naar toe te gaan zijn de acht whiskystokerijen. De Islay whisky’s hebben vanwege hun unieke karakter een aparte status binnen de Schotse whisky’s gekregen. Het mooie is dat je ze allemaal in …

Lees verder  

Papegaaiduikers spotten in Schotland

Isle of May Vanuit Edinburgh nemen we de auto richting het kustdorpje Kirkcaldy. Een idyllisch ogend dorpje dat op een klein uur rijden van Edinburgh ligt, aan de oostkust van Schotland. Daar nemen we de ferry van ‘Pleasure Cruises’ die ons voor £25 naar het ‘Isle of May’ brengt. Het May eiland ligt in de Firth of Forth en is …

Lees verder  

Be active in Schotland!

Wij hebben de perfecte ‘Getaway’ voor je: Schotland! Een prachtig land vol avonturen en onontdekte parels. Reis mee met ons….& BE ACTIVE! Paardrijden op het strand, hiken rondom Loch Lomond, ga paragliden en stap in een kajak!

Lees verder