Letland

Letland staat nog hoog op het lijstje van de minst bezochte Europese landen. Alle drie de Baltische Staten zijn echter bezig met een inhaalslag. De Oostzeelanden worden om die reden ook wel “de Baltische Tijgers” genoemd. Letland heeft een roerig verleden, getuige de vele oude kastelen en kerken. Letland heeft ook een lange kustlijn, veel ongerepte natuur en de breedste waterval van Europa, de Ventas Rumba.

Letland is een prachtig land waar alles draait om de pure natuur. Dit zie je niet alleen terug in de mooie meren en bossen, maar ook in het eten. De Letse keuken zit dan ook, net als het land zelf, vol verrassingen!

Riga

De hoofdstad van Letland is eigenlijk alles wat je er niet van verwacht. Trendy, kleurrijk en zonnig. Riga is met nog geen miljoen inwoners de grootste stad van de Baltische Staten. De belangrijkste bezienswaardigheden vind je in de oude binnenstad, zoals de centrale markt achter het busstation, het Huis van de Zwartkoppen, de Petrikerk, de imposante Dom, het Stadhuis, het Vrijheidsmonument, het Slot van Riga, de Universiteit van Letland en de radio- en tv-toren van Riga, een van de meest karakteristieke gebouwen van Riga. Met haar mooie musea en prachtige operagebouw bewijst Riga ook cultuur hoog in het vaandel te dragen. De stad bruist van het leven en doet qua uitgaansleven niet onder voor een modale westerse stad. Bijkomend voordeel is dat de stad nog niet zo bekend is als reisbestemming, en daardoor goed betaalbaar.

Jurmela

In ongeveer 15 minuten zit je van het centrum van Riga met een taxi, bus of de trein in Jurmela, het Renesse van Letland. In de zomer is de Baltische Zee opmerkelijk warm en aangenaam om in te zwemmen.

Gauja National Park

In het eerste nationaal park van Letland staat de rivier de Gauja centraal. Het park heeft mooie kliffen en rotswanden van zandsteen, soms compleet met grotten en gangenstelsels. In de grotten wonen bijna alle vleermuissoorten die er in Letland zijn. De vaak vervallen kastelen getuigen van een lange historie. Je kan er onder meer goed mountainbiken, of kanotochten over de Gauja maken. Het vriendelijke stadje Sigulda is een goed uitganspunt voor een bezoek aan het park.

Dionne

Plekken in Letland

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

De schatten van Letland

Wil je meer van Letland zien dan alleen Riga? Snappen we! Dit middelste land van de drie Baltische staten heeft een rijke historie, gezellige stadjes, mooie kastelen, fijne stranden en heerlijk eten. Maar de echte schatten van Letland? Dat zijn de ongerepte natuur en unieke tradities! Ontdek Letland vanuit Riga Al heb je maar twee of drie dagen in Riga, …

Lees verder  

Riga: ultieme najaarsbestemming

Naar Riga vlieg je vanaf Schiphol met Air Baltic, maar je kunt ook vertrekken vanaf Eindhoven met Wizz Air. De twee uur durende vlucht is aanzienlijk korter dan wanneer je per auto of trein via Berlijn, Warschau en Kaunas naar Letland reist. In vogelvlucht is het dan ook maar 1.300 kilometer, wat betekent dat Riga dichterbij ligt dan bijvoorbeeld Madrid. …

Lees verder  

Een roadtrip door de Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen

Klaipeda en de Koerse strandwal Vanuit Kiel in Duitsland vertrekt de kortste verbinding met de Baltische staten: een veerboot naar de Litouwse havenstad Klaipeda. Deze stad heette ooit Memel nadat de kruisvaarders het gebied langs de kust innamen en een kasteel -Memelburg- stichtten. Op enkele korte perioden na bleef de stad tot het begin van de 20e eeuw Duits. Je …

Lees verder  

Riga | De Baltische drie-eenheid

Ik vraag mij oprecht af hoeveel mensen er weten waar de Baltische Staten liggen en ook hoeveel Nederlanders daar geweest zijn. Maar wist je dat Riga dé upcoming studentenstad van Europa is. Dit betekent veel terrasjes, barretjes, restaurantjes en hippe spots; de plek om een weekend te spenderen!

Lees verder