Oostenrijk

Oostenrijk doet je denken aan de Alpen en de Donau, hiken en skiën en heerlijke kaas en schnapps! Een land waar elk seizoen iets te beleven is. De actieve toerist gaat er in de zomer bergwandelen, klimmen of fietsen en in de winter piste hoppen in één van de vele skigebieden. Ook minder actieve toeristen houden van Oostenrijk, bijvoorbeeld op een camping aan de Donau.

Oostenrijk, officieel Republiek Oostenrijk, is een bergachtig land verstopt in het midden van Europa tussen maar liefst acht andere landen: Zwitserland, Italië, Duitsland, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Liechtenstein. Het land is twee keer zo groot als ons landje en door de hoge bergtoppen is slechts een derde bewoonbaar. Een flink bergachtig Alpengebied dus!

De hoofdstad is Wenen en is meteen de grootste stad. Andere grote steden zijn Graz, Linz, Salzburg en Wenen. Oostenrijk is een populair en sneeuwzeker wintersportgebied. De bekendste regio’s zijn Tirol, Karinthië en het Salzburgerland.

alpbachtal

Op ongeveer 1,5 uur rijafstand ten zuiden van München liggen Wildschönau en Alpbachtal, twee aan elkaar grenzende gebieden, die in 2001 hebben besloten hun gebieden te koppelen onder de naam Sikjuwel

Flora en Fauna

De Alpen hebben een tiental bergtoppen boven de 3500 meter. De hoogste top is Grossglockner, gelegen op de grens van Karinthië en Tirol, en is 3.798 meter hoog. Met 38% bos is Oostenrijk één van de bosrijkste landen van Europa. In deze berg- en bosrijke omgeving tref je veel wild, zoals herten, vossen, dassen, marters, hazen en fazanten. In het zuidelijke gedeelte van Oostenrijk is sinds enkele jaren weer een berenpopulatie. Om berg en bos nog redelijk toegankelijk te maken zijn er op diverse plekken berghutten geplaatst. Je kunt dan bijvoorbeeld wandelend een huttentocht maken om hoger gelegen gebieden te verkennen.

Waar hoge bergen zijn, is water. De belangrijkste rivier die door Oostenrijk stroomt is de Donau. De Donau heeft een totale lengte van 2.860 km, waarvan er ongeveer 450 km door Oostenrijk stroomt. Het land telt ongeveer 90 meren. Vooral in het gebied de Traun zijn veel meren met onder andere de Attersee, het grootste Alpenmeer van Oostenrijk.

Idyllisch en rustiek is het typische Alpenlandschap. — bij Museum Tiroler Bauernhöfe.

Idyllisch en rustiek is het typische Alpenlandschap

Reisinformatie

Het Alpenland is met de auto te bereiken in ongeveer 10 uur. Je moet dan wel in het bezit zijn van een Autobahnvignet, een soort autobelasting voor de snelwegen in Oostenrijk. De vignetplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kg. Het vignet voor Oostenrijk is sinds december 2017 digitaal en kun je handig vooraf online aanschaffen. Plakken en krabben van het klevende vignet is daarmee verleden tijd. Voertuigen zwaarder dan 3.500 kg, moeten in het bezit zijn van een GO-box. De GO-box is verkrijgbaar bij de grens.

Een andere optie is per vliegtuig naar één van de grotere steden vliegen (goedkope vliegtickets via de bekende vliegmaatschappijen). Vervolgens met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld per trein door Oostenrijk reizen is een prima optie. Kijk voor meer informatie hierover op de Oostenrijkse Spoorwegensite. Treinkaartjes zijn niet goedkoop, maar je kunt de kaartjes vaak voor meerdere trajecten gebruiken, plus ze zijn langer geldig. Algemene informatie over Oostenrijk vind je hier.

Luchthaven Innsbruck, Oostenrijk

Wie ooit over de besneeuwde bergen naar Innsbruck is gevlogen, zal deze belevenis niet snel vergeten

Geschiedenis

De oudste gevonden rotstekeningen als nagelaten mensensporen dateren van circa 20.000 jaar geleden. Vanaf 1000 voor Christus vestigden zich Illyriërs en Kelten, de Illyrisch-Keltische periode, welke bekend staat om de eerste ijzerbewerking. In de eerste eeuw vóór Christus werd het gebied over genomen door de Romeinen, die hun oog hadden op de Donau. Ze legden wegen aan en stichtten grensposten en handelsnederzettingen. Een van die grensposten heette Vindobona, de huidige hoofdstad Wenen. Na de vijfde eeuw ging het West-Romeinse Rijk ten onder en Hunnen, Oostgoten, Longobarden en andere Germaanse stammen drongen het land binnen. In de eeuwen daarna werd er verschillende malen gestreden om Oostenrijk. De Hongaren verloren van de Babenbergers en toen de laatste van dit geslacht sneuvelde volgde er een eeuwenlange opvolging van Habsburgse vorsten. Pas in 1867 kwam een monarchie tot stand tussen Oostenrijk en Hongarije.

Ook in de Eerste Wereldoorlog wilde Hitler, geboren in Oostenrijk, de macht hier overnemen maar dit werd mede door Italië voorkomen. Een nieuwe poging in de Tweede Wereldoorlog zorgde voor veel verdwijningen in Oostenrijk en Joden werden naar kampen gebracht. Na de oorlog werd Oostenrijk bezet door de Russen, Fransen, Engelsen en Amerikanen. In mei 1955 werd Oostenrijk weer een zelfstandig en vrij land.

Fohlenhof Ebbs - Haflinger stoeterij

Een rondje tussen zoveel van deze toch vriendelijke Haflingers, die vrij rondlopen op de alpenweiden, is zeker een zomers hoogtepunt

Skijuwel Oostenrijk

Een weekje wintersport betekent voor veel mensen een week lang skiën of snowboarden

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Plekken in Oostenrijk

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Rent a Smile met Sunny Cars

Het complete plaatje Het klopt dat wij via Sunny Cars een perskorting hebben gekregen op de huur van de auto. Maar dat zegt niets over onze eigen ervaringen met Sunny Cars. We boeken namelijk zelf de auto en kunnen op deze manier de uitstekende dienstverlening ervaren. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat de all-in prijs zichtbaar is en …

Lees verder  

Duurzame zomeractiviteiten in het Stubaital

Ontdek het Stubaital te voet Eén van de beste en milieuvriendelijkste manieren om Stubai te ontdekken, is wandelend. De mooiste plekken, ook wel de natuurschatten van het Stubaital, zijn te bereiken zonder het beklimmen van steile rotswanden of het maken van veel hoogtemeters. De WildeWasserWeg brengt je langs verschillende vormen van water, zoals gletsjerijsvelden die fonkelen in de zon, diepblauwe …

Lees verder  

Wintersport in Stubai: verleng je wintersportseizoen

Voor vooral Oostenrijkse begrippen ligt het skigebied op de Stubaier gletsjer erg hoog, maar ook in het Schlick 2000-gebied kan je je tot en met Pasen vermaken in de sneeuw. Wintersport in Stubai betekent dus sneeuwzekerheid tot laat in én na het reguliere seizoen. We gaven je eerder al 10 redenen om te skiën in Oostenrijk. Waar wacht je nog …

Lees verder  

Ga op wintersport in het verrassende Graz en Steiermark

Met een sfeervolle historische binnenstad tegen een decor van majestueuze bergen is het Oostenrijkse Graz de perfecte bestemming om een stedentrip te combineren met wintersport in Stiermarken. Zo ontdek je enerzijds de schitterende architectuur en spannende kunstscene in de stad, terwijl je in de bergen het beste van de Oostenrijkse winter beleeft! En Stiermarken levert niet alleen topprestaties met zijn …

Lees verder