Georgië

Een klein en nog relatief onbekend Kaukasuslandje, diep verscholen op de uiterste grens van Europa: Georgië. Geteisterd door een roerig verleden weet Georgië echter de harten te stelen van iedere bezoeken dankzij een extreem gastvrije bevolking en een adembenemend mooie en afwisselende natuur. De hoogste tijd voor een bezoekje aan dit ultieme grensland dus!

Geografie en landschap

Georgië is een piepklein landje op het Euraziatische continent dat het ‘einde van Europa’ markeert. Het land is gelegen aan de Zwarte Zee en grenst verder aan grote broer en oude inlijver Rusland, Azerbaijan, Armenië en Turkije. De Georgische staat kent verder twee afscheidingsregio’s die zich onafhankelijk hebben verklaard: Zuid-Ossetië en Abchazië. Deze staten worden echter maar door een beperkt aantal andere (onerkende) staten erkend.

Georgië kent een zeer grote afwisseling in landschappen. Van de indrukwekkende Hoge Kaukasus in het noorden tot de gortdroge woestijnen op de grens met Azerbaijan in het zuiden en van de vriendschappelijke kustlijn in het westen tot de haast Toscaans aandoende wijnregio in het oosten. Deze afwisseling maakt dat Georgië een heerlijke vakantiebestemming is voor de reiziger die niet schroomt om van de gebaande paden af te treden, want gebaande paden zijn in dus oud Sovjetland nog maar weinig aanwezig.


David Gareja border azerbaijan

Bij David Gareja moet je haast wel de grens met Azerbaijan passeren om de eeuwenoude fresco’s te bewonderen

Bezienswaardigheden van Georgië

Juist die afwisseling in natuur en landschap zorgt ervoor dat de bezienswaardigheden in Georgië haast oneindig zijn! Toch zijn er echt enkele highlights die je echt niet over kunt slaan!

Bruisend Tbilisi

Deze stad heeft alles in zich om binnen enkele jaren uit te groeien tot een hippe stedentripbestemming: een prachtige oude stad, hippe barretjes, een groot opgeknapt nieuw centrum en een prachtige heuvelachtige omgeving. Tbilisi zal voor velen het start- of eindpunt van hun Georgiëreis vormen en dat is sowieso een heerlijk vooruitzicht!

Tbilisi Old Town

Tbilisi Old Town

Georgian Military Highway

Ook wel uitgeroepen tot één van de mooiste bergroutes wereldwijd en terecht. Een roadtrip vol hoogtepunten, van de geweldige Jvari Pass tot het oude Ananuri Fort en de onverwachte Sinter Springs! Auto huren en volop genieten van deze overweldigende autoroute dus!

Homestays

Buiten Tbilisi zijn de hotels ver te zoeken en je zult dan ook bijna altijd in guesthouses of homestays verblijven. Buiten het feit dat je hierdoor een geweldig inkijkje in het dagelijkse leven van de Georgiërs krijgt, zul je gegarandeerd ook volgestopt worden met heerlijk eten door de overweldigend lieve baboeshka’s. Laat het je smaken!

homestay

Ketino en haar familie bereiden een overheerlijk Georgisch avondmaal voor ons

Khachapuri eten

Dé snack van Georgië. Dit kaasbrood is onovertroffen en hoewel je er wel degelijk teveel van kunt eten, is het uiteindelijk toch altijd weer onweerstaanbaar. Probeer vooral de Archaruli-variant, waar het brood in de vorm van een gondel met een nog te stollen rauw ei wordt geserveerd!

Georgische wijnen proeven

Georgië zegt zelf hét land van de wijn te zijn, en eert deze oorsprong met een nog heerlijk levende wijnregio. Niets is zo fijn als een homestay boeken bij een familiewijngaard waar je gegarandeerd zult kunnen proeven van de overheerlijke wijnen die ze daar maken. Reserveer vast wat ruimte in je koffer…

georgian wines

De Georgische wijnen zijn net even anders, maar overheerlijk!

De hort op

Uiteindelijk is Georgië het meest interessant voor outdoorliefhebbers. De wandelschoenen aan en gaan! Van beroemde Tsminda Sameba kerk bovenop een berg tot de prachtige Trusovallei of de woestijnachtige omgeving van het David Gareja-klooster. Overal kun je geweldige (dag)tochten maken vol avontuur.

Klimaat en beste reistijd

Georgië kent veel verschillende klimaatzones dankzij de enorme hoogteverschillen in het kleine landje. Aan de kust kent het land een subtropisch klimaat en kent dus warme zomers en milde winters, terwijl de Kleine Kaukasus een steppeklimaat heeft. De Hoge Kaukasus heeft een hooggebergteklimaat en daar kan het in de winter dus flink bar en boos worden.

David Gareja reishonger

Het David Gareja klooster is één van de highlights van je Georgië trip

Om de barre kou en fikse hitte te ontlopen, kun je het beste in het voorjaar april-mei, of juist in het najaar (september-oktober) naar Georgië reizen. Het is echter ook in de zomer prima te bezoeken mits je bent voorbereid op fors wisselende temperaturen (snikheet Tbilisi en aangename bergen). De winter kan de wegen in Georgië wat minder goed begaanbaar maken, desalniettemin laat het wel weer een geheel andere kant van dit land zien en zal derhalve uitermate interessant zijn!

Geschiedenis en cultuur

Georgië kent een rijk geschiedenis en kent dankzij de ligging invloeden van zowel de Arabische en Perzische cultuur, als van de Mongoolse overheersing en het Russische Tsarenrijk. Een interessante smeltkroes van culturen dus. Toch heeft Georgië daar een geheel eigen draai aan weten te geven en kent bijvoorbeeld een geheel eigen schrift en taal die aan vrijwel geen andere taal gelieerd is.

De staat Georgië zoals we die kennen is pas ontstaan in 1990, waarvoor het lang onder de Russische invloedssfeer viel. Sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie is Georgië nog aan veel veranderingen onderhevig, te zien in de zich onafhankelijk verklarende staatjes en de immer bewegende grens met Rusland.

Zakagori fort Georgië

Vanaf het Zakagori Fort heb je zowel over Georgië als over het Zuid-Ossetische deel een prachtig uitzicht

Reisgids voor Georgië

Georgië is een land voor echte avonturiers. Hoewel het toerisme de laatste jaren aan het toenemen is, kun je hier nog echt de enige op bepaalde locaties zijn! het land is prima te bereizen met zowel openbaar vervoer (of mashrutka’s, gedeelde busjes) of met een huurauto. Let bij het huren van je auto wel op wat je plannen zijn, op enkele hoofdwegen na zijn bijna alle autowegen nog onverhard en ze kunnen soms ook flink steil zijn. Hoewel gewone auto’s ver kunnen komen, maak je het je jezelf heerlijk gemakkelijk met een 4X4.

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari, die op moment van schrijven ongeveer ⅓ van de euro doet. Pinnen en creditcardbetalingen zijn vrij gemakkelijk te doen door het hele land. Overnachtingen zijn het leukste bij een guesthouse, en vaak is dat ook de enige optie. Hoewel je vooraf kunt boeken, zijn er veel meer guesthouses te vinden zodra je ergens eenmaal bent aangekomen, dus ook op de bonnefooi reizen is wel degelijk mogelijk. Sterker nog, het zal alleen maar bijdragen aan het geweldige avontuur dat je sowieso zult ervaren tijdens je Georgiëreis! Ben je iets minder avontuurlijk, maar vind je het wel leuk om je reis direct samen met een local samen te stellen? Lela helpt je graag!

Georgia rental

Kies voor comfort en de mogelijkheid om écht overal te komen met je huurauto

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Praktische tips voor een Georgië rondreis

Kortom je wilt op reis naar Georgië. Maar hoe overtuig je je reisgeno(o)t(en) dat een Georgië rondreis een goed idee is? We vroegen het Local Hero Lela, reisspecialist Georgië en Armenië bij Local Hero Travel. Ze woont in Georgië en deelt haar tips. #1 Weg van de massa Georgië is heel geschikt voor wie graag zelf zijn plan trekt en …

Lees verder  

Tips voor autorijden in Oost-Europa

Voordat je de weg op gaat is het fijn om goed voorbereid te zijn. Waar moet je op letten bij het huren van een auto, wat kun je verwachten van de wegen, de bewegwijzering, de verlichting en je medeweggebruikers? Kun je wel vertrouwen op Google Maps? En hoe steek je sommige ‘moeilijke’ grenzen zoals die tussen Moldavië en Transnistrië eigenlijk …

Lees verder  

Oneindige schoonheid in de Georgische Trusovallei

Mocht je je in het noorden van Georgië bevinden, dan is een dagtocht door de Trusovallei een absolute must. Niet alleen is de wandeling an sich goed te doen – de vallei is lang doch vlak – maar ook geeft de enorme uitgestrektheid ervan een machtig mooi gevoel wat nauwelijks met woorden te omschrijven valt. Een beknopte geschiedenis van Truso …

Lees verder  

Georgische wijn uit Kakheti: verleidelijk lekker

Van de bedenkers moet je het leren… De Georgiërs wisten zelf natuurlijk al lang dat hun land de oudste wijntraditie wereldwijd had. Enige nadeel was dat dit altijd bij een ‘naar-verluidje’ bleef. Tot grote vreugde van het kleine Kaukasusland is daar vorig jaar verandering in gekomen, sinds Canadese archeologen de oudste wijnresten ooit hebben gevonden op enkele luttele kilometers van …

Lees verder  

Post-apocalyptisch niemandsland in Georgië

Na ruim een uur gereden te hebben door een post-apocalyptisch, kaalgeslagen niemandsland doemt er eindelijk een teken van leven op. Het enorme beeld van een stier – naar de functie ervan op deze locatie blijft het gissen – markeert het punt waar de wegen steeds minder ‘weg’ worden, de vervallen Sovjet-bebouwing verdwijnt en je enkel nog wat bandensporen door het droge, dorre maanlandschap moet volgen om maar te hopen dat je op je bestemming aankomt. Welkom bij Davit Gareja, de topattractie van Georgië!

Lees verder  

Georgië: onbekend, maar waanzinnig mooi

Georgië. Niet voor niets de bestemming van Wie is de Mol seizoen 2018. Een goede vriend nodigde mij uit hem er op te zoeken. Georgië heeft mij verrast! Een land vol mooie en vriendelijke mensen, geweldige natuur, beeldschone dorpjes, oude kloosters en heerlijk eten. Geniet van Ganisi, Tbilisi, Mtskheta en de wijn.

Lees verder