Australië

De meeste mensen kennen Australië als het land van de kangoeroes en koala’s, uitgestrekte surfstranden, en de krokodillenjager Steve Irwin, maar Australië heeft nog veel meer te bieden. Van tropische regenwouden tot droge woestijnen, van groene vlaktes tot hoge bergtoppen, in Australië vind je het allemaal.

Het Gemenebest Australië

Australië, officieel het Gemenebest Australië, is een land op het zuidelijk halfrond. Het ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Indonesië, Oost-Timor, en Papoea-Nieuw-Guinea. Met een oppervlakte van 7,741,220 km² is Australië het op vijf na grootste land ter wereld. Het is zo ontzettend groot dat Europa er bijna volledig in past. Het land is opgedeeld in zes staten en een aantal territoria. De zes staten zijn Western Australia, South Australia, Queensland, New South Wales, Victoria, en Tasmanië. Het merendeel van de 22,7 miljoen inwoners woont in of rondom de grote steden, zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, en Perth. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is niet Sydney maar Canberra de hoofdstad van Australië.

Sydney

Sydney

Geschiedenis

Meer dan 50 duizend jaar geleden kwamen de eerste mensen vanuit Zuidoost-Azië naar Australië. Zij worden de Aborigines genoemd (letterlijk: zij die hier vanaf het begin waren). Pas in de zeventiende eeuw werd het continent ‘ontdekt’ door Europeanen. In 1770 voer de Britse luitenant James Cook met het schip de Endeavour naar de oostkust van Australië. Hij noemde het New South Wales en claimde het gebied voor Groot-Brittannië. Vanwege het verlies van de koloniën in Noord-Amerika en een groot gebrek aan ruimte voor gevangenen besloot de Britse regering om strafkoloniën te stichten in Australië. Op 26 januari 1788 vestigde kapitein Arthur Philip de eerste strafkolonie in Port Jackson, in de buurt van het huidige Sydney. Op den duur ontstonden er zes koloniën, de voorlopers van de huidige Australische staten. Vanwege de goedkope prijs van land en de vondst van goud besloten ook vrije burgers om naar Australië te emigreren. Op 1 januari 1901 werden de Britse gebieden in Australië samengevoegd tot een federatie en werd de Commonwealth of Australia uitgeroepen.


Australië nu

Voor een reis naar Australië heb je een paspoort nodig dat nog minimaal een half jaar na terugkomst in Nederland geldig is. Tevens heb je voor vertrek een toeristenvisum nodig, want het is niet mogelijk deze pas bij aankomst in Australië aan te vragen. Het toeristenvisum is één jaar geldig vanaf de uitgiftedatum, en je mag dan meerdere malen -maximaal 90 dagen per keer- het land in reizen binnen deze periode. Je kunt het visum direct aanvragen bij de Australische overheid. Wanneer je het visum Australië liever in het Nederlands aanvraagt, kun je kiezen voor een Nederlandse bemiddelaar.

Eerder schreven we al een artikel met alles wat je moet weten over visa voor Australië.

Plekken in Australië

Lees Meer  

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Australië opent de grenzen!

De internationale grenzen van het land gingen pas half december open voor niet-burgers. Australiërs en enkele andere bezoekers, die met een Sponsor Visum, een Studenten Visum en een Working Holiday Visum, mochten eind vorig jaar terugkeren, maar de meeste buitenlandse reizigers moesten wachten. Vanaf 21 februari 2022, na bijna twee jaar gesloten grenzen, mogen ook gevaccineerde bezoekers met een toeristenvisum …

Lees verder  

Australië: adembenemend mooi

Prachtige natuurlandschappen Als je eenmaal besloten hebt om Down Under te gaan backpacken, dan kun je niet om de prachtige nationale parken heen die je in Australië vindt. Met meer dan 500 opties, is dit prachtige land een waar natuurwonder te noemen. En al die verschillende nationale parken hebben elk een ander landschap. Ze hebben echter één dingen gemeen: hun …

Lees verder  

Tasmanië: een ander Australië

Tasmanië is een eiland met voor elk wat wils. Het is een eiland dat in veel opzichten anders is dan het vasteland van Australië, een eiland waar je tot rust kan komen en waarvan je de geschiedenisverhalen niet snel meer zal vergeten.

Lees verder  

Boreang Campground

Overnachten op een afgelegen kampeerplaats Uiteindelijk rijden we de richting uit waar de lichten vandaan komen. Wat zullen we aantreffen? We hebben op deze route tot zover al heel vaak benoemd dat we waarschijnlijk niemand zullen tegenkomen, het tegendeel wordt bewezen. Susan springt uit het busje en loopt richting de twee oude mannen die diep in het bos aan het …

Lees verder