Auto huren: 10 belangrijke tips

De zomervakantie is begonnen en dat betekent dat veel mensen weer op reis gaan. Waar ga jij naartoe deze zomer? Vlieg je naar een verre bestemming of blijf je in Nederland of Europa? Dan kan het huren van een auto handig zijn. We hebben de tien belangrijkste tips op een rijtje gezet waar je op moet letten bij een huurauto.

#1 Lees het huurcontract

Het klinkt vanzelfsprekend maar vaak wordt het contract van de huurauto niet doorgenomen. Maar het is belangrijk dat je weet wat je huurt, wat je betaalt en wat de aanvullende voorwaarden zijn. Maar ook welke verzekeringen inclusief zijn en welke niet, of je landsgrenzen mag passeren en of je ongelimiteerd kilometers mag rijden (zonder extra kosten). Bij de meeste verhuurders mag je een onbeperkte hoeveelheid kilometers maken, maar dat is niet altijd zo. Let hier ook op bij het boeken van je huurauto.

Auto huren buitenland

#2 Check online het verhuurbedrijf

Zoek online naar reviews over het betreffende verhuurbedrijf. Zijn er alleen maar negatieve reacties, ga dan op zoek naar een ander.

#3 Huur vanuit Nederland

Een auto huren in het buitenland is vaak goedkoper, maar de taal kan een barrière vormen voor het maken van duidelijke afspraken. Het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt bij het uitzoeken van een verhuurbedrijf. Het voordeel van internationale autoverhuurders is dat je de auto vooraf in Nederland kunt boeken via een Nederlandse website. Zo heb je alle tijd om de voorwaarden rustig en zorgvuldig door te lezen.

Huur je auto bijvoorbeeld via onze partner Auto Europe. Dit is een autoverhuurvergelijker die nauw samenwerkt met diverse bekende verhuurbedrijven. Zo kunnen ze huurauto’s aanbieden op 24.000 locaties in 180 landen en tover je in een paar klikken de beste deal op je scherm. Bovendien kun je op hun site veel informatie vinden over het rijden met een huurauto, de belangrijkste verkeersregels ter plaatse en tips voor roadtrips door veel Europese landen.

Gebruik Google maps tijdens auto rijden

#4 Duur navigatiesysteem of app?

Een navigatiesysteem huren? Niet doen. Je kan dan nog veel beter ter plekke je eigen navigatiesysteem kopen of je eigen TOMTOM meenemen. Als je hem meeneemt van thuis, controleer dan of het land van bestemming in het landenpakket zit. Anders kan je ook nog een navigatie-app als Maps.me op je smartphone installeren. Offline navigeren kost je namelijk geen data, mits je van tevoren de juiste kaart geïnstalleerd hebt. Denk ook aan een autolader voor je telefoon, want anders is tien bochten voor je je bestemming bereikt je telefoonaccu leeg.

Neem geen navigatiesysteem bij het huren van de auto! Die zijn namelijk zo duur, dat je aan het eind van je huurperiode het navigatiesysteem al meer dan eens hebt afbetaald.

#5 Kies niet per definitie de goedkoopste auto

Een budget auto huren is fijn, maar niet altijd even zuinig als je bijvoorbeeld door de bergen rijdt. Of nog erger: op onverharde wegen. Een sterkere motor weet beter raad met meer passagiers en bagage: de motor van de auto hoeft dan namelijk niet constant tot het uiterste gedreven te worden, wat resulteert tot zuiniger rijden. Daarnaast heb je met een grotere auto ook meer ‘leefruimte’ voor jezelf, je passagier(s) en bagage.

#6 Zelf aftanken!

Vele autoverhuurmaatschappijen werken met de full/empty regeling; met volle tank wegrijden en met ‘lege’ tank inleveren. Dat klinkt heel verleidelijk om je auto leeg in te leveren bij de verhuurder, maar in vrijwel alle gevallen betaal je veel geld dat zij jouw tank gaan vullen. Vaak moet je te hoge kosten van tevoren neerleggen voor brandstof- en servicekosten. Een aantal verhuurbedrijven werken met de zogenaamde full/full regeling. Het verschil: je levert zelf de auto met volle tank af en zo betaal je precies de brandstof die je gebruikt.

autohuur brandstofregeling

#7 Gebruik je creditcard

Veel verhuurders vragen om creditcardgegevens bij het huren van een auto. De creditcard is een waarborg voor de verhuurder als er schade ontstaat, als er verkeersboetes binnenkomen, de eventuele borg en het eigen risico.

Let op: prepaid creditcards worden voor huurauto’s nagenoeg nergens geaccepteerd.

#8 Controleer op beschadigingen

Bekijk voordat je vertrekt of er geen beschadigingen aan de huurauto zijn gekomen. Laat aanwezige beschadigingen in het contract opnemen. Zo voorkom je dat je achteraf wordt aangesproken op schade die je niet veroorzaakt hebt. Ook is het handig foto’s van de auto te maken, zeker als je (kleine) beschadigingen ziet. Doe dit nogmaals als je de auto weer inlevert. Niets is vervelender om eenmaal thuis een gepeperde rekening te krijgen.

#9 Huur in een stad, niet op de luchthaven

Uit onderzoek blijkt dat het zo maar eens 20% duurder kan zijn om een auto te huren bij één van de verhuurbedrijven op het vliegveld, in vergelijking met andere locaties. Meestal hebben de autoverhuurders meerdere vestigingen -naast een vestiging op de luchthaven- zeker als het om grote steden gaat. Kijk dus eens of het niet goedkoper is om je auto ergens in een buitenwijk of in het centrum van een stad te huren, en neem vervolgens een taxi of Uber naar je bestemming. Zo kun je gelijk een dagje die ene stad verkennen, voordat je aan je roadtrip begint. Online autoverhuur prijzen vergelijken kan geen kwaad!

huurauto zomervakantie

#10 Auto huren op reis? Verzeker jezelf!

Last but not least: verzeker jezelf! De kans is klein dat er iets naars gebeurt zoals een ongeluk of diefstal, maar het geeft mij een veel fijner gevoel als je weet dat je goed verzekerd bent. Ga je een auto huren in het buitenland, dan is het hebben van de juiste verzekeringen voor je huurauto een must. Check daarnaast ook even hoe hoog het eigen risico is, het liefst is deze zo laag mogelijk zodat je bij schade aan je huurauto niet te maken krijgt met een flink eigen risico.

Heb jij ervaring met een auto huren op reis? Wat vond je ervan en wat zijn jouw tips voor een auto huren op reis?

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>