Slovenië

Als je eens rondvraagt bij je vrienden en familie, zal je al snel zien dat Slovenië een vreemde plaats inneemt in de geest van reizigers. Ofwel ben je er al geweest en hou je er zielsveel van, ofwel heb je er van gehoord, maar heb je weinig interesse om het eens te bezoeken.

Top Tip: Slovenië!

Wie er al is geweest, zal volmondig akkoord gaan als ik zeg dat Slovenië een verborgen parel is. Het land zet de laatste jaren meer en meer in op toerisme, maar lijkt moeilijk van de grond te komen. Maar weinig mensen kunnen zijn waarde inschatten.

Toch, en dat zeg ik met het hart van een reiziger die zielsveel houdt van Slovenië, is het land een absolute must voor wie Europa beter wil leren kennen. Nieuwsgierig? Ik zet mijn top tips op een rijtje.

Geschiedenis

Het land Slovenië is nog piepjong: amper 25 jaar oud. Maar de regio speelt al eeuwenlang een sterke rol in de geschiedenis. Als onderdeel van Oostenrijk, Joegoslavië en zelfs als achterland van Triest werd Slovenië doorheen de eeuwen onderworpen aan verschillende culturele invloeden. En dat voel je wanneer je door het land reist.

Hoewel je de sporen van de geschiedenis overal zal zien, is het partizanen oorlogsziekenhuis Franja volgens mij het meest interessantste om te bezoeken. Dit geïmproviseerde ziekenhuis bevindt zich in een kloof met een snelstromende rivier. De hutten, die dienst deden als ziekenzalen, operatieruimtes en keukens, werden op palen boven het water gebouwd en waren enkel te voet te bereiken. Ook nu nog kan je er enkel te voet heen, al zijn er enkele trappen gebouwd zodat je niet meer door de watervallen hoeft te waden.

Partizanen hospitaal Franja, Slovenië

Het partizanen hospitaal Franja werd gebouwd boven een rivier in een kloof

Natuur

Als er één iets waar Slovenië op bekend staat, is het wel zijn natuur. Dichte bossen, grotten en tientallen meren. Denk aan het meer van Bled, of Bohinj, waar iedereen al wel eens van heeft gehoord. Maar hoewel die meren natuurlijk beeldschoon zijn, hou ik het meeste van de verdwijnende meren.

Verdwijnende meren? Ja, deze meren ontstaan enkel wanneer de kalkbodem van het Karstplateau vollopen met regenwater. Zo vol, dat het water aan het oppervlakte verschijnt als een meer. Het is dus moeilijk om te voorspellen of de meren zichtbaar zullen zijn wanneer je ze bezoekt, of hoe groot ze zullen zijn. Heerlijk, toch?

Meer van Bled

Het bekende meer van Bled

Een absolute aanrader is de waterval Savica. Deze waterval is niet gemakkelijk te bereiken, je moet er een stukje voor wandelen. Maar wat een pracht!

Bezoek je de bergen, heb je trouwens kans om beren of wolven te zien. Schuwe dieren, al hoor ik regelmatig dat de beren stilaan nieuwsgierig beginnen te worden naar wat dorpelingen in de avond in die lekker ruikende vuilnisbakken gooien. Hoor je de vuilbakken kletteren, loop dan maar voorzichtig de andere kant op!

Wijn en Olijven

Door zijn deels mediterraans en deels bergklimaat heeft Slovenië een meest bijzonder klimaat voor het kweken van wijndruiven. De wijn in Slovenië is dus ook apart. Bezoek zeker de regio Brda, waar de wijngaarden de groene heuvels sieren en waar je bij grote wijnhuizen kan gaan proeven.

Reis je dichter naar de kust, naar het Sloveense Istria, worden de wijngaarden vervangen door olijfgaarden. Deze lage bomen met hun karakteristieke groengrijze blaadjes groeien er bijzonder goed. Vele kleine en grote boeren produceren er olijven, die ingemaakt worden of tot heerlijke olijfolie verwerkt worden. Een aanrader!

Maar het blijft niet enkel bij wijn en olijven. Jonge Slovenen zijn vaak erg creatief en gaan op verschillende plaatsen aan de slag met wat hun land hen biedt. Denk aan jonge koks, en jonge boeren, die bijzondere dingen kweken en koken, zoals pompoenpitolie. Lékker!

Meer weten? Of ben je al je reis naar Slovenië aan het plannen? Check even deze website.

Meer van Bohinj

Het prachtige meer van Bohinj

Lotte

Artikelen

Lees Meer  

5x bijzonder overnachten in Slovenië

De uitgestrekte bossen, ruige bergen en heldere rivieren maken Slovenië een fijne bestemming voor natuurliefhebbers. Verspreid door het land liggen accommodaties die de perfecte mix tussen natuur en luxe bieden. Van luxe suites met panoramisch uitzicht op de Julische Alpen, tot houten huisjes tussen de boomtoppen.

Lees verder  

Slovenië schrapt alle inreisbeperkingen

Op 21 februari 2022 werd Slovenië het derde EU-land en het vijfde land ter wereld dat alle grensregels en de meeste van hun interne restricties opheft. Slovenië voegt zich daarmee bij een groeiende lijst van landen die alle inreisregels schrappen, zoals Noorwegen, Mexico en El Salvador. Ook Zweden schafte de coronapas eerder al af, maar enkel voor reizigers uit de Europese Unie.

Lees verder  

Familiepret in Slovenië

In Midden-Europa ligt een groen pareltje, Slovenië genaamd. Met een kleine oppervlakte, maar grote diversiteit steelt het land ieder jaar meer Nederlandse harten. Door een keur aan vakantieparken met of zonder indrukwekkende zwemparadijzen is het de perfecte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen.

Lees verder  

Slovenië: groen en veilig

Slovenië is een van onze favoriete vakantielanden op rijafstand van Nederland. Hoewel het land nog kleiner is dan Nederland, heeft het veel te bieden. Geweldige natuur, gezellige steden, mooie bezienswaardigheden en veel activiteiten. Slovenië mag zich dan ook verheugen op een enorme populariteit van Nederlandse bezoekers. Wij stellen Maša Puklavec, Global PR Manager bij het Slovenian Tourist Board, een aantal …

Lees verder  

Glamping in Slovenië

Off we go! Op naar de top sights en de verborgen schoonheden van Slovenië. Het belooft een reis vol toffe activiteiten en gastronomische geneugten te worden. En daarbij slapen we ook nog eens op een paar geweldige glamping in Slovenië, waar je je eigen Zen momnet creëert. Ga je mee?

Lees verder