Klein maar fijn, dat is wat Belize is. Het land kent een oppervlak vergelijkbaar met de helft van Nederland, maar heeft een diversiteit aan natuur die ongekend is en waar de bevolking ook nog eens enorm zuinig op is. De hoogste tijd dus om dit prachtige ongerepte landje beter te gaan verkennen!

Geografie en landschap

Belize is gelegen in Midden-Amerika en grenst aan Mexico en Guatemala, en is gelegen aan de Caribische Zee. Hoewel het land erg vlak is, kent het wel een enorme afwisseling aan natuur. In het midden ligt een (klein) gebergte, het Mayagebergte, waar ook de hoogste top van Belize zich bevindt met 1.124 meter. Rondom het gebergte bevinden zich tropische regenwouden en in het noorden en zuiden zijn meer moerasgebieden te vinden, die ook worden gekenmerkt door de enorme mangrovebossen.

Voor de kust bevinden zich vele koraaleilandjes, de Cayes. Belize kent na Australië het grootste barrierreef ter wereld en is derhalve ook een zeer geliefde locatie voor duikers en snorkelaars.

shark ray alley

Snorkelen met haaien en pijlstaartroggen: check!

Bezienswaardigheden

Belize is wellicht het meest bekend geworden dankzij het beroemde ‘Blue Hole’ dat voor de kust ligt. Deze enorme onderwaterceynote is een wonderlijk gezicht vanuit de lucht en ook een geliefde spot om te duiken, al zijn er in de omgeving wel duikplekken die meer te bieden hebben qua bezienswaardigheden. Belize heeft echter ook nog vele andere highlights om te bezoeken!

Zeekoeien!

In Belize komen deze machtige dieren nog voor en dat is werkelijk een prachtig gezicht. Ze zijn niet op heel veel plekken meer te spotten en gelukkig worden ze ook steeds beter beschermd – ook tegen overdadig toerisme. Go Belize!

Lamanai

Misschien is Lamanai wel de mooiste Mayaruïne in de regio te noemen. Deze enorme ‘stad’ is maar voor een heel klein deel opgegraven, maar het is werkelijk prachtig gelegen. Alleen bereikbaar per boot na een uurtje varen door de mangrove- en moeraslanden. Beste is misschien nog wel dat het daardoor ook relatief rustig is bij de ruïnes en je dus in alle rust ervan kunt genieten.

Maya lamanai belize

De Mayaruïnes van Lamanai zijn een van de hoogtepunten van Belize

Jungletochten

Jungle is hier nog echt jungle. Geen aangelegde paden, geen houten vlonders om over te lopen, maar gewoon op pad met gids die een machete hanteert om enigszins een pad te creëren. Zo leer je nog eens wat!

De Cayes

Een bezoek aan Belize is niet compleet zonder een van de Cayes bezocht te hebben. Ronkende golfkarretjes voeren de hoofdmoot hier op straat en de paradijselijke stranden zijn overweldigend. Azuurblauwe zee, hagelwit strand, wuivende palmbomen en overweldigende snorkelparadijsjes (wat dacht je van snorkelen met zusterhaaien en pijlstaartroggen?

Ambergris Caye

Het kleurrijke straatleven van Ambergris Caye

Klimaat en beste reistijd

Belize kent een tropisch klimaat en het gehele jaar schommelt de temperatuur zo rond de 30 graden. Het grootste verschil zit hem gedurende het jaar in de luchtvochtigheid. Van juni tot en met november is het orkaanseizoen. De ligging van Belize aan de Golf van Honduras maakt Belize relatief kwetsbaar voor orkanen, al wijken ze ook nog wel vaak op het laatste moment af richting het noorden. De droge periode loopt van december tot en met mei. Dit is meteen ook de beste reistijd, omdat het risico op regenval en orkanen laag is en de luchtvochtigheid niet al te extreem.

Geschiedenis en cultuur

Belize is onderdeel van de Britse Commonwealth en kent als staatshoofd dan ook Koningin Elizabeth. Lang geleden kende Belize een rijke Mayacultuur met vele verschillende Mayavolken die het land bewoonden. De komst van de Spanjaarden veranderde dit en vanaf 1860 werd Belize een Britse kolonie onder de naam Brits Honduras. In 1981 werd Belize onafhankelijk van Groot-Brittannië en is nu nog enkel via de Commonwealth aan de UK verbonden.

De vele verschillende invloeden zijn ook goed te merken in het dagelijkse straatleven in Belize. Het land wordt nog steeds bewoond door drie verschillende Mayavolken, maar ook Garifuna indianen, Spanjaarden, Mennonieten, Britten en Creolen vormen een groot deel van de bevolking. Deze smeltkroes aan culturen proef je ook zeker terug in de Beliziaanse keuken!

Monkey business

Monkey Business op weg naar Lamanai

Reisgids voor Belize

Belize is een land dat nog vrij vaak wordt overgeslagen als reisbestemming in Midden-Amerika, maar dat is zeker niet terecht. De variëteit aan landschap en cultuur maken het een enorm interessant land om te bezoeken en ondanks het geringe oppervlak ben je er zo meer dan een week zoet!

Het land is relatief goed te bereizen. Er gaan vrij veel (chicken)bussen tussen de dorpen en steden en de kosten hiervan zijn laag. Zodra je echter een taxi of wat sneller vervoer wilt regelen, stijgen de kosten snel. Benzine is relatief duur, dus een auto huren is niet per definitie een goedkope optie. Reis je wat grotere afstanden of bezoek je de Cayes, dan zijn binnenlandse vluchten zoals aangeboden door TropicAir een goede optie. De kosten zijn relatief laag en het is al een prachtige activiteit op zich omdat de vliegtuigjes klein zijn en laag vliegen.

tropicair belize

De vluchten van TropicAir zijn niet alleen handig, maar ook erg leuk!

Overnachtingen wisselen sterk in prijs, in de grotere plaatsen zijn voldoende budgetopties te vinden, maar zodra je daar iets buiten gaat zijn de mogelijkheden beperkt. Liefhebbers van bijvoorbeeld unieke jungle lodges kunnen daarentegen volop genieten, want Belize heeft een grote hoeveelheid aan geweldige, unieke accommodaties te bieden. Vind je het fijn om je reis met hulp van een local samen te stellen? Veronique staat voor je klaar met tips en advies.

De munteenheid is de Beliziaanse dollar, deze is ongeveer de helft van een US dollar waard. Door het gehele land worden US dollars echter ook geaccepteerd.

Veiligheid is in Belize, net als in heel Centraal-Amerika, altijd een aandachtspunt. Het is raadzaam om altijd alert te zijn en niet ‘s avonds laat alleen over straat te lopen. Op de Cayes werd door de lokale bevolking expliciet benadrukt in het donker het strand te mijden, evenals om dan gewoon een taxi naar het hotel te nemen in plaats van het stuk te lopen – iets wat overdag wel gewoon zeer veilig was. Op het vasteland zit je al snel in hele kleine dorpjes en hoewel je daar absoluut ene bezienswaardigheid zult zijn, hebben wij daar als alleenreizende vrouwen weinig last van gehad. Zeker in de jungle zit je al snel in the middle of nowhere en dien je je meer zorgen te maken over omvallende bomen dan om lastiggevallen te worden op straat. Over het algemeen wordt wel aangeraden om Belize City te mijden als bestemming, omdat de criminaliteit daar relatief hoog is. Je merkt ook al snel dat de vibe in deze stad compleet anders is dan daarbuiten, dus als je niet niet per se hoeft te zijn, is de stad vermijden inderdaad een prima besluit. Buiten de stad valt het echter enorm mee en het is zeker geen reden om je ervan te laten weerhouden om Belize een bezoek te brengen, want er staat teveel moois tegenover!

Ambergris Caye Belize

De hagelwitte stranden doen paradijslijk aan

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Informatie

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Belize met kinderen

Belize is heel geschikt voor een rondreis met (jonge) kinderen. Laat je verrassen door deze top 10 Belize met kinderen en ontdek waarom Belize ideaal is voor het hele gezin!

Lees verder  

Rondreis Belize – de highlights

Belize is een ongelooflijke bestemming. En wonderwel nog niet platgelopen door toeristen. De diversiteit van het kleine landje is enorm, waardoor een rondreis Belize echt een aanrader is! Hierbij de highlights van een rondreis door Belize! Maak je klaar om te ontdekken wat Belize allemaal te bieden heeft!

Lees verder  

Belize in 25 foto’s

Een reis door Belize is een reis langs eeuwenoude Maya-tempels, spannende jungle gebieden vol indrukwekkende dieren en tropische eilanden met heel veel mooie stranden. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, delen wij deze 25 foto’s met je!

Lees verder  

Go slow in Caye Caulker

Caye Caulker is het meest gekende eiland van Belize. Het is namelijk makkelijk toegankelijk vanuit Belize (Belize city) en Mexico (Chetumal) en is omgeven door het Barrièrerif van Belize, een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Het is het soort eiland waar iedereen wel een paar dagen op vakantie wil: je bent een nieuw persoon als je …

Lees verder  

Een paradijs op aarde

Caye Caulker is een tropisch eiland voor de kust van Belize waar duik- en snorkelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Hier ligt namelijk het op één na grootste koraalrif ter wereld. Onder het azuurblauwe water bevindt zich een onderwaterwereld die adembenemend mooi is. Als je aankomt Caye Caulker voel je meteen de relaxte sfeer die er hangt. Want ‘relax’ is met één woord waar het op dit eiland om draait.

Lees verder