Zuid-Korea

Annyeonghaseyo (안녕하세요)! Ofwel ‘hallo!’ In het Koreaans. Tijdens het wachten op een metro komt deze begroeting in combinatie met een buiging vaak voorbij. Het is dan ook niet vreemd dat het Koreaanse volk een van de meest respectvolle is. Maar kijk uit voor de dames op zekere leeftijd (ajuma’s)! Vooral wanneer ze een zitplek willen in een overvolle metro…

Als je aan Zuid-Korea denkt, denk je wellicht aan de hit ‘Gangnam Style’ of de langdurige ruzie tussen Noord en Zuid. Een ander weet misschien dat grote bedrijven als Samsung, LG en Kia Motors uit Zuid-Korea komen. Maar voor veel mensen is het nog een onbekend land. Dat is eigenlijk ook niet heel gek, want Zuid-Korea is redelijk nieuw. Korea is bevrijd in 1945 van Japan, maar werd daarna meteen bezet door de Amerikanen in het zuiden en de Russen/ Chinezen in het noorden. Nadat de twee partijen een staakt het vuren hadden getekend, vielen de Noord-Koreanen onverwacht Zuid-Korea binnen. De Koreaanse Oorlog was een feit. Van 1950 tot en met 1953 is er hard gevochten met bijna eenzelfde grenslijn als resultaat. Tot op heden zijn de beide Korea’s officieel nog steeds in oorlog met elkaar, omdat er slechts een wapenstilstand is getekend en geen vredesverdrag.

Hoewel veel buitenlanders denken dat het in Zuid-Korea alleen maar gaat over de noorderburen, blijkt het tegengestelde waar. Bijna niemand praat er dagelijks over, het is iets dat al jaar en dag speelt voor de Zuid-Koreanen. De jongere generatie maakt zich meer druk om de laatste mode, een ‘boyfriend/ girlfriend’, talloze ‘Korean drama’s’ en natúúrlijk K-pop (Koreaanse popmuziek). Daarnaast is eten ook erg belangrijk. Korean BBQ is waarschijnlijk het populairst en ook zeker niet onsmakelijk. Bestel er vooral een flesje Soju (Koreaanse sterke drank) bij en je maakt geheid snel contact met de locals!

Changdeaokgung paleis

Changdeaokgung Palace. Één van de paleizen in Seoul is het Chandeaokgung paleis. Dit paleis staat midden in een groot park. Bezoek ook het aangrenzende (not so) secret garden

Seoul

De grote invloed van Amerika is duidelijk zichtbaar in het straatbeeld van Seoul. Het is een mooie mix geworden van typisch Aziatische kleine straatjes die uitmonden op tempels en paleizen en de glanzende nieuwe wolkenkrabbers. De hoofdstad heeft dan ook veel te bieden op het gebied van geschiedenis en cultuur en is een mooi begin van een reis door Zuid-Korea. Als je de miljoenenstad even helemaal zat bent, zijn er genoeg wandeltochten te maken. Een van de vele natuurparken is Bukhansan. Bukhansan mountain is een van de hoogste bergen in de omgeving van Seoul en is op slechts een uurtje met de metro verwijderd van de stad.

Bukhansan National Park

Bukhansan National Park. Bukhansan ligt op ongeveer een uurtje van Seoul. Iedereen die even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, kan hier de rust vinden tussen de bergen

Beste reistijd

Korea kent vier seizoenen, net als Nederland. De seizoenen zijn echter wat extremer. Zo zijn de winters kouder dan Nederland en de zomers erg warm en nat. De beste reistijden zijn de lente, met de prachtig bloeiende bloesembomen en de herfst. Vanuit Seoul zijn er treinen die je razendsnel naar andere steden brengen. Een goedkopere optie zijn de tourbussen. Een aanrader is om Jeju eiland te bezoeken. Met Jeju Air vlieg je daar spotgoedkoop naartoe! Hoewel Engels voor de meeste Koreanen nog wat te spannend is, proberen ze je maar al te graag te helpen. Want zoals al eerder gezegd: de Koreanen zijn erg respectvol en nieuwsgierig naar buitenlanders, zonder opdringerig te zijn.

Tips in Seoul

  • Korean Air vliegt rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Seoul, maar is vaak erg prijzig. China Southern Airlines heeft vaak goede aanbiedingen met één overstap in China.
  • Bezoek op een van de eerste dagen het Korean War museum. Het is gratis en geeft je een goed beeld van de geschiedenis van het land.
  • Noord-Korea is niet helemaal onbereikbaar. Boek een tour naar de grens waar je heel even in Noord-Korea staat! (DMZ tours)
  • Zin om te shoppen? Ga dan vooral naar de wijken Myeongdong en Hongdae. Het biedt internationale merken maar ook Koreaanse brands. Laatstgenoemde wijk is ook erg populair als uitgaansgebied.
  • Wanneer je even geen zin meer hebt in rijst en noedels, bezoek dan de wijk Itaewon. Hier vind je genoeg internationale restaurants.
  • Seoul heeft talloze marktjes. Een van de grootste buitenmarkten is Namdaemun market. Probeer vooral ‘Korean streetfood’ in een van de vele stalletjes.
  • Huur een fiets in Yeouido Park en laat je verrassen door de mooie uitzichten op de stad.
Namdaemun Market

Namdaemun Market. De grootste buitenmarkt in Korea is zeker het bezoeken waard. Er wordt van alles verkocht, van fruit en groente tot aan een traditionele jurk (Hanbok)

Tips buiten Seoul

  • Een goede combinatie tussen stad en strand is Busan in het zuiden van het land. Met de KTX trein ben je er in drie uur.
  • Met de Olympische Winterspelen in het vooruitzicht, maakt het kleine stadje Pyeongchang zich klaar voor het evenement. Een mooi gebied en een goede tussenstop wanneer je op weg bent naar de oostkust. Ook zeer geschikt als skigebied in de wintermaanden.
  • Ga naar Jeju eiland wanneer er geen regen wordt verwacht. Veel budgetmaatschappijen vliegen vanuit Seoul in een uur naar het eiland. (Jeju Air, Jin Air, T way).
Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Een duidelijke first-time reisgids naar Zuid-Korea

Beste reistijd Zuid-Korea Evenals Nederland kent ook Zuid-Korea vier verschillende seizoenen. Het beste kun je echter gaan in de lente of in de herfst. Dit is voor velen qua klimaat de meeste ideale tijd om het land te bezoeken. In de zomer kan de temperatuur namelijk aardig oplopen, waarbij ook de hoge luchtvochtigheid een rol gaat spelen. In de winter …

Lees verder  

Vijf verborgen watervallen

Van een smal, lieflijk smeltbeekje dat zijn weg naar beneden vindt tot het woeste gedonder van enorme watermassa’s die van honderden meters hoogte op een rotsbedding stukslaan: het fenomeen ‘waterval’ blijft reizigers boeien. Booking.com onthult vijf verborgen watervallen die het omrijden waard zijn.

Lees verder  

Zuid-Korea voor beginners

Tussen twee grootmachten, China en Japan, ontwikkelt zich een bijzonder landje. Zuid-Korea is een land dat zich heeft weten los te werken van een vreselijk verleden. Als meest ontwikkelde van de twee Korea’s speelt het nu mee op de globale markt en is het ook voor toeristen een enorm interessant land om te bezoeken. Korea heeft een bijzondere charme die met woorden maar moeilijk te omschrijven valt. Je voelt het zodra je de eerste Koreanen ontmoet hebt. Een gestructureerd, beleefd, en hardwerkend volk dat zich op veel vlakken wil bewijzen.

Lees verder  

Off the beaten tracks 2018

Bij Reishonger zijn we dol op “off the beaten tracks” en geven je graag inspiratie mee voor het plannen van je aankomende trip! We hebben zelf een aantal bestemmingen getest en hieronder een lijst voor je opgesteld met unieke bestemmingen die volledig aansluiten bij de reistrend van 2018. #1 Spitsbergen Voor ongerepte natuur zit je in Spitsbergen goed. Spitsbergen is namelijk …

Lees verder  

Inspiratie: reisfoto’s Seoul

Seoul is een mooie mix geworden van smalle steegjes die uitmonden op tempels en paleizen en moderne hoogbouw. De hoofdstad heeft dan ook veel te bieden op het gebied van geschiedenis en cultuur en is een mooi begin van een reis door Zuid-Korea. Laat je verrassen door deze prachtige miljoenenstad!

Lees verder