Zuidelijk Afrika is het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Meestal worden de volgende landen tot Zuidelijk Afrika gerekend: Angola, Botswana, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Tijdens deze reisspecial over Zuidelijk Afrika laten we je graag kennismaken met deze geweldige bestemmingen!

afrikaspecial reishonger

Zuidelijk Afrika is het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent. Meestal worden de volgende landen tot Zuidelijk Afrika gerekend: Angola, Botswana, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Tijdens deze reisspecial over Zuidelijk Afrika laten we je graag kennismaken met deze geweldige bestemmingen!

Angola reishonger

Angola is een land dat veel moois te bieden heeft; uitgestrekte stranden, prachtige wildparken en restanten van het Portugese kolonialisme. Het is wel een land voor gevorderde reizigers, want buiten de hoofdstad Luanda kan het riskant zijn. Net als in andere Afrikaanse landen met veel savanne en grasland, kwamen in Angola diverse wilde dieren voor, waaronder de olifant, neushoorn, giraffe, gnoe, zebra, buffel en verschillende soorten primaten, vogels, reptielen en insecten. Veel van de grotere dieren zijn echter tijdens de burgeroorlog afgeschoten. En vroeger waren er ook grote regenwouden in het land, maar die zijn grotendeels verdwenen als gevolg van de bewerking van het land voor de landbouw.

Botswana reishonger

Botswana is het safariland bij uitstek! Safari’s in de wilde natuur, gamedrives, de ‘Big Five’, Okavango delta en Kalahari woestijn. De grote trekpleister van het noordoosten is het Chobe National Park. Een aanrader is zeker ook een kanosafari op de Zambezi en het Werelderfgoed op de grens van Zimbabwe en Zambia, de wereldberoemde Victoria Watervallen, waar de rivier de Zambezi over een breedte van maar liefst twee kilometer een vrije val maakt van ongeveer honderd meter. Maak kennis met het fantastische natuurschoon, de indrukwekkende beesten en de traditioneel levende bevolking in het zuiden van het schitterende Afrika tijdens een rondreis door Botswana!

Lesotho reishonger

Diep verborgen in de bergen ligt “het dak van Afrika“, het ministaatje Lesotho. Beschermd door de steile toppen is Lesotho een oase van rust. Rijd over de Sani-pas, een van de spectaculairste en hoogste autoritten in zuidelijk Afrika en laat je betoveren door de vergezichten in Sehlabathebe, het enige officiële nationale park van Lesotho. Het is van ongekende schoonheid, maar ook zeer moeilijk begaanbaar. Een uitdaging dus voor een hiker die eens wat anders wil. Vogelliefhebbers kunnen het best vogels spotten bij de Mountain Road, waar de meest zeldzame vogels voorkomen.

Madagascar reishonger

Madagaskar is een uniek land; een geïsoleerd eiland ruim 500 kilometer voor de kust van Mozambique. Het is een weinig toeristische bestemming, maar wel een vol afwisseling: in landschappen, volksstammen en belevenissen. Het is ecologisch gezien een van de rijkste landen ter wereld en de fauna en de flora is er ronduit indrukwekkend. 90% van alle gekende lemuren (een gevarieerde groep halfapen) leven er, naast de helft van ‘s werelds kameleons, in een uniek decor van cactussen, baobabs, aloë’s en een kwart van Afrika’s bloemenvariëteiten. De bevolking is een bijzondere mengelmoes van Afrikanen en Aziaten. Het landschap is fascinerend, van de vruchtbare hooglanden in centraal Madagaskar tot de droge steppe in het zuiden. Een bezoek aan dit bijzondere Afrikaanse land is een reiservaring om nooit te vergeten.

Malawi reishonger

Malawi is een van de armste landen ter wereld, maar langzaam maar zeker wordt vooruitgang geboekt wat betreft de distributie van aidsremmende middelen en er worden met een zeker succes pogingen gedaan om Malawi als toeristische bestemming op de kaart te zetten. Hierbij worden vooral de uitzonderlijke vogelpopulatie, het Malawimeer en de ongerepte safarigebieden ingezet. Het bekendste park is het Liwonde National Park, waar kuddes olifanten en antilopen leven. In de Shire Rivier baden kuddes nijlpaarden. Andere parken zijn het Kasungu National Park, het Nyika National Park, het Lake Malawi National Park en het Vwasa Marsh Game Reserve. In het zuiden leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra’s. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi, als uitbundige gladiolen en tientallen soorten orchideeën.

Mauritius reishonger

Mauritius is een groot, groen eiland met heerlijke tropische temperaturen. Het eiland is grotendeels omgeven door uitgestrekte, witte stranden, de heldere azuurblauwe Indische oceaan en indrukwekkende koraalriffen met een rijkdom aan exotische dieren. Daarnaast vind je er afgelegen pittoreske dorpjes, indrukwekkende rotsformaties en een uiterst vriendelijke bevolking. Het is een perfecte eiland om te bezoeken na een reis door Afrika.

Mozambique reishonger

Mozambique, ongeveer 20 keer zo groot als Nederland, heeft veel ongerepte natuur. Er zijn prachtige nationale parken, als Gorongosa, de indrukwekkende Chimanimani Mountains, de Bazaruto Archipel voor de kust van Vilanculos met koraalriffen, dolfijnen, flamingo’s en schildpadden, Maputo Special Reserve, Limpopo National Park (onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Peace Park) en het onontdekte Banhine National Park en Zinave National Park. Het Niassa Reserve, aan de grens met Tanzania, staat bekend als het reservaat van Mozambique met de grootste wildpopulatie. Niassa Reserve is twee keer zo groot als het Kruger National Park in Zuid-Afrika, met als groot verschil dat Niassa nog niet is ontdekt door het massatoerisme.

Naast enkele wildparken staat een vakantie in Mozambique vooral in het teken van de zee. Op veel plaatsen kun je duiken en snorkelen en de plaatsjes langs de kust zijn bijna allemaal de moeite van een bezoek waard. Je vindt er kleurrijke marktjes, winkeltjes, oude koloniale gebouwen uit de vorige eeuw en kan er heerlijk genieten van de prachtige stranden en de warme zon. Mozambique met zo’n 3.000 kilometer kust is een waar paradijs voor de avontuurlijke reiziger!

Namibia reishonger

Namibië is het land van de uitgestrekte vlakten, verlaten stranden en diepe canyons, van de surrealistische landschappen, rust en ruimte, van de strakblauwe hemel overdag en de heldere sterrenhemel ’s nachts. Het zonovergoten land beschikt over een geweldige flora en fauna, oogverblindende landschappen en een diversiteit aan bevolkingsgroepen en culturen. Bezoek de Namibwoestijn, de Kalahari, Damaraland, Sossusvlei, het wereldberoemde Etosha National Park en de Himba’s.

Swaziland reishonger

Swaziland staat bekend om de vele natuurparken en wildreservaten met ongerepte natuur waar je dieren als neushoorns, zebra’s, nijlpaarden, giraffes en krokodillen tegenkomt. Daarnaast vind je in Swaziland imponerende berglandschappen, mooie watervallen, bijzondere rotsformaties, moerassen, authentieke Afrikaanse dorpjes en een aantal specifieke locaties zoals de Ezulwini Vallei, ook wel de Vallei der Koningen genoemd. Het gebied rond de hoofdstad Mbabane is verwesterd, maar daarbuiten leven de meeste mensen nog op een traditionele manier in kralen, die bestaan uit enkele lemen hutten gegroepeerd rondom een erf. De Swati zijn vriendelijke, gastvrije mensen.

Zambia reishonger

Zambia wordt vaak het best bewaarde geheim van Afrika genoemd, omdat het nog niet door de grote massa toeristen wordt bezocht. Toch heeft Zambia bezoekers veel te bieden, zoals de machtige Victoria watervallen, veel nationale parken en wildreservaten en prachtige meren. Dit maakt dat Zambia the real Africa wordt genoemd en een echt dierenrijk is, met 225 soorten zoogdieren en zevenhonderd soorten vogels. De Victoria Falls zijn vanaf de Zambiaanse kant minstens zo mooi als van de Zimbabwaanse zijde; toch gaan er relatief weinig toeristen in Zambia naar de watervallen. Een andere tip voor avonturiers is het in opkomst zijnde South Luangwa National Park, waar een grote populatie olifanten te vinden is.

Zimbabwe reishonger

Zimbabwe staat bekend om zijn mooie vergezichten, ongerepte stukjes regenwoud en wildparken. In deze wildparken komen leeuwen, giraffen, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden voor. De grote koedoe is het nationale dier van Zimbabwe. Trekpleisters van het land zijn het Karibameer, de rivier Zambezi en de Victoria Watervallen aan de grens met Zambia. In het Hwange National Park tref je de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika aan. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo, leven nog de zeldzame witte neushoorn, oribies en nyala’s. De bevolking van het land is gastvrij en vriendelijk. Al met al is Zimbabwe een prachtige reisbestemming!

South Africa reishonger

Zuid-Afrika is een land met een indrukwekkend verleden. Reis in dit land van het ene landschap en klimaat naar het andere en maak kennis met de verschillende culturele groepen, die ieder een eigen taal spreken. Kaapstad, Johannesburg, Pretoria… veel bijzondere steden in een notendop. Een bezoek aan een van de vele wildrijke parken als Kruger en Mlilwane is iets wat je zeker niet mag missen. Ongetwijfeld kom je hier de meest bijzondere dieren tegen.

zuidelijk afrika

Wil jij ook op reis naar Afrika?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Afrika in de reisshop.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>