Namibië, het land in het zuiden van Afrika dat, op Mongolië na, het dunst bevolkte land ter wereld is. Het land waar je uren over uitgestrekte vlaktes kunt rijden zonder iemand tegen te komen, met gekleurde zandduinen en afwisselend wildlife. Maar ook het land waar je van redelijk moderne plaatsen met Duitse invloeden in traditionele dorpen stapt. Verleg je grenzen, ga op in het lokale leven en verrijk jezelf. Op onze bucket list: 4x grenzen opheffen.

deadvlei

#1 De grens over naar Botswana

Een makkelijk begin en de meest letterlijke manier van ‘grenzen over gaan’, maar zeker een aanrader wanneer je in Namibië bent. Een overstap maken naar Botswana. Reis naar het onbekendere buurland waar de natuur (nog) ongerept(er) is en dat rijk is aan water en wild. Een van de hoogtepunten van Botswana is het Makgadikgadi Park, bestaande uit zoutpannen die je per quad bestormd. Quad rijden op zich is al een plekje op de bucket list waard maar helemaal wanneer je een ritje afsluit met een overnachting midden op de zoutpannen met niks om je heen dan oneindige zoutvlaktes.

Makgadikgadi

#2 De hoogte in in de Sossusvlei

Wanneer je naar Namibië reist mag een bezoek aan de Sossusvlei en de naast gelegen Deadvlei niet ontbreken. Rood/geel/oranje gekleurde zandduinen die bij de stand van de zon van kleur veranderen. Afgetekend tegen een strakblauwe lucht lijkt het bijna onwerkelijk. Wanneer je aan de rand van de Sossusvlei slaapt rijdt je ’s ochtends meteen het duingebied in om vervolgens naar de top van een van de zandduinen te klauteren en vanaf daar zonsopgang te bewonderen. Deze ervaring mag niet ontbreken op de bucket list! Maar ook bij daglicht is de omgeving de moeite waard om te bezoeken. In de naastgelegen Deadvlei staan bomen die al meer dan 100 jaar dood zijn, nog zo’n onwerkelijk beeld.. maar zo mooi.

deadvlei namibie

#3 Zwarte neushoorns in Damaraland

Om wild te spotten is een bezoek aan het wildpark Etosha een must. Maar ook in Damaraland kun je op bezoek bij Afrikaanse inwoners zoals zebra’s, giraffen en antilopen. De reden om naar dit gebied te gaan is omdat dit het leefgebied van de zwarte neushoorn is, welke met uitsterven wordt bedreigd. Samen met een gids ga je op zoek naar dit bijzondere dier. ’s Nachts overnacht je in een koepeltent middenin het gebied. Er staat een gespreide stretcher voor je klaar met daarnaast een ‘bush’ badkamer. Geen luxe of extra faciliteiten, maar gewoon zoals het leven in Damaraland is.

damaraland

#4 Op bezoek bij de Himba’s

Tot slot op de bucket list; op bezoek bij de Himba’s. Enerzijds verleg je je grenzen omdat je het traditionele dorp van de Himba’s binnen stapt. Lemen hutten die in een rondje om de binnenplaats heen staan gebouwd, met centraal de hut van het stamhoofd. Anderzijds verleg je je grenzen omdat je in contact komt met het traditionele leven van de stam en hun (in onze ogen) eigenaardige gewoonten. Zo houden vrouwen zich schoon door zich in te smeren met oker, wat ook de rode kleur aan de huid geeft. Ze verbouwen alles zelf en kinderen rennen lachend met zelf gemaakt speelgoed rond. Na deze ontmoeting kijk je toch een beetje anders naar het leven en naar de manier waarop je zelf leeft.

bezoek-himba

Bovenstaande bucket list is samengesteld door reisspecialisten van Riksja Namibië, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaringen.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>