Onbekende safariparken in Zuid-Afrika

Natuurlijk kent iedereen het Krugerpark in Zuid-Afrika. Het is misschien wel het meest bekende safaripark van het gehele Afrikaanse continent. Maar wist je dat er in Zuid-Afrika nog veel meer wildparken te vinden zijn? Wel bijna vijftig! We nemen je mee langs drie onbekende safariparken in Zuid-Afrika. Bij ons zijn deze favoriet.

olifanten-zuid-afrika

Pilanesberg National Park

Zo’n drie uur rijden ten noorden van Johannesburg ligt Pilanesberg National Park. Een spectaculair landschap met bushveld, valleien en kloven, waar ruim 7000 wilde dieren met elkaar leven. Waaronder ook de gehele Big Five: de olifant, leeuw, buffel, neushoorn en het luipaard. En het grote voordeel van Pilanesberg: het park is het hele jaar malariavrij, in tegenstelling tot het Krugerpark. Slapen doe je hier in een chalet of safaritent, niet echt luxe maar je hebt wel een zwembad voor de deur. En op safari? Dat kun je hier gewoon met je eigen huurauto. Pilanesberg vormt voor fervente Zuid-Afrika-gangers ook de uitgelezen kans om een nieuw wildpark te ontdekken.

selfdrive-safariparken

Entabeni Game Reserve

Het Entabeni Game Reserve ligt ook ten noorden van Johannesburg. In dit kleinschalige natuurpark mag je niet met je eigen auto op safari, maar hier maak je juist gamedrives (jeepsafari’s) met een ranger. Je kunt onder andere olifanten, neushoorns, nijlpaarden en veel kleine wildsoorten als antilopen en zebra’s spotten.


nijlpaarden-zuid-afrika

Een parkranger neemt je hier mee op pad om je enthousiast te vertellen over de flora en fauna en natuurlijk mag een ‘African sundowner’-cocktail bij zonsondergang niet ontbreken. In Entabeni slaap je in een sfeervol bushcamp, in een eigen luxe safaritent met een rieten dak, een houten veranda en een buitendouche. Er is geen omheining om het bushcamp, dus dieren kunnen dwars door het kamp trekken. Afrika op zijn puurst!

onbekende-wildparken-lodge

Privélodge bij Port Elizabeth

Wie niet helemaal richting Johannesburg wil rijden, kan ook in de Kaapstreek terecht voor wildsafari’s. Natuurlijk is het er het bekende Addo Elephant Park, maar ook hier liggen parken die bij het grote publiek nog niet bekend zijn. Wij zijn fan van een luxe safarilodge vlakbij Port Elizabeth, aan de oevers van een rivier midden in een privéreservaat. De safari-experience is hier ook luxe: je krijgt je eigen privéranger, een zeer ervaren wildspotter die je tijdens de gamedrives uitleg geeft over de dieren. Ook hier kun je de volledige Big Five spotten, plus zebra’s en giraffes. En ook slapen doe je hier in stijl. De lodge is gebouwd van natuurlijke materialen en er zijn slechts tien safaritenten, waardoor het echt kleinschalig is en je deze beleving niet met veel andere reizigers hoeft te delen. Bijzonder, toch?

Huurauto

Op safari doe je hier gewoon met je eigen huurauto

Dit zijn de persoonlijke tips van Edith Huntink van Riksja Travel. Met de bouwstenen van Riksja Zuid-Afrika, onderdeel van Riksja, kun je je eigen Zuid-Afrika-reis samenstellen. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren vanuit eigen reiservaringen. Onderweg slaap je in kleinschalige accommodaties en door de bijzondere excursies kom je echt in aanraking met de lokale cultuur.

  1. Jolanda Vlijm zegt:

    Goedemiddag. Mag ik de naam weten van het prive park in de buurt van Porth Elisabeth? Ik ga volgende week naar ZA, heb er 3 jaar gewoond en gewerkt maar nog niet in deze regio. Dus wil heerlijk daar gaan ontdekken en graag op safari daar. Heb uiteraard al diverse ideetjes maar deze klinkt ook goed..dus willen jullie de naam prijsgeven?

    • Hoi Jolanda, gaaf zeg! Zoek maar eens op: The Kariega Private Game Reserve.

      Mocht je je ZA-foto’s en verhalen willen delen, you’re welcome! Je zult vast genoeg hebben beleefd daar 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>