Kampeerrondreis door Afrika

Een safari door Afrika maken. De Victoria Falls bekijken. De Big 5 spotten in het Krugerpark, of de wildebeestmigratie op de Serengeti-vlakte volgen. Dat zijn highlights in Afrika die zo’n beetje élke avontuurlijke reiziger wel op zijn of haar to-do lijstje heeft staan. Maar een kampeerreis door Afrika maken en al die bezienswaardigheden ontdekken terwijl je al kamperend rondreist? Dat doen er nog niet velen.

Okavango Delta in Botswana

De Okavango delta heeft een oppervlakte van 20.000 km² en is één van de belangrijkste natuurgebieden van zuidelijk Afrika.

Om gelijk maar even wat vooroordelen over een kampeerreis door Afrika weg te nemen: nee, het is niet gevaarlijk, het is niet vies en je tent zit niet continue vol met enge insecten. Wat een kampeerrondreis door Afrika wél is, is een goedkope en avontuurlijke manier om een (langere) tijd in dit fascinerende continent te verblijven en te ervaren hoe Afrika is.

Overlanding
In een internationaal gezelschap met ongeveer 15 andere reizigers van over de hele wereld, stap je in een “overlanding truck”. Dit is een stevige truck waarmee je, bijvoorbeeld, van Kaapstad naar Nairobi in Kenia kunt reizen. Je tenten liggen in deze truck opgeborgen en met een handig trucje wordt zelfs een heel keukenblok uit de truck getoverd.

Een typische dag tijdens een rondreis door Afrika begint ’s ochtends vroeg, zodra de zon opkomt. Nadat je je tent afgebroken hebt, iets dat je binnen 5 minuten gedaan hebt, is er een gezamenlijk ontbijt. Iemand heeft al hout gehaald en het vuur aangestoken. Na een bak stevige koffie brengt de truck je naar je bestemming van die dag. Dat kan een safari door het Krugerpark zijn, een gamedrive door Etosha National Park, bungeejumpen bij Blaukrans, in een uitgeholde boomstam de Okavango Delta in, raften bij Victoria Falls of gewoon even bijkleuren op de heerlijke stranden van Zanzibar.

Etosha National Park

Zwarte neushoorn in Etosha National Park

Een overlanding tour valt niet te vergelijken met een all-inclusive vakantie aan de Turkse Rivièra waar je op je wenken bediend wordt. Onderweg wordt jouw inzet gevraagd en moeten soms de handjes uit de mouwen. Je reist door Afrika, alles kan gebeuren. Soms komt de truck vast te zitten doordat wegen slecht begaanbaar zijn. Help jij mee de truck los te krijgen? Aan het einde van de dag moet er voor 15 mensen eten gekookt worden, ga je mee de lokale markt op om samen met de kok inkopen te doen? Ben jij handig met lucifers? Dan leg jij het kampvuur voor het eten voor die avond aan.

Een dag overlanding eindigt bij het kampvuur. Ervaringen en belevenissen van de dag worden uitgewisseld. Het gebeurt niet dagelijks dat je met zoveel nationaliteiten zo intensief een reis beleeft, dit schept een band en tijdens deze reis worden vriendschappen voor het leven gemaakt. Een gitaar wordt tevoorschijn gehaald, van de lokale bevolking leer je de traditionele dans, of je trekt je even rustig terug in het donker bij een waterplas – wellicht dat de zeldzame zwarte neushoorn net besluit daar te gaan drinken.

kamperen afrika

Onder de kristalheldere sterrenhemel sla je je tent weer op. Terwijl je in de niet zo verre verte olifanten hoort schuifelen, hyena’s hoort janken en aapjes in de bomen hoort spelen, val je in slaap. Morgen is het vroeg dag, je gaat Dune 45 beklimmen in de woestijn van Namibië om daar de zon op te zien gaan…

Dit artikel is geschreven door Kees Quist namens Peri Peri Reizen. Peri Peri Reizen is een reisspecialist op het gebied van goedkope, avontuurlijke en duurzame kampeerreizen door zuid- en oost-Afrika.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>